1/2

XCOM 2

Can Arabacı 26.01.2016 - 13:32
Neler değişti?
Sizi bilmiyorum ama “yeniden yapım” dendiği zaman benim aklımda beliren resmin üzerinde koca koca “XCOM” yazıyor çok uzun zamandır. Eski bir seriyi bu kadar güzel ve başarılı bir şekilde diriltmek her yiğidin harcı değil, ancak XCOM: Enemy Unkown ve hemen devamında onu daha da geliştiren Enemy Within o kadar iyiydi ki, bugün bile arada hâlâ hem tabletten hem de bilgisayardan açıp açıp oynama hissine karşı koyamıyorum. Ya da şöyle diyeyim: Koyamıyordum. Zira XCOM 2’yi oynadım oynayalı hiçbir şey aynı olmadı. İncelemesini ayrıca yapacağız, o yüzden çok uzun uzadıya detaya boğmayacağım sizi. Bu ufak “önizleme” yazımızda bizzat oynadığımız Preview sürümünde XCOM: Enemy Unkown ve Enemy Within’den bu yana neler değişmiş, onlara bir göz atacağız kısaca.

XCOM 2
-Öncelikle artık istila edilen değil, istila eden taraftayız. Sanırım oyunla ilgili en büyük farklılık bu. İlk savaşı uzaylılar kazanmış durumda, XCOM ağır kayıplar vermiş ve iyiden iyiye gizli gerilla saldırılarıyla düşmanı ufak ufak yıpratmaya çalışan bir organizasyon haline gelmiş durumda. Artık tarafları değiştiğimiz için de çoğu göreve başladığınızda takımınızın “Concealed” yani “gizlenmiş” durumda olduğunu göreceksiniz. Bu da çıktığınız görevde uzaylıların sizden henüz haberi yok anlamına geliyor. Hali hazırda devriye gezen uzaylıların görüş alanından kaçınırsanız onlara tuzaklar kurmak, takımınızı konuşlandırmak oldukça hayati önem taşıyor o yüzden. Ayrıca konum aldıktan sonra Overwatch’a aldığınız askerlerle sipere doğru koşmaya çalışan uzaylıların nasıl da avlandığını izlemek büyük bir keyif.

-Mühendisler eskiden daha çok uydu yapıp daha çok bölgeye yayılmanın temel yöntemiyken burada çok daha temel ve hayati bir ihtiyaç durumundalar: Doğrudan çeşitli binaların çalışma hızını ve kapasitesini etkiliyorlar. Haliyle her daim bir mühendis ihtiyacı çekiyorsunuz; hatta yeterince mühendisiniz yoksa üssünüzde yeni binalar yapmak için gereken enkazları temizlemeyi bile unutun. Kısacası mühendis ödüllü görev verirseniz eğer diğer seçenek çok çok daha kritik öneme sahip değilse düşünmeyin bile. O mühendis mutlaka bir yerde işinize yarar.

XCOM 2
-Sınıflar biraz birbirine girmiş ve değişim geçirmiş durumda. Mesela artık Heavy yok, Grenadier var. Support yok, Specialist var. Sadece isim değişikliği de değil bunlar üstelik; specialistler yanlarındaki dronelar yardımıyla takım arkadaşlarını iyileştirerek Support rolünü üstlenmenin yanında gerektiğinde robotik düşmanları ya da savunma sistemlerini hackleyerek size büyük avantaj da kazandırabiliyor. Ancak benim asıl favorim Ranger sınıfı oldu.