Xbox’tan PlayStation’a Türk Oyuncular için En İyi 5 Amerikan Oyun Konsolu

Merlin'in Kazanı 23.04.2024 - 16:15
Oyun dünyasında rağbet gören konsolları araştırırken özellikle Amerikan menşeili olanları araştırdık ancak ilave olarak popüler ve yaygın kullanılanlarına da yer verdik.

Oyun konsolu dünyası tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir konu. Ülkemiz ise istisna değil. Nüfusun neredeyse yarısının video oyunları oynadığı Türkiye’de, tıpkı diğer elektronik ürünleri seçerken yaptığımız gibi ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Bu seçimler için bütçe, donanım ve performans özellikleri ve sunulan oyun çeşitliliği gibi faktörlere bakılması gerekebiliyor. 

Özellikle bütçe konusu Türk oyuncuların seçimlerinde belirli oluyor. Mesela amerika ps5 fiyatı 500 dolardan başlıyor ve https://amerikapostam.com/category/oyun-ve-oyun-konsollari gibi alternatif siteler üzerinden sipariş verilmediği sürece kur farkı, ek vergiler ve ve gümrük vergileriyle beraber 25.000 TL’ye çıkabiliyor. 

Oyun dünyasında rağbet gören konsolları araştırırken özellikle Amerikan menşeili olanları araştırdık ancak ilave olarak popüler ve yaygın kullanılanlarına da yer verdik.

Xbox’tan PlayStation’a Türk Oyuncular için En İyi 5 Amerikan Oyun Konsolu - 1

Farklı Kriterlere Farklı Konsol Seçenekleri

Konsol seçimlerinde kritikrol oynayan bütçeye göre farklı seçenekler neyse ki mevcut. Aşağıda Xbox’tan PlayStation’a Türk oyuncular için en iyi 5 Amerikan oyun konsolu listemizde eski ve yeni nesil olmak üzere farklı alternatifleri bulabilirsiniz. 

1. PlayStation 5 (PS5):

2020 yılında çıkan ve konsol dünyasının şu anki lideri olan PS5, etkileyici donanımı ve zengin özel oyun kütüphanesiyle öne çıkıyor. 

  • Güçlü Donanım: PS5, 4K çözünürlük, HDR desteği ve ışın izleme yeteneklerine sahip. Sorunsuz oyun deneyimi ve hızlı yükleme süreleri vadediyor.
  • Özel Oyunlar: PlayStation'ın uzun süredir övgü toplayan özel oyunları var. God of War: Ragnarok, Spider-Man 2 ve Horizon Forbidden West öne çıkanlardan sadece birkaçı.
  • Türkçe Destek: PS5'te Türkçe arayüzün yanı sıra bölgeye özgü oyun fiyatları kullanılıyor. Ayrıca konsolda bölge sınırlaması yok.

Tüm özelliklerini tek tek saymak zor olsa da DualSense kumandası daha sürükleyici bir oyun deneyimi sunarken PlayStation Plus ile çoklu oyuncu özelliği, özel indirimler ve ücretsiz oyun koleksiyonu gibi avantajlara erişim sağlıyor. 825 GB hafızayla gelen Playstation 5 Standard Disk Edition en düşük fiyatı Japonya ve Amerika’da 470$’dan başlayan fiyatla satışta.

2. Xbox Series X (XSX):

Microsoft 2020 yılında piyasaya çıkarttığı bu konsol, güçlü donanım ve çeşitli oyun kütüphanesiyle PS5'e karşı daha makul fiyatıyla cazip bir alternatif. 

  • Game Pass: Xbox Game Pass, aylık abonelik ücreti karşılığında geniş bir oyun kütüphanesine erişim sunuyor.
  • Geriye Uyumluluk: XSX, oyuncuların Xbox One, Xbox 360 ve hatta bazı orijinal Xbox oyunlarının dahil olduğu kütüphaneden yararlanıyorlar.
  • Türkçe Destek: PS5'e benzer şekilde, XSX de Türkçe arayüz ve bölgesel oyun fiyatları sunuyor.

Xbox Series X, mevcut kütüphanede PlayStation kadar çeşit sunmuyor ve abonelik modeli Game Pass belirli bir ücret karşılığı kullanılıyor. Bu da konsolun fiyatına ek bir masraf olarak not edilmeli. Konsol en ucuz fiyatla Japonya’da 398$’dan satışta. 

3. Nintendo Switch:

2017’de piyasaya çıkan Nintendo Switch, ev konsolu ve el bilgisayarı arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapan benzersiz bir hibrit deneyim sunuyor. 

  • Çok Yönlülük: Konsolu TV’ye bağlanabiliyor, mobil olarak taşımak mümkün ayrıca Joy-Con kumandası sayesinde çok oyunculu deneyime izin veriyor.
  • Aile Odaklı Oyunlar: Nintendo, Mario, Zelda ve Pokémon gibi ikonik seriler ve aile dostu oyunlar daha geniş bir kitleye hitap ediyor. Bu oyunlar hem tek kişilik oyunlar hem de gruplar için ideal.
  • Türkçe Dil Desteği: Henüz PlayStation ya da Xbox kadar yaygın olmasa da Nintendo Switch seçili oyunlarda Türkçe dil desteği veriyor. 

Switch biraz daha az güçlü donanıma sahip, doğal olarak daha düşük çözünürlük ve grafik performansına sahip. Nintendo Switch resmi sitesinde Lite Edition 199$’dan, standart ürün ise 299$’dan satılıyor. Tüm aile ve arkadaşlarla beraber oynanabilecek oyunların ortalama fiyatı ise 30$.

Xbox’tan PlayStation’a Türk Oyuncular için En İyi 5 Amerikan Oyun Konsolu - 2

4. Xbox One S:

Xbox One S, sekizinci nesil oyun deneyimini yaşamak isteyen bütçe dostu oyuncular için rahatlıkla tercih edilebilir.

  • Uygun Fiyat: Xbox One S, XSX ve PS5'ten çok daha makul bir fiyata ancak beklenenden daha iyi bir grafik performansına sahip.
  • Geniş Oyun Kütüphanesi: Xbox One, Xbox 360 ve orijinal Xbox oyunları kullanılabiliyor. 

Xbox Series X piyasaya çıktığı için, Xbox One S artık ömrünün sonuna yaklaşıyor. Yeni oyun sürümlerini piyasada görmek bundan sonra zorlaşır.

5. PlayStation 4 (PS4):

Son derece başarılı PlayStation 4, geniş bir oyun kütüphanesi olan güvenilir bir konsol arayan oyuncular için hala mantıklı bir seçenek.

  • Kapsamlı Oyun Kütüphanesi: PS4, çeşitli türlerde sayısız övgü toplayan oyunla en kapsamlı oyun kütüphanelerinden birine sahip.
  • Kullanılmış Oyun Pazarı Mevcutluğu: Popülaritesi nedeniyle, PS4'ün canlı bir kullanılmış oyun pazarı var ve bu sayede daha çok oyuna bulaşmak mümkün.
  • Güçlü Online Topluluk: PS4'ün geniş kullanıcı tabanı, çok oyunculu oyunlar için canlı bir online toplulukla oyun keyfini sürmek anlamına geliyor.

Xbox One S gibi, PS4 de ömrünün sonuna yaklaşıyor. Birçok popüler oyun hala PS4 desteğiyle piyasaya sürülse de 4K çözünürlük ve daha hızlı yükleme süreleri gibi yeni nesil özellikler sınırlı şekilde kullanılıyor.

Dikkate Alınması Gereken Alternatifler:

Amerikan konsolları etkileyici donanım ve geniş bir oyun yelpazesi sunuyor. Fakat bu ürünleri almak için çeşitli maliyetleri göze almak gerekli. İthalat işlemleri, döviz dalgalanmaları ve enflasyon nedeniyle azalan alım gücü fiyatlara doğrudan etki ediyor. Tabii bu durum oyun severleri yolundan döndürmeye yetmiyor. 

Eldeki bütçeyi göz önüne alarak alternatif seçeneklere yönelmek, en yeni nesil üründen biraz ödün vererek önceki nesil konsollara yönelmek farklı seçenekler olarak kullanılabilir. 

Bu alternatiflere ek olarak konsol yerine video oyunlarını halihazırda evde sahip olunan PC üzerinde oynamak da mümkün. Tabii eğer evde PC yoksa, bunu toplamak için de bir maliyet gerekecek ancak performans ve uzun vade kullanım düşünüldüğünde bu alternatifin maliyeti çok daha makul. 

Bulut tabanlı oyun oynamak da değerlendirilebilir. Bu yöntem sayesinde güçlü bir konsola gerek duymadan çok çeşitli oyun oynamak mümkün. Tabii bu seçenekte de internet bağlantı hızının iyi olması gerekli. 

Sonuçta sıfır ürün yerine ikinci el konsol da alınabilir. Biraz araştırma yaparak, bütçenize en uygun platformu seçebilir ve oyun dünyasına adım atabilirsiniz.

Xbox’tan PlayStation’a Türk Oyuncular için En İyi 5 Amerikan Oyun Konsolu
İlginizi Çekebilir