1/3

Warhammer 40,000: Dawn of War

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Bir elinizde balta, diğer elinizde rokeratar ile kan dökmenin keyfine varın!
Platformlar PC
Warhammer 40,000: Dawn of War
Merlin Puanı 91
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%70
Artılar Mükemmel grafikler, başarılı kontrol sistemi. Fazlasıyla bulunan upgradeler oynanabilirliği yükseltiyor.
Eksiler Seslerin kimisi rahatsız edici olabiliyor. Oyun fazlasıyla Starcraft'ı andırıyor.

Bu sene eylül ayı, oyun sayısı bakımından hiç olmadığı kadar bereketli geçti. Yıllarca beklediğimiz pek çok oyun piyasada boy gösterdi ve çılgınca süren bekleyişlerimizi sona erdi. Önce Doom 3 ile Mars’taki yaratıkları altettik daha sonra The Sims 2 ile sanal hayatımızı kaldığımız yerden devam ettirdik. Son olarak da Star Wars: Battlefront ile gücün karanlık tarafına büyük bir darbe indirdik. Ancak bir gerçek var ki oyun dünyasında stratejilerin yeri ayrı. Özellikle gelişen grafik teknolojileri ile 3. boyuta geçişte büyük sıkıntı yaşayan strateji türünün oyunları kontrol problemlerini aşmaya başlayınca görsel açıdan mükemmele yakın ürünler çıkarmaya başlandı. Bu türün son örneklerinden biri olan Warhammer 40000: Dawn of War, uzun süredir merakla beklenen oyunlar arsındaydı. Bereketli geçen eylül ayının son gününde yetişen ve piyasaya çıktığı anda strateji dünyasına bomba gibi düşen Warhammer; 3 boyutlu grafikleri, detaylı birim yapısı ve farklı kaynak işleyişi bakımından strateji dünyasına yenilikler getirirken, eski Warhammer hayranlarının beklediği tarzın biraz dışına çıkması ile ve RPG öğelerini kısıp biraz daha aksiyona yönelmesi ile dikkat çekiyor.

Tüm savaşları sona erdirecek en büyük savaş...

Warhammer 40000, 3 boyutlu mükemmel grafikleri ve 4 farklı ırkın birbiri ile olan ilişkileri dışında, alışıtığımız tarzda strateji oyunu. “Kaynak topla, asker üret ve düşmana saldır” mantığını benimseyen ve pek çok teknik detay ile zenginleştiren başarılı bir yapım. Cd’yi kurup ilk gaz verici demoyu izledikten sonra demonun mükemmel atmosferinden olsa gerek hiç alıştırma bölümü oynamadan direkt savaşa girmek istiyor insan. Ancak bu hataya bir kez düştünüz mü; “Bu birim neydi?”, “E hani bunun kaynağı?”, “Nasıl kaynak toplayacağım?” gibi sorular havalarda uçuşur oluyor. Çünkü Warhammer stratejilerde alışmadığımız bir kaynak sistemini benimsemiş durumda ve alıştırma bölümünü mutlaka oynamayı zorunlu kılar nitelikte.

Tüm oyun boyunca iki ana kaynağa ihtiyaç duyuyoruz. Birincisi elektrik. Command & Conquer’dan alıştığımız üzere her birimin tükkettiği elektriği karşılamak için jeneratörlere ihtiyacımız var. Ancak diğer tip jeneratörlerimiz de mevcut. Bunları ise sadece haritanın belli yerlerindeki “Slag” ismi verilen platformlara yapabiliyoruz. Elbette bunlar fazlasıyla elektrik üretiyorlar ama saldırıya açık oldukların iyi savunma gereksinimi duyuyorlar. Buraya kadar herşey normal olsa da ikinci kaynak ise oyunu tamamıyla farklı kılar nitelikte. Oyuna başladığınız anda mini haritanıza bakarsanız pek çok nokta görüyorsunuz bu noktalara “Strategic Point” deniliyor ve bunların ele geçirilmesi durumunda o takıma her saniyede 10’ar stratejik puan kazandırıyor. İnşa edeceğiniz her bina ve üreteceğiniz her birim biraz elektrik ve biraz da bu stratejik puanlara ihtiyaç duyuyor. Asıl mesele bu stratejik binaları kurmakta değil onları korumakta. Warhammer’ı farklı kılan ve oyunu oldukça zevkli bir hale sokan kısımda bu zaten.

Bulduğunuz her stratejik noktaya önceklikle bir askeri birlik göndermeniz gerekiyor. Gönderdiğiniz birlik oraya bayrağını dikiyor ve ırkına göre değişen sürede oranın kontrolünü ele geçirilmesi bekleniyor. Yaklaşık bir dakika sonra o nokta takıma ait oluyor ve puan kazandırmaya başlıyor. İşte bu esnada askerlerinizi yeni noktayı ele geçirmek için gönderirken bir yandan da bina yapan ünitenizi ele geçirmiş olduğunu stratejik noktaya götürüp, “Listening post” ismi verilen binayı yapmamız gerekiyor. Listening post’u yaptıktan sonra gerekli yükseltmeleri yaparak bu noktayı kendi kendini savunur hale getirebiliyorsunuz. Kendini savunabilen noktalar aynı zamanda yakın bir çember içine bina yapılma imkânı da sunuyor. Böylece savunmanızı arttırabiliyorsunuz.