1/3

Unreal Tournament 3

Yalçın Yaman 3.06.2010 - 12:31
Tek gerçeğin gerçek dışı olduğu an
1998 Yılında Unreal diye bir FPS çıkıp hayatımıza girmişti, dün gibi hatırlarım Quake serisi revaçta 3Dfx Voodoo ortalığı kavuruyor. Unreal piyasaya girdiğinde tüm teknolojileri destekleyen ve piyasadaki en büyük, haliyle o zamanların tek oyunu Quake ve Id Software yapım ekibine karşı bir duruş sergiliyordu. O günlerde genelde FPS standartlarını Id Software belirler sonrasında diğer firmalar Id’nin belirlediği çizgiler üzerinden devam ederdi, komik ama gerçekler bunlar. Unreal daha piyasaya ilk girdiği gün inanılmaz grafikleri, açık ve kapalı mekan dengesi ve hızlı oynanışı ile birçok insanın gönlünde taht kurmuştu. Hele ki yapay zeka herhalde Unreal oyunu ile beraber o zamanlar zirve yapmıştı. Tüm teknolojik nimetlerini oyuncuları asla sıkmayan ve zorlayan yapay zekalı karakterleri ile farklı olduğunu ve bu piyasada farklı şeylerde yapılabileceğini göstermişti. Oyunun başarısı kaçınılmaz serinin devamı ise kesindi; Unreal Tournament, Unreal 2, ve Unreal Tournament 2004 derken; ellerimiz avuçlarımız, ekran kartlarımız, konsollarımız hep beraber Unreal Tournament 3’ü beklemeye başladık.

Her yayınlanan video bizi biraz daha kendine çekerken, biraz daha düşündürüyordu(!) Oyunun yeni nesil konsollar ile beraber PC için geliştirilecek olması işin konsol bölümünde sorun çıkartmıyordu, ama düşünceye iten PC tarafında işlerin nasıl olacağıydı. Bu noktaya yazının sonunda uzunca değineceğim. Dilerseniz fazla uzatmadan Unreal Tournament 3’ün PC demosuna bir genel bakış yapalım.

Eski tatlar

Oyun bildiğimiz eski tadından hiçbir şey kaybetmemiş, su katılmamış Unreal oynayışını tamamen sergiliyor, bunu hemen belirtelim. Kontrollerde ne eski oyuncular nede yeni oyuncular hiçbir sorun yaşamayacak. Demo ilk kurulduğunda biraz basit, ama hoş ara yüzü bizi fazla gezdirmeden; gerek video, gerek ses gerek kontrol ayarlarını yaptırıyor. Daha sonrasında ise hem merak hem de yeni nesil bir Unreal oyununa olan açlığımızla, bize sunulan Instant Action ve Multiplayer seçeneklerinden birini seçip demoya başlıyoruz. Instant Action tek başımıza botlara karşı oynanan bir mod ve bunu seçtiğinizde karşınıza 4 ayrı oyun tipi çıkıyor. Bunlar sırası ile; DeathMatch, Team Deathmatch, Vehicle CTF ve Duel.

Bu 4 mod içinde belki de en takdiri hak edeni aynı bir BattleField tarzını anımsatan, ama kesinlikle daha hareketli ve zevkli olan Vehicle modu. Adından da anlaşılacağı gibi birçok araç ile beraber ortalığı kasıp kavurmak mümkün. HoverCraft’dan tutunda tank ve ciplere kadar araçları bulabilirsiniz.