Unreal Engine 5 ile gelen Lumen ve Nanite ne işe yarıyor?

Alparslan Gürlek 18.05.2020 - 13:00
Playstation 5 üzerinden gösterilen Unreal Engine 5 teknik demosu ile birlikte yeni terimler de hayatımıza girdi. Peki Nanite teknolojisi ne işe yarıyor?

Unreal Engine 5 ile birlikte Nanite ve Lumen terimlerini daha fazla duymaya başlayacağız. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Unreal Engine 5 oyun motoru teknolojisinin ilk gösterimi bir demo üzerinden yapılmıştı. Epic Games, Unreal Engine 5’in 2021 yılının başında erişilebilir olacağını, yine aynı yılın sonunda da hem eski, hem de yeni nesil konsolları destekleyecek şekilde tamamen çıkacağını duyurdu. Peki Unreal Engine 5 nedir? Geliştiricilere neler vaat ediyor? Gelin bir bakalım.

Unreal Engine 5 ile gelen Lumen ve Nanite ne işe yarıyor?

Epic Games’ten Grafik Yönetmeni Brian Karis ve Özel Proje Sanat Yönetmeni Jerome Platteaux’un sunumunu yaptığı demo projede, Unreal Engine 5’in temelde iki özelliği yoğun bir şekilde vurgulandı. Gösterimi yapılan demo projeye verdikleri “Lumen in the Land of Nanite” isminde geçen Lumen ve Nanite teknolojilerini detaylı bir şekilde sundular. Sunumun başında kısaca geliştiricilerin ne alanlarda kısıtlandığını ve bu alanlarda ne tür yenilikler yapıldığını anlattılar.

"Nanite’nin topraklarındaki Lumen” demosu, sanallaştırılmış mikro poligon geometrileri içindeki dinamik küresel ışıklandırmayı temsil ediyor. 

Unreal Engine 5 ile gelen Lumen ve Nanite ne işe yarıyor?

Nanite nedir?

Sanallaştırılmış mikro poligon geometrisi teknolojisi bize Unreal Engine 5 içerisine milyonlar, hatta milyarlarca poligonu olan modelleri projemize aktarıp, yine içerisinde milyarlarca poligon olan sahneleri çok hızlı oynatabilmeyi vaat ediyor. Yüzey sayılarını piksel sayılarına indirgeyen Nanite teknolojisi, performans anlamında kullanıcıya çok büyük kolaylık vaat ediyor. Brian Karis, demo gösterimi sırasında ZBrush yazılımından Unreal Engine 5’e aktarılmış bir heykel modelinin 33 milyondan fazla poligonu olduğunu belirttikten birkaç saniye sonra oyundaki karakter, aynı heykel modelinden 500 kopyanın olduğu başka bir odaya giriyor. Bu iddialı hareketten anlıyoruz ki Epic Games, Nanite teknolojisine çok güveniyor.  Sunumun tamamında sürekli vurguladıkları bu konuyu Nanite için özetleyelim. Sanatın, performans kaygısı güdülmeden, kısıtlanmadan yapılmasını hedefliyor. 

Lumen nedir?

Lumen teknolojisinin vurgulanan özelliği dinamik küresel aydınlatma oldu. Geliştiricilerin performansı yükseltmek adına statik ışıklardan oluşan bir oyunla kısıtlandıklarını belirten Platteaux, yeni teknoloji ile bu sorundan kurtulacaklarını belirtti. Yeni küresel aydınlatma teknolojisi ile ışık kaynağından gelen ışınlar, nesneler üzerinden birçok kez yansıyarak ortamı aydınlatabilecek. Bunu yaparken ışıklandırmanın bake edilmesine ya da önceden hesaplanmış lightmap kullanılmasına ihtiyaç duyulmayacak. Gerçek zamanlı yapılan bu hesaplama, ışığın durumuna göre yansımaları ve ortam aydınlatmasını etkileyebilecek. Bu sayede sadece ortamın değil, oyun içerisinde oyuncunun kullanacağı herhangi bir dinamik ışık da Lumen kapsamına girecek ve küresel aydınlatmaya uygun davranacak. 

Unreal Engine 5 ile gelen Lumen ve Nanite ne işe yarıyor?

Ayrıca gösterim esnasında Unreal Engine 4.20 sürümünden sonra Cascade parçacık sisteminin alternatifi olan daha gelişmiş Niagara parçacık sistemi de yerini aldı. Mağaradan çıkarken üst taraftan uçan yarasaların ve ışığa tepki göstererek kaçan böceklerin Niagara ile yapıldığını belirttiler. Yine demo gösterimindeki karakterin atkısının ve etraftan dökülen taşların da Unreal Engine 4.23 sürümüyle motora eklenen yeni fizik motoru Chaos ile yapıldığını belirttiler. Ses alanında ise yine daha önceki sürümlerde kullanıma sürülen bazı özelliklerin demo projesinde de kullanıldığına değindiler. 

Son olarak Epic Games, yeni nesil konsollara yönelik projelerde geliştiricilerin Unreal Engine 4.25 sürümünü kullanabileceklerini, bu sürümün yeni nesil konsol ve oyunları için uyumlu olduğunu duyurdu.

Yorumlar 10
MK Okuru
MK Okuru 7.11.2024 11:33
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2020 20:44
Arkadaşlar bu yeni nesil grafikler olmamalıydı grafik muhendisi olarak şiddetle üzüntuluyum...30 yılı aşkın atari deneyiminde sadece çözünürlük ve piksel teknolojisi kullanıldı,,gerçekçilikten hep kaçındı buda yine çizgi film karakterleri ve doğal olmayan plastik atmosfer ve kaplamaları oynattılar
MK Okuru
MK Okuru 2.01.2023 17:14
Ben öylesini seviyorum. Ben zaten gerçek hayattan sıkılmış biriyim. Bir de sıkıldığım şeyi ekranda görmeyi hiç de umut etmiyorum. Ben sanatsal tarafı ağır basan görsellerden hoşlanırım. Tıpkı Disney gibi, ne kadar teknoloji kullanırsa kullansın o sanatsal tarzlarını korurlar ve bu da zevk verir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2020 14:19
Bake etmek ne demeki?
Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek 22.05.2020 22:47
Gerçek zamanlı hesaplama yapılması çok uzun süren ışıklandırma, fizikler gibi matematiksel hesaplamaların önceden yapılması işlemine denir. Işıklandırma'da bake işlemi, nesnelerin UV haritaları gibi bir harita kullanılarak, ışığa maruz kalan yüzeylerinin ve ışığa gösterdiği tepkilerin önceden dijitalleştirilmesi denilebilir. Bunlar da kaplama gibi çalıştığı için sistemler açısından külfetlidir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2020 14:46
Nanite teknolojisi neysede Lumen teknolojisi devrim niteliğinde gibi gözüküyor Ray Tracing(RTX) gibi balon değil bu başka birşey ya bildiğin doğal ışık üretiyor.
MK Okuru
MK Okuru 22.05.2020 08:12
Kedi ciğer ilişkisi var sende rtx konusunda
MK Okuru
MK Okuru 20.05.2020 17:41
Kardeş çok yanlış gelmişsin. Ray tracing çok başka bir şey. Aç araştır biraz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.05.2020 01:07
Daha gerçek olsun grafikler animasyonlar gerçekten bile gerçek olsun.Bu yorumumda çok gerçek istiyorsan film izle diyen sığırlara gelsin.Cahil denyolar
MK Okuru
MK Okuru 22.05.2020 08:11
Tamam işte oluyor ya poligon sayısını artırarak başlıyorlar senin dediğin olaya
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.05.2020 02:14
yeni nesilde 1080p 60 fps stabil olur mu
Kalan Karakter: 300 Gönder
Unreal Engine 5 ile gelen Lumen ve Nanite ne işe yarıyor?
İlginizi Çekebilir