Avrupa insan hakları mahkemesi YouTube kararını açıkladı
Hatırlamamanız mümkün değil ama yeniden hatırlatmış olalım. Türkiye'de sık sık gündeme gelen sosyal medya erişim yasaklarının zirve yaptığı dönem 2 Mayıs 2008 - 30 Ekim 2010 tarihleri arasında yaşandı. Dünyanın en büyük video paylaşım sitesi YouTube Atatürk'e hakaret gerekçesiyle neredeyse iki yıl boyunca erişme yasaklandı.
Ardından üç akademisyen Serkan Cengiz Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak tarafından durumun insan haklarına engel teşkil etmesi gerekçesiyle itiraz edildi ve dava açıldı. Dava reddedilince davacılar dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı.
Davacıların önergesi belliydi: Belli bir içerik için tüm erişimin yasaklanması kullanıcıları bilgi, fikir alma ve yayma hakkından mahrum bırakıyordu. Ve uzun süreçlerin ardından AİHM kararını verdi: Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesini açık ve net bir şekilde ihlal etmişti.
Sonuç ne olur bilinmez ama davacılardan biri olan ve ana akım medyaya konuşan Kerem Altıparmak, " Davası olan bütün avukatların 5651 sayılı kanunun 8. maddesiyle ilgili olarak çıkan AİMH kararını yargıçların önüne koymaları gerekir." diyerek sonucun bundan sonraki davalardaki etkisinden bahsetti.
ama pardon orası fransa demi. orda olursa sıkıntı yok.:)