1/2

Türkiye'de FRP

Yusuf Ünal 3.06.2010 - 12:31
Türkiye'de FRP ne yönde yol alıyor?

Türkiye'de Fantazi ve İlerisi...

Bundan yıllar evvel önce başladı aslında FRP (Fantasy Role Playing) yani Fantazi Rol Yapma Oyunu. Hiç kimse bu oyunu bilmezken Ed Greenwood bir dergide yazdığı ilk hikayelerle başlattı bu çılgınlığı. Greenwood dergide aylık olarak birbirini tamamlayan ufak hikayeler anlatıyordu fakat hikayelerini diğerlerinden ayıran bazı farklar vardı. Hikayeleri bizimkine benzemeyen bir gezegende geçiyordu, üstelik burada yaşayanlar da farklıydılar; değişik hayvan türleri ile insanlar dışında akıllı ırklar bulunuyordu. Hikayelerde elfler, hoobitler, cüceler, insanlar vardı; tabi kötülerde. Orclar, ogrelar, goblinler, devler gibi. Bu gizemli ve fantastik dünyada ateş saçan ejderhalar, gemileri yutan deniz canavarları, konuşan ağaçlar kol gezerdi. Ayrıca hikayeler kılıç dövüşleri ve büyü savaşları ile bezeliydiler. 

Bir ilk olan bu hikayeler çok fazla ilgi gördü ve devamı geldi. İlk önce Ed Greenwood'un fikirleri TSR şirketi tarafından bir kutu oyunu olarak piyasaya sürüldü. Bu oyun fantastik bir evrende geçen ‘zar at ilerle’ türünde bir oyundu. Bizi temsil eden minyatürleri tahtaya yerleştirip, zar atarak ilerleyip amacımıza ulaşmaya çalışıyorduk. Amacımıza ulaşırken karelerde bizi bekleyen türlü tehlikelerle boğuşuyorduk. İşte bu basit oyunda tutulunca TSR firması, hem oyunun konseptini hemde pazarlama kapsamında önemli değişiklikler yaptı ve ilk FRP oyununu oluşturdu. Bu oyun için kullanmı hakları TSR'a ait olan bir sistem oluşturuldu; Dungeons and Dragons. D&D oyunu temelde zarla oynanan ama platformu bir anlatıcı tarafından yaratılan tiyatral bir oyundu. Günümüzde geçen anlamı ile FRP oyunu ilk defa bu sistemle dünyaya duyruldu. Ayrıca şu anda tüm FRP severlerinin de yakından bildiği Forgetten Realms yani Unutulumuş Diyarlar adlı dünyada ilk defa bu oyunun bir parçası olarak piyasaya sürüldü. FR ile bir patlama yaratan TSR oyunu çeşitli pazarlama taktikleri ile bir dünya oyunu haline getirdi. Bu bağlamda minyatürler, giysiler, romanlar, oyuncaklar çıkarıldı hatta 4 sene evvel bir filmi dahi çekildi. En son olarakta TSR firması Wizard of The Coast adlı firma tarafından satın alındı ve D&D adlı sistem ilk önce Advanced Dungeons and Dragons'la ardından da 3rd Edition Dungeons and Dragons'la geliştirildi.

Ne kadar FRP’nin başlangıcı ve gelişimi Ed Greenwood sayesinde olmuşsa da bu kültürün gerçektende dünya üzerindeki popülaritesi JRR Tolkien tarafından yazılan kitaplarla gelişti. JRR Tolkien sırf torunları için bir masal yazdı, adı Hobbit olan bu masal 1937’de kaleme alındı ve yazarını bile şaşırtan bir üne sahip oldu. Bu kitabın arkasından Tolkien yaklaşık 15 yıl süren bir çalışmanın ürünü olarak Yüzüklerin Efendisi adlı üçlemeyi yazdı. İlk basımı 1954 tarihinde gerçekleştirilen bu eser tüm dünyada inanılmaz satış rakamlarına ulaştı ve pek çok dile çevrildi. Bu muhteşem seri sayesinde tüm Türkiye FRP’yi öğrendi. Arkasından 2001 yılında gelen ve 17 Aralık’ta tüm dünya ile aynı anda ülkemizde de gösterime giren flim sayesinde Yüzüklerin Efendisi, dolayısıyla da FRP çılgınlığı aldı başını yürüdü.