Geçtiğimiz sene, dünyayı kasıp kavuran Call of Duty serisinin son oyunu olan “Black Ops Cold War” ile birlikte oyunun Türkçe olacağına dair dedikodular ortaya çıkmıştı ancak ne yazık ki son oyun resmi olarak Türkçe olmamıştı. Böyle düşünmemizdeki en büyük etken ise Birinci Dünya Savaşı temalı olan Battlefield 1’in, içerisinde ülkemizin de bulunmasından dolayı bu hassaslığı ve inceliği Türk oyuncularına göstermiş olmalarıydı. Ne yazık ki beklenen Call of Duty serisinde yaşanmamıştı.
Bu sırada birçok çeviri grubu geçte olsa Call of Duty’nin hemen hemen tüm oyunlarını Türkçeleştirmeyi başardı. Her ne kadar Call of Duty oyunları teknik olarak benzer bir yapım gözükse de, maalesef sanıldığının aksine sürekli dosya sisteminde değişikliğe giden ve her geçen gün daha da güçlendirilen bir seri.
Bu son iki oyunu aynı başlıkta ele almak istiyorum. Türkçeleştirilemeyen ve uzun yıllar boyunca herhangi bir şekilde modlamanın imkansız olabileceği iki oyundan birisi. Ne yazık ki bu iki oyun da Türkçe Call of Duty oyunları arasında yerini alamıyor.
Zamanla buna da bir yöntem bulunabilir ve modlama kolaylaşabilir fakat bu iki oyunun kırılmasına engel olma amacıyla gereken zorunlu internet bağlantısı, Warzone gibi modları sebebiyle de hilecilere karşı alınan önlemlerle de ne yazık ki en ufak değişiklik oyundan atmaya ya da hesabın sadece online kısmında banlanmalara sebep olduğu için ne yazık ki Türkçe yamaları bulunmamaktadır.
Aynı sistemi ele alarak bir sonraki Call of Duty oyunlarını da düşünecek olacaksak, şimdilik bu iki oyun bağlamında ne yazık ki Call of Duty oyunlarını resmi olarak Türkçe beklemekten başka çaremiz de bulunmuyor.
Serinin hikaye modu olmayan tek oyunu olan Call of Duty: Black Ops 4, içerdiği kısa videolar sebebiyle Türkçeleştilebilirdi ancak hiçbir çeviri grubu bu konuyla ilgili bir girişimde bulunmadı. Bulunsa bile Türkçeleştirmesi menü, birkaç sinematik çeviriden de öteye gidemeyecek. Bu yüzden ne yazık ki oyunun Türkçe yaması bulunmamaktadır.
Eski Dead Space yapımcılarından oluşan Sleedgehammer’ın geliştirdiği ve serinin köklerine, yani 2. Dünya Savaşı temasına geri dönen bu yapım, TG Yama sayesinde 2021 senesinin başlarında Türkçeleştirildi. Bu nedenle Türkçe Call of Duty oyunları arasında yerini almayı başarıyor.
Ücretsiz olarak yayınlanan bu Türkçe yamayı, buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Ayrıca Türkçe yamaya ait oynanış videosunu da aşağıdan izleyebilirsiniz.
Uzak geleceği konu alan Infinite Warfare, işlediği temadan dolayı pek sevilmeyen Call of Duty oyunu olmuştu. En beğenilmeyen Call of Duty oyunu olan Infinite Warfare, tahminlerimize göre birçok çeviri grubu tarafından gereksiz bir çeviri olacağı düşünüldüğü için ne yazık ki bu konuda herhangi bir çalışma olmadı. Türkçe Call of Duty oyunları arasında yerini alsa bile Türk oyuncuların gözdesi olamayacak bir yapımdı.
Treyarch tarafından geliştirilen ve son oyun olan Black Ops Cold War ile reboot olarak yapılan Modern Warfare ile hikayesel açıdan aynı evrende konu olan Call of Duty: Black Ops III’ün Türkçe yaması, Anonymous çeviri grubu tarafından yıllar sonra tamamlandı ancak çeviri grubunun Discord kanalı üzerinde belirttiğine göre şu an programlamada yaşanan sorunlardan dolayı Türkçe yamanın testine geç başlandı.
Şu an test aşaması sürmekte ve önümüzdeki ilkbahar sonuna kadar Türkçe yamanın yayınlanması planlanıyor. Türkçe yama, Anonymous’un ücretli sistemine dahildir. Türkçe yama ile gelişmeleri Anonymous Çeviri’nin resmi web sitesinden takip edebilirsiniz. Bo2 de Türkçe Call of Duty oyunları arasında yerini alacak ancak ulaşması diğer yamalara göre biraz daha zor olacak.
Oyun, yazının önceki bölümlerinde belirttiğimiz Call of Duty WWII’nin Türkçe yamasını hazırlayan TG Yama tarafından birkaç sene önce tamamlandı ve ücretsiz olarak yayınlandı. Bu nedenle hayranların favorisi olmasa da CoD: Advanced Warfare de Türkçe Call of Duty oyunları arasında yerini alıyor.
Oyunun Türkçe oynanış videosunu aşağıdan izleyebilir ve buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Oyun, yine Call of Duty Advanced Warfare ve Call of Duty WWII’nin Türkçe yamasını hazırlayan TG Yama tarafından yayınlandı ve ücretsiz olarak kullanıma sunuldu. Diğer Türkçe Call of Duty oyunlarının yanına sevilen oyunlardan biri olan Ghosts da geldi.
Geçtiğimiz neslin (Microsoft Xbox One & Sony PlayStation 4) yeni nesil Call of Duty oyunu olan Ghosts’un Türkçe oynanış videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Senelerdir teknik açıdan Türkleştirilmesi imkansız olan Call of Duty Black Ops II, Anonymous çeviri ekibi tarafından geçtiğimiz sene sonunda Türkçeleştirildi. Oyunun Türkçe yamasına Anonymous’un ücretli üyelik sistemine üye olarak erişebilirsiniz.
Türkçe Call of Duty oyunları arasına katılan Bo3'ün oynanış videosunu ise aşağıdan izleyebilirsiniz.
Ana “Call of Duty: Modern Warfare” üçlemesinin son oyunu olan Call of Duty: MW3, birkaç sene süren çalışmalar sonunda Burak Şentürk ve Ferhat Domurcuk gibi ses sanatçılarının da desteğiyle OyunÇeviri tarafından Türkçe olarak dublajlandı. Yani oyunu Türkçe dublajlı olarak oynayabilirsiniz. Buraya tıklayarak web sitelerinden indirebilirsiniz. Türkçe Call of Duty oyunlarının arasında dublajıyla herkes için çok daha iyi bir deneyim sunuyor.
Türkçe dublajlı oyuna ait iki ayrı oynanış videosunu ise aşağıdan izleyebilirsiniz.
Ayrıca oyun dublajlarının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Black Ops serisinin ilk ve en etkili oyunu olan Call of Duty Black Ops, OyunÇeviri tarafından Türkçeleştirilen ilk Black Ops oyunuydu.
Oyunun Türkçe yamasına OyunÇeviri’nin resmi sitesinden ya da buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Serinin en iyi oyunlarından biri olarak sayılan Modern Warfare 2, OyunÇeviri tarafından Türkçeleştirildi.
Oyunun Türkçe yamasını buradan indirebilir ve aşağıdaki videodan ise E3 2009’da yayınlanan oynanış bölümü olan DAĞCI’nın Türkçe yamalı videosunu izleyebilirsiniz.
Call of Duty Black Ops serisiyle ve son WWII ile aynı evrende geçen World at War, yine çıkış yaptığı dönemlerde OyunÇeviri tarafından Türkçeleştirilmişti. Bu oyun daha çok Japonlara karşı verilen mücadeleyi konu alan yapım olmasıyla birlikte ön plandaydı.
Türkçe yamanın oynanış videosunu aşağıdan izleyebilir ve yamayı buradan indirebilirsiniz.
Call of Duty’den sonra serinin dönüm noktası olan oyundu. 2007 senesinden beri süregelen bu zamanda tüm Call of Duty oyunlarının kaderini belirleyen yapımdı.
Call of Duty 4: Modern Warfare, çıkış yaptığı sene Crysis gibi rakiplerine rağmen yılın oyunu olmayı başarmıştı. Bu başarısını, aynı teknoloji üzerinden yıllarca sürdürdü.
Serinin en değerli yapımının Türkçe yamasını OyunÇeviri üzerinden indirebilirsiniz. Oyun, OyunÇeviri ekibinin emekleriyle Türkçe Call of Duty oyunları arasında yerini almış durumda.
Bu Türkçe yama, MW2’de de olduğu gibi sadece oyunun orijinal sürümü için geçerlidir. Remastered sürümüne uyumlu değildir. Ne yazık ki şimdilik Remastered sürümü için bir Türkçe yama çalışması da bulunmamaktadır.
Türkçe yamanın oynanış videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Eski Call of Duty oyunlarına dair hemen hemen birçok Türkçe yama, OyunÇeviri’nin resmi sitesinde derlenmiş durumda. Günümüzde Call of Duty 2 nostaljisi haricinde ne yazık ki pek tercih edilmediğinden dolayı, bu konuda sözü fazla uzatmayacağız.
Yine de bu konunun yeni Türkçe yamalara göre güncelleneceğiniz unutmamanız gerektiğini belirtmek isteriz.
İyi oyunlar…
Bonus olarak bu galeriyi hazırlamakta yardımcı olan Burakhan Kızılkaya (Blackline)’ya teşekkür ederiz ve Call of Duty: Black Ops Cold War’da yer alan Trabzon oynanış videosunu da aşağıdan izleyebilirsiniz.