Nisan 2021'de Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok indirilen 100 oyundan 20 tanesi Türk oyun geliştiricilerinden geliyor. Türk yapımı mobil oyunlar bu anlamda büyük bir başarı elde etmiş durumda ve bu durum da haliyle göğsümüzü kabartıyor. Özellikle hyper-casual alanında geliştiricilerimizin başarılı işlere imza atmasıyla Dünya çapında hayli yüksek indirme sayıları ile Türk mobil oyunları oldukça fazla ilgi görüyor.
Türkiye'de sayısı günden güne artan oyun stüdyolarının başarı haberleri de gelmeye başladı. (Daily Sabah aracılığıyla) startups.watch tarafından bildirildiği üzere Good Job Games ve Rollic'ten birkaç hyper-casual oyun ay boyunca listede görünürken, Garawel Games iOS platformunda grubun zirvesinde yer aldı.
Türk Lirasının ABD dolarına göre değer kaybetmesi nedeniyle artan geliştirme maliyetleri, ülkede daha fazla stüdyonun kurulmasına neden oldu. İlk olarak Zynga 2020'de Toon Blast'ın geliştiricisi Peak Games'i 1,85 milyar dolara ve Rollic'i 168 milyon dolara bünyesine kattı. Bu da sektörün büyümesindeki hızı gözler önüne seriyor.
Türkiye'de oyun endüstrisi için yeni bir rekor olan 2021 yılının ilk çeyreğinde 61 girişimin yatırımcılardan 509 milyon dolar topladığı ve 49'unun İstanbul'da gerçekleştiği belirtiliyor. Türkiye, bu dönemde Avrupa'da melek ve risk sermayesi yatırımlarında 10. büyük ülke haline geldi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da - İsrail'in hemen arkasında- ikinci sırada yer aldı. Türk yapımı mobil oyunların başarısı kendisini açıkça hissettiriyor.
Royal Match adındaki bulmaca oyunuyla tanınan İstanbul'daki Dream Games, A serisi yatırım turundan toplam 50 milyon dolar alarak oyun sektöründeki en büyük yatırımı tek turda toplamayı başardı. Bununla birlikte Türk girişim şirketi Ace Games, stüdyonun hyper-casual üretimini genişletmek isterken kısa süre önce tohum fonundan 7 milyon dolar topladı. Fransız mobil oyun yayıncısı Voodoo, 2020'nin sonlarında İstanbul merkezli Fabrika Games stüdyosuna yatırım yaptı.
Türk yapımı mobil oyunlar büyük ilgi görürken sektörün de kayda değer şekilde ilerleme kaydettiğini söyleyebiliriz. Bu tablo hem bizi gururlandırıyor hem de PC ve konsollar alanındaki oyun üretimimizi ve gelirlerimizi de yükseltmek konusunda umutlandırıyor. Umuyoruz ki ilerleyen dönemde Türkiye, oyun sektöründe dünya genelinde daha da iyi yerlere gelecek ve hep birlikte gururla bu başarılarımızın devamını paylaşmaya devam edeceğiz. Sizler de görüşlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: