1/2

Total War: Rome 2'yi yapımcılara sorduk (Röportaj)

Merlinin Kazanı 18.07.2012 - 16:48
Yeni oyunda bizi neler beklediğini ilk ağızdan öğrendik
Bildiğiniz gibi The Creative Assembly yakın zaman önce Total War: Rome 2'yi duyurdu. Oyun henüz daha çok başlarında ancak bizler şimdiden ekip ile bir röportaj yapma fırsatını yakaladık bile.

Geliştirici ekipten Al Bickham'ın yanıtladığı sorular ile de oyun hakkında daha fazla bilgi edinmiş olduk.

İşte Total War: Rome 2 için yaptığımız ilk röportajımız:
(İkinci sayfada röportajın İngilizce'sini bulabilirsiniz)


Bu yeni oyunu yeni bir grafik motoru ile hazırladığınızı söylüyorsunuz, burada tamamen yeni bir motordan mı bahsediyoruz yoksa eskisinin gelişmiş halinden mi?
Bu değişime devrimselden çok evrimsel bir değişim diyebiliriz, lakin Warscape motoru üzerinde bazı büyük grafiksel güçlendirmeler de söz konusu. Örneğin yeni bir parçacık sistemi ve ışıklandırma modelini motora yerleştirdik. Bu şekilde sahneleri eskisinden çok daha detaylı renderlayabiliyoruz.

Bunu sormak için henüz erken biliyorum ama Rome 2’nin ter türlü donanımda çalışabileceği şekilde ölçeklendirdiğinizi söylüyorsunuz fakat bunun bir sınırı olmalı. Mesela oyunda XP desteği olacak mı? Veya oyunu HD 5000 serisinde çalıştırabilecek miyiz?
Şu an için donanımsal özellikler hakkında bu kadar erken yorum yapamam, nitekim geliştirmenin ileriki evrelerine kadar bu bilgileri sağlamlaştıramayız ancak bizim büyük hedeflerimizden bir tanesi de mevcut en düşük sistem gereksinimleri bu oyun için de kullanılabilir tutmak.

Peki yeni oyunda ekonomi, diplomasi ve savaş sistemi dışındaki diğer öğelerde ne gibi gelişmeler olacak?
Birçok yeni büyük geliştirme söz konusu. Örneğin diplomaside hedefimiz yapay zekanın amacını daha transparan yapıp bu şekilde isteklerinin daha az gelişi güzel olmasını sağlamak. Karar verme mekanizması sırasında gerçek bir insan gibi düşünmesine imkan kılmak. Oyuncuların, yapay zekanın güdüsünü anlamasını mümkün kılmak. Diyelim ki yapay zeka size karşı saldırgan bir tutum sergiledi ve ticaret anlaşmasını kabul etmedi. Size karşı sergilediği bu tavrın altında yatan sebepleri görebilmeniz, yapay zekayı daha insana yakın, daha doğal hissettirir.

Total War: Rome 2'yi yapımcılara sorduk (Röportaj)

Biliyoruz ki oyunlarınızı genel olarak hayranlarınızdan aldığınız geri bildirimler eşliğinde geliştiriyorsunuz. Peki Rome 2 için en çok istenen şey neydi?
Basitçe şuydu: Rome 2’yi yapmamız! Total War serisinde en çok istenen bir sonraki adım buydu, dolayısı ile hayranlarımıza istedikleri şeyi vermek bizim için çok heyecan verici. Ve bu sürece de bayılıyoruz – bu herkesin tanıdık bir duyguya kapıldığı muazzam ve anıları canlandıran bir zaman. Bireylerin kendi hayatlarında tarihin akışını değiştirdiği bir zaman.

Diğer Total War oyunlarına nazaran bu oyunda savaş meydanına daha fazla duygu hakim olacak dediniz. Bunu biraz daha açabilir misiniz? Bir de bölge yönetim sistemini daha belirgince anlatabilir misiniz?
Savaş meydanına yeni birim kameraları ile geliyoruz. Bu şekilde oyuncular kamerayı sadece bir birime kilitleyip onların yaptıklarını yakından izleyebilecekler. Bu sistem aynı zamanda daha detaylandırılmış yüz animasyonları ve diyaloglarla da desteklenecek. Askerler etraflarında gelişen olaylara daha fazla tepki verebilecekler. Öte yandan bir sürü insan animasyonları olacak bu şekilde yaşanan olaya daha insansı bir bakış açısı ile yaklaşabileceksiniz ve o adamların neler yaşadığını hissedeceksiniz.

Bölge yönetim sistemine gelince, bunun arkasındaki konsept mikro yönetim yükünü olabildiğince azaltmak. Rome II haritası büyük olacak – ilk Rome: Total War’dan daha büyük bir alana sahip olacak. Tek bir bölge (province) bile, işgal edilebilir birçok alana (region) hükmedecek, dolayısı ile her bir alanda (territory) tek tek kontrol edeceğiniz başkentler olmayacak. Her ne kadar etkili bölge yönetimi başarılı olmanın kilit noktalarından biri olsa da, sınırları büyürken oyuncuları sürekli tekrar eden yoğun bir bölge yönetim sistemi içinde boğmak istemiyoruz.

İnsanlar Rome oyununu Shogun’dan daha fazla seviyorlar ancak siz yeni Rome oyununu Shogun 2’yi yaptıktan sonra hazırlama kararı aldınız. O halde şunu diyebilir miyiz; “Shogun 2 yeni nesil Total War serisi için bir denemeydi ve bunu büyük başarı ile tamamladığınıza göre artık Rome 2’ye hazırsınız?”
Sanırım o konuda şunu söylemek en doğrusu olur: Dar bir kültür ve coğrafi ölçeği olduğu için Shogun 2, senaryo ve savaş sistemini geliştirip cilalamaya daha çok odaklanmamızı sağladı. Şu anda bu sistemi kullanmak adına çok iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyoruz, ölçeğimizi genişletmeye ve bir sürü bölgeden, kültürden ve savaş stilinden oluşan oyunlar yapmaya yeniden hazırız. Ancak bu, yeni oyun mekaniksel açıdan Shogun 2’nin tıpatıp aynısı olacak demek değil. Rome 2'yi birçok alanda geliştirip ona yeni şeyler katmaya çalışıyoruz.

Yeni oyun için DLC planınız var mı?
Bu kadar detay için henüz erken ama bizi bilirsiniz oyunlarımız için olabildiğince içerik üretmeyi severiz.

Günümüzde pek çok PC oyunu mobil cihazlar için ölçeklendiriliyor. Bu cihazlar için sizin bir planınız var mı?
Kısa zaman önce iOS için Total War Battles: Shogun’u yayınladık ve yakın zamanda Android için de çıkartacağız. Burada önemli olan şey şu; her ne kadar o oyunların içinde PC’deki Total War’dan DNA’lar kalmış olsa da iOS oyunu özel olarak o platform için üretildi, basit bir port etme işlemi olmadı. Şu anda diğer platformları da araştırıyoruz ve Total War’ın uyum sağlayabileceklerini seçmeye çalışıyoruz.