The Last of Us Part II Remastered inceleme

Murat Oktay 17.01.2024 - 15:06
The Last of Us Part II Remastered inceleme: Yenilenmiş sürüm ilk hikayenin üzerinden üç yılı aşkın süre geçtikten sonra, oyunu sıfırdan keşfetme ve yeni bir bakış açısıyla değerlendirme imkanı sunuyor.
Platformlar PlayStation 5
The Last of Us Part II Remastered
  • Yapımcı - Yayıncı Naughty Dog - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 92
3 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%81
Artılar - Hala gerçek bir başyapıt
- 4K görüntü, akıcı kare hızı, VRR
- PS5'in tüm yeteneklerinden yararlanılıyor
Eksiler - Keşke Co-op Modu olsaymış
- No Return Modu daha iyi olabilirdi

The Last of Us Part II Remastered inceleme: Bazı oyunları defalarca oynasanız da bıkmıyorsunuz. Özellikle Tomb Raider, Uncharterd gibi seriler beni çok etkilemiştir. Last of Us ilk çıktığında dünyayı kasıp kavurmuş ancak motion sickness'dan ötürü (Hareket hastalığı olarak adlandırabilir. Gördüğünüz hareket iç kulağınızın algıladığından farklı olduğunda ortaya çıkar. Bu durum baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.) oynayamamıştım. Belki dört-beş defa başlamış ancak sürekli olarak aynı noktaya kadar dayanabilmiştim. Daha sonra boynum bükük bir halde denemeyi de bıraktım.

Last of Us Remake serileri duyurulduğunda büyük heyecan duydum, zira çok istediğim bu oyunlarına bu sefer oynayabileceğimi biliyordum. Bir süre önce Sony tarafından iletilen kodu hiç bekletmeden hesabıma ekleyip başladığımda, yeni ayakkabı alınmış bir çocuk kadar sevindim. Rahatlıkla oynayabiliyordum. Sanki daha önce hakkında hiç bilgiye sahip olmadığım bir oyundu benim için. Elbette yediğim spoilerları saymazsak...

Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5 - 1
Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5

Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5

Last of Us Part 2 ilk olarak 2020 yılında PS4 platformu için piyasaya sürülmüştü. Kısa süre sonra PS5 kullanıcıları için bir güncelleme aldı. Güncelleme oyuna fazla bir şey getirmemişti. 4K desteği, geliştirilmiş kare hızları vardı sadece. Ancak, konumuz Remastered sürümü olunca elbette daha fazlasını bekliyoruz. Baştan söyleyeyim, "Evet, beklentilerimi fazlası ile karşıladı". Ancak bu sizi yanıltmasın. Uzun zamandır bunu beklediğim için gereğinde fazla abarttığımı düşünüyor olabilirsiniz. O sebeple elimden geldiğince bol detay vermeye çalışacağım.

19 Ocak 2024 tarihinde piyasaya sürülecek olan The Last of Us 2 Remastered hakkındaki en büyük soru "PS4 sürümüne sahip olsanız da, PS5 yenilemesi için yeniden ödeme yapmaları gerekip gerekmediği". Bu oldukça tartışmalı bir konu. Tartışmalı hikaye seçimleriyle ve zengin oynanış yapısıyla dikkat çeken The Last of Us 2, Haziran 2020'de, tüm dünyanın COVID-19 salgını nedeniyle karantina altında olduğu bir dönemde piyasaya sürülmüştü.

Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5 - 2
Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5

Yeni Modlar

Çoğu oyuncu için de The Last of Us 2, PS4'e yayınlandığında zaten mükemmeldi. Mayıs ayında bir performans yamasının yayınlanmasının ardından PS5 için yayınlanacak bu yeniden yapımın ekstra bir değer sunup sunmayacağını merak ediyorduk. Ancak Naughty Dog, yeni oyun modları ve ilginç bonuslar ile bizleri şaşırtmayı başarıyor.

Bazı eklemeler oldukça küçük olmasına rağmen ilgi çekici. Örneğin, gitar modu. Dual Sense'in dokunmatik yüzeyini kullanarak dilediğiniz kadar gitar çalabilmek hoş bir dokunuş olmuş. Üç karakter mevcut: Ellie, Joel ve müziğin bestecisi Gustavo Santaolalla. Oyundan çeşitli enstrümanların kilidini açmanız, şarkılarınızı çalmak istediğiniz konumu seçmeniz ve hatta efektler eklemeniz mümkün. Bir diğer yeni mod ise oyunda giyebildiğiniz Death Stranding tişörtü gibi kıyafetler. Özelleştirilebilir olması oyun deneyiminizi de olumlu etkiliyor.

Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5 - 3
Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5

Ayrıca oyuna eklenen yeni oynanış modları da aldığınız keyfin seviyesini artırıyor. (Orijinal oyunu Ersin oynarken izlemiştim. :) Oyun hakkında daha fazla detay almak için Last of Us Part 2 incelemesini okuyabilirsiniz). Ayrıca 'No Return' adlı roguelike modunda, sekiz farklı karakterden birini seçerek çeşitli senaryolarda savaşıp, sonunda da bir boss mücadelesine giriyoruz. Bu modda bolca içerik bulunuyor ve oyunun mekanikleri, bu modun zorlayıcı olmamasını sağlayacak kadar tatmin edici. Diğer birçok roguelike oyununun aksine, 'No Return' oyunculardan daha dikkatli olmaya yönlendiriyor. Silahınızı öylesine ateşlemek, genellikle avantajlı sonuçlar doğurmuyor.

Kayıp Seviyeler

Oyunun geliştirilmesi sırasında çıkarılan üç seviyeyi oynayabileceğiniz 'Kayıp Seviyeler' modu da bulunuyor. Bu modda yer alan üç farklı etkinlik var: köy festivali, kanalizasyon ve yaban domuzu avı. Köy festivali ve kanalizasyon hikayeye çok fazla katkı sağlamasa da, yaban domuzu avı, Ellie'nin karakter gelişimine önemli katkılar sağlayacak şekilde oyuna dahil edilse güzel olurdu.

Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5 - 4
Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5

Özellikle bu seviyenin oyuna nerede yerleştirileceğini bildiğimizde, yaban domuzuna karşı mücadelenin zorlu ve dolambaçlı yolu, oyunda yer almayı hak ediyor. Bu seviyele oynamak isterseniz, tamamlanmamış olduğunu unutmamak gerek. Dokular, animasyonlar, sesler ve diyaloglar eksik olsa da, bu seviyeler, geliştirici yorumlarıyla dolu olarak size hikaye hakkında daha fazla bilgi sunuyor.

Grafik ve Kontroller

Grafik kısmında açıkça bir evrimi görüyoruz. Grafik optimizasyonu hairka yapılmış. Gözünü memnun edecek doğal 4K'ya geçiyoruz, isteyenler için daha iyi bir kare hızı ve VRR ile uyumluluk, değişken yenileme hızı sunuyor. Bu geliştirmeler, orijinal versiyonu harika olsa da onu birkaç adım ileri taşımaya yetecek seviyede.

Kontroller açısından baktığımızda PS5'in oyun ile artık tamamen uyum içinde olduğunu da görüyoruz. Oyun, konsol ve DualSense'in tüm özelliklerini kullanılıyor. Dokunsal geri bildirim, uyarlanabilir tetikler, 3D ses... Hepsi sorunsuz bir şekilde entegre edilmiş.

Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5 - 5
Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5

Sonuç

The Last of Us Part II'nin hikayesinin işlenmesinin üzerinden üç yıldan fazla zaman geçtikten sonra, bu yeniden düzenlenmiş sürüm, ürünü yeniden keşfetme ve yeni bir perspektifle değerlendirme şansı sunuyor. Artık oyunun çalkantılı ve oldukça tuhaf lansman söyleminden uzaklaşmış bulunuyoruz.

Naughty Dog'un yazımındaki hassasiyet ve derinlik, sunulan ölümcül sahnelerle birleşince, bu alanda eşsiz bir duygusal patlama yaşatıyor. Oyunun hikayesi son derece acımasız olmasına rağmen, asla adaletsiz veya tatsız bir his uyandırmıyor. Oyuncuyu sıkıntı dolu bir dünyada tutan ve garip bir şekilde ifade etmek gerekirse, bu bir başarıdır. Genel prodüksiyon kalitesinin yanı sıra oyunculuk da birinci sınıf.

Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5 - 6
Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5

Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5 - 7
Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5

Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5 - 8
Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5

Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5 - 9
Last of Us Part 2 Remastered İnceleme / PS5

Yorumlar 26
MK Okuru
MK Okuru 27.04.2024 08:56
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.01.2024 17:03
adamlar hiç bişey yapmamış ki. çözünürlük artırmışlar sadece remastered diye te piyasaya sunmuşlar.
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2024 09:55
bu remake değil adı üstünde remastered
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2024 09:20
oyun çok güzel ama ilk last of us sanki daha zordu. susturucu olayı oyunu baya kolaylaştırmış. bir iki yer dışında gizli giderken pek zorlanmadım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.01.2024 23:50
Abbyi oynamayi biraktim.bize sogukkanli birkatili oynattiklari icinde bir daha tum hikayeyi oturup izlemeden bi oyun oynamam
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2024 08:14
cod mw2 de teröristi oynadım abbyi oynarken daha çok rahatsız oldum çok gıcık karekter
MK Okuru
MK Okuru 22.01.2024 19:01
23:50 Soğuk kanlı katil Joel’i gönül rahatlıyla Part 1’de oynadın ama :) Bu ne yaman çelişki. Abby davasında en başından beri haklıydı. Boş yere popülizm yapma!
Kalan Karakter: 300 Gönder
System32
System32 17.01.2024 16:31
grafikleri ne kadar iyileştirilmiş olursa olsun oyunda ki malum kaybımızdan dolayı bir yanım bu oyunu hep kötüleyecek :/
System32
System32 22.01.2024 12:15
çok ayıp...
MK Okuru
MK Okuru 18.01.2024 13:51
Abby ve golf sopası <3
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.01.2024 19:05
Böyle bir oyun 10 senede 1 gelir kıymetini bilin yada hersene çıkan cod ve assasins creed le mutluluklar
Kalan Karakter: 300 Gönder
The Last of Us Part II Remastered
İlginizi Çekebilir