Tekken 8 İnceleme: Ana akım dövüş oyunları denince ülkemizde akla ilk gelen isimler Street Fighter - Mortal Kombat ve Tekken serileri olur. 2000’li yıllarda atari salonlarında Tekken 3 oynayıp, sadece yerde dönen Eddie’yi yenmeye çalışmak gibi aksiyonlar bir yana, sokakta gördüğünüz rastgele bir yumruk atma makinasında bile Tekken karakterlerinin resimlerini görmeniz gayet olası Türkiye’de.
Yan oyunlarını saymazsak (ki sayarsak çok oluyor) serinin sekizinci oyunu olan Tekken 8, daha gelişmiş ve güzelleşmiş bir şekilde ekranlarımıza konuk oluyor. Bakalım neler gelişmiş, neler eklenmiş, ne gibi özellikleri kaybetmişiz.
Tekken 8 İnceleme / PC
Yine Aile Problemleri
Tekken 8, daha önceki oyunlarda çıkış dönemlerinde sunduğu kötü hikaye modlarını telafi edecek kadar kaliteli bir hikaye moduyla geliyor. Jin ile Kazuya’nın şehrin ortasında “Devil” güçlerini kullanarak gerçekleştirdiği dövüş ile açılan hikaye, yeni King of Iron Fist turnuvasının duyurusu ve dünyanın dört yanından gelen katılımcıların dahil olması ile devam ediyor.
Hikayenin kendisi hakkında çok fazla spoiler vermeyeceğim, yaklaşık 4 ya da 5 saatte bitirebileceğiniz kadar kısa, ara sahneler ve önemli anlarla dolu keyifli bir hikaye modu var. Ara sahneleri keyifli, yaşadığımız maceralar ilginç, kimi zaman sürpriz oyun modları ile standart dövüş oyunu hikayesi kafasından da çıkmış. Mishima sülalesinin problemleri yüzünden dünyanın canına okunması mevzusu burada da devam ediyor. Yeni eklenen karakterler, kısa bir aranın ardından tekrar karşılaştığımız eski dostlar ve serinin vazgeçilmez karakterleri, hepsi de gayet keyifli bir şekilde sunuluyor.
Tekken 8 İnceleme / PC
Hikaye modunun kısa olması gözünüzü korkutmasın, her karakterin kendi hikayesine odaklanan, 4 - 5 dövüşten oluşan özel karakter hikayeleri de bulunuyor. Jun ve Reina’nın hikayelerine ulaşmak için hikayeyi bitirmeniz gerekiyor ama bunun mantıklı bir sebebi var tabi. Neyse, hem karakter hikayeleri hem de hikaye modu gayet keyifli, hatta itiraf edeyim ben hikaye modunu oynarken Final Fantasy oyunları oynuyormuş gibi bir havaya girdim, o kadar keyifli geldiler bana.
Son olarak kendi hikayesine sahip olan ve yeni başlayanlar için muhtemeşem bir eğitim alanı olan Arcade Quest var. Burası 90’lar 2000’ler dönemindeki arcade salonları havası ile oldukça eğlenceli ve bir yandan da ödüllendirici bir kısım. Hikayesi meh diyebilirim ama ileride de bahsedeceğim üzere gayet faydalı bir bölüm.
Tekken 8 İnceleme / PC
Koşun Kavga Var
Tekken 8 muazzam bir dövüşçü kadrosu ile rakiplerinin önüne geçiyor. Oynanabilir 32 karakter seçeneğimiz var, Street Fighter’ın 18, Mortal Kombat 1’in ise 22 karakter çıkış yaptığını düşünürsek, yayınladıkları DLC’ler ile bile Tekken’i yakalamaları zor gözüküyor. Üstelik “aynısının laciverti” seviyesinde karakterleri de az, Kuma - Panda karakterlerinin bile birbirinden ayrılan yanları mevcut (az ama var yani).
Dövüş oyunlarında en dikkat edilen kısımlardan biri de oyunu herkesin oynayabileceği kadar basit ama profesyonel arenaya adım atmak isteyenlerin kendi stilini yakalayabileceği kadar da detaylı yapmak olsa gerek. Tekken 8 dövüş sistemini harika bir dengeye oturtmuş, yeni eklenen sistemler, karakter komboları, asist modu diyebileceğimiz “Special Style” gibi özellikler ile herkesin oynayabileceği bir oyun ortaya koymuş.
Tekken 8 İnceleme / PC
İlk olarak eklenen “Heat System” özelliğinden bahsedeyim. Tekken serisinde uzun süredir bulunan Rage sistemine biraz benziyor ama canınız azaldığında değil de, maçın istediğiniz bir anında aktif edebiliyorsunuz. Heat System açıkken karakteriniz chip damage veriyor, özel kombolar kullanabiliyor ya da çeşitli hareketler yapabiliyor. Ayrıca yüksek hasar veren ve dövüşün gidişini bir anda değiştirebilen Heat Smash saldırısını da yapabiliyoruz. Heat System round başına bir kez aktif edebildiğimiz bir özellik bu yüzden dikkatli kullanmak gerekiyor.
Oyuna yeni eklenen bir diğer özellik olan Special Style ise gerçekten “casual friendly” bir özellik. Elinizde yeni bir karakter var ve ne tür kombolar yapabileceğini görmek istiyorsunuz ya da oyunu pek oynamamış biri ile birlikte karşılıklı kapışmak istiyorsunuz, işte aradığınız özellik. Street Fighter 6’ya eklenen Modern kontrol şeması gibi düşünebileceğimiz Special Style ile kombo ve hareketler belirli tuşlara atanmış ve çok uğraşmadan yapabiliyorsunuz. Gaza gelip Ranked moda bununla girmeyin, çok büyük dövüyorlar. Ama normal stilde oynarken bir tuşla Special’a geçip hızlıca air combo yapıp tekrar kapatmak gibi numaralar belli bir seviyeye kadar işe yarıyor. Mükemmel değil ama gerçekten faydalı bir özellik.
Tekken 8 İnceleme / PC
Oyunun eğitim kısmı üç farklı alanda gerçekleşiyor ve yeni oyuncuları şekle sokmak için harika seçeneklere sahip. Arcade Quest size oyunun ana hatlarını öğretiyor, durumlara ne gibi tepki vereceğiniz hakkında bilgilendirirken yeni ve eski sistemleri tanıtıyor. Practice kısmı bir karakter ile yapabileceğiniz her hareketi denemenizi sağlayacak olan alan. Bir de Super Ghost Battle kısmı var ki buna ayrı bir paragraf açalım.
Super Ghost Battle, Arcade Quest’te belirli bir süre ilerledikten sonra açılan ve sizi gerçek oyuncuların stili ile eğitilmiş dövüşçülerin karşısına çıkaran özel bir bölüm. Burada karşılaşacağınız her rakip bir oyuncu, oyun yapımcısı ya da sizin tarzınızda eğitilmiş olan kendi kopyanız olacak! Daha gerçekçi hareketler ile daha zorlu dövüşlere giriyor ve kendinizi geliştirebiliyorsunuz. Kendi kopyanıza karşı mücadele edip neyi yanlış yaptığınızı daha iyi görme şansınız da var. Oyunda daha iyi olmak için mutlaka girmenizi önerdiğim bir alan.
Tekken 8 İnceleme / PC
Yanlışları görmek demişken, oyunun en iyi eğitim kısmından bahsetmek istiyorum. Battle Replay özelliği sayesinde yaptığınız dövüşlerin tekrarlarını izleyebiliyorsunuz ama bu kadarla kalmıyor, replayde hata yaptığınız kısımlarda oyun duruyor ve size nerede hata yaptığınızı, nasıl kurtulabileceğinizi anlatan bir kutu açılıyor. Bununla da kalmıyor, bu kısımda gösterdiği hatayı düzeltmek için replay kontrolünü ele alıp, doğru hareketi yapabiliyorsunuz. Mesela Devil Jin kombolarına karşı nasıl savunma yapabileceğimi bu sayede öğrenmeyi başardım.
Tekken 8’de hikaye modları ve Arcade dövüşleri dışında, Tekken 3 ve Tekken Tag oyunlarından hatırladığımız Tekken Ball modu da geri dönüyor. Tekken Ball plaj voleybolu ama Tekken stilinde gerçekleşiyor.. Kendi tarafında topu tekme tokat dövüyor ve rakibe çarpıp hasar vermesini sağlıyorsunuz. Tekken 3 zamanı anlamadan deli gibi oynadığımız bir moddu, kendine ait online modu ve sıralaması da bulunan, eğlenceli bir kısım olarak geri dönmüş.
Tekken 8 İnceleme / PC
Performans
Tekken 8 için minimum sistem gereksinimleri Intel Core i5-6600K/AMD Ryzen 5 1600 işlemciye ve Nvidia GeForce GTX 1050Ti/AMD Radeon R9 380X ekran kartına sahip, 8GB RAM sahibi bir bilgisayar olarak belirtilmiş. Ayrıca 100GB boş alana ihtiyacınız var. Oyun en düşük sistem gereksinimlerinde bile kendi önerdiği ayarlarda 60fps alabileceğinizi söylüyor. Oyunun önerilen sistem gereksinimleri de dönemimize göre gayet iyi, Nvidia GeForce RTX 2070/AMD Radeon RX 5700 XT ekran kartı ve i7-7700K/AMD Ryzen 5 2600 işlemciye sahip, 16GB RAM bulunduran bir bilgisayar.
Önerilen gereksinimlerin üstünde bir PC ile akıcı şekilde 4K çözünürlükte rahat bir şekilde oyunu oynadım. Hatta minimum ile önerilen arası bir PC üzerinde de deneme şansım oldu ve oyunun önerdiği grafik ayarlarıyla sorunsuz bir şekilde maçlar yapabildim. Bu açıdan optimizasyonu başarılı.. HDD üzerinden oynadığınızda karakter seçme ekranı biraz bekletebiliyor ama oyunun yükleme süreleri haricinde bir problem yaşamıyorsunuz.
Tekken 8 İnceleme / PC
Oyunun en önemli kısmı online dövüşler ve netcode durumu, sonuçta bu oyunu alıp online tarafa girmek isteyecek olan oyuncular çok, rakiplerine karşı ne gibi problemler yaşayacaklarını bilmek gerek. Oyunun online lobisinde bolca maça girdim, kimi zaman farklı bölgelerde maçlar da yaptım ki genel durum hakkında ayrıntılı bir bilgi verebileyim. Oyunun rollback desteği bulunuyor ve uzaktaki oyunculara karşı bile gayet rahat bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Input lag neredeyse yok, evde oynuyor gibi hissettiriyor. Asıl problem wi-fi üzerinden oynayan oyuncularda, bunlarda da yine delay yaşamıyorsunuz ama maç sırasında donmalar oluyor. Bu da oyunun değil wi-fi kullananların suçu olduğundan ne diyebilirim bilmiyorum. Daha önce bu kadar rahat oynadığım diğer oyun Guilty Gear Strive olmuştu sanırım. Online konusunda hem önceki Tekken oyunlarından hem de diğer birçok oyundan daha iyi buldum Tekken 8’i.
Müzikler konusuna değinmeden geçmeyeceğim. Daha önce platforma özel olan Jukebox modunun da eklenmesi ile artık oyunun harika müziklerini ve eski oyunların müziklerini de dinleme imkanına sahipsiniz. Bazı lisanslı müzikler bulunmuyor ama ilk Tekken oyununa kadar tüm resmi müzikleri mevcut. Tekken 8 OST albümünü ise çok beğendim, stage müzikleri harika, hikayedeki müzik kullanımları çok iyi. Seslendirmede de yine çok iyi bir iş çıkarılmış, Tekken evreninde herkesin kendi dilini konuşması ve yine de birbirini anlayabiliyor olması çok eğlendiriyor beni.
Tekken 8 İnceleme / PC
Sonuç
Tekken 8, uzun yıllardır oynadığım en iyi çıkış yapan dövüş oyunu olabilir. Dövüşçü çeşitliliği bol, içerik deseniz bir sürü, oyunu öğrenme deseniz her olasılığı öğrenmenizi sağlayacak bölümleri var. Karakter özelleştirme açısından gayet çeşitli ve Street Fighter 6’nın kostüm fiyaskolarının yanında bir cennet gibi kalıyor ama önceki oyunlara göre az özelleştirme var sanki. Bir de çorapları niye boyayamadığımızı anlayamıyorum, öbür her şey boyanırken çorapları niye ayırmışlar?
Bu oyunun hiç mi kötü yanı, eksiği falan yok diyebilirsiniz, var. Oyunun erişilebilirlik seçenekleri çok kısıtlı, tek eklenen özellik renk körü oyuncular için eklenen bir ayar. Kendim ihtiyaç duyduğum bir seçenek değil ama görme konusunda kısıtlamalara sahip olduğu halde Mortal Kombat 1 ve Street Fighter 6 oynayan oyuncuların, Tekken 8 oynayamadığını biliyorum. Bu can sıkıcı bir durum ve keşke daha fazla insanın oynayabilmesi için bu seçenekler olsaydı. Ek olarak özelleştirme ekranında eşya denemesi yaparken yaşanan bazı takılmalar canımı sıkıyor ama bu büyük bir eksi değil.
Tekken 8 İnceleme / PC
Uzun zamandır çıkmış en içerik zengini, en keyifli ve oyuncu dostu dövüş oyunu ünvanını Tekken 8’e gönül rahatlığıyla takdim ediyorum. Parasını veren oyuncuya “bir de şunları satın al da oyunun tadı çıksın” demeyecek kadar iyi bir oyun var elimizde. Üstelik çıktığı gibi cross-play desteği sunduğundan, PC üzerinden alıp konsoldaki arkadaşlarınızla da mücadeleye dalabiliyorsunuz.
Steam’de normalde 70 Dolar fiyat etiketiyle satış sunulan Tekken 8 (https://store.steampowered.com/app/1778820/TEKKEN_8/) , bizim bölgemizde 45 dolar gibi fiyata satılıyor. Steam’in TL olduğu sırada sahip olduğu fiyat etiketinden çok daha ucuza geliyor, bu da son dolar geçişi sonrasında fiyat avantajı elde ettiğimiz nadir oyunlardan birisi olmasını sağlıyor. Verdiğiniz paranın hakkını dolu dolu verecek, keyifli bir dövüş oyunu.
Tekken 8 İnceleme / PC
Tekken 8 İnceleme / PC
Tekken 8 İnceleme / PC
Tekken 8 İnceleme / PC
Tekken 8 İnceleme / PC
Tekken 8 İnceleme / PC
Tekken 8 İnceleme / PC
Tekken 8 İnceleme / PC
Tekken 8 İnceleme / PC
Tekken 8 İnceleme / PC
Tekken 8 İnceleme / PC