1/3

Supreme Ruler: Cold War

Murat Halilbeyoğlu 27.07.2011 - 16:15
Siz soğuk savaşı görmediniz mi yoksa?
Platformlar PC
Supreme Ruler: Cold War
  • Yapımcı - Yayıncı BattleGoat Studios - Paradox
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Strateji
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 55
10 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%62
Artılar Oyundaki detaylara verilen özen, konusu ve konunun işleyişi, müzikler, oynanışa alıştıktan sonra sizi oldukça saran bir atmosfere sahip.
Eksiler Tutorial’ın olmaması, tutorial yokmuş gibi bir de oyunun ilk başlarda karışık olması, eski grafikler, müzikler iyi de olsa sesler vasat düzeyde, çoğu Paradox oyununda olduğu gibi herkese hitap etmiyor.
1945’de Rusların Kızıl Ordu’su Berlin’e girdiğinde herkes artık dünyanın rahat bir nefes alacağını düşünüyordu. Nitekim şeytani Nazi ordusu yenilgiye uğratılmış ve Adolf Hitler intihar ederek dünya sahnesinden çekilmişti.

Başta Amerika ve İngiltere olmak üzere, Batı Avrupa ülkeleri yaralarını sarmaya uğraşırken doğu bloğunun farklı bir planı vardı. 1946’da bu planlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı ve bu seferki rakip çok daha ciddiydi.

Bir J.F. Kennedy vardı

Paradox Interactive, yıllardan beri kendisi ile özdeşleşmiş stratejilerine bir yenisini daha ekledi; Supreme Ruler: Cold War. Battlegoat firmasının geliştirdiği bu oyun Paradox’un dünya haritası üzerinde oynattığı klasik strateji oyunlarından üçüncüsü.

Supreme Ruler: Cold War
Öncelikle şunu söylemem gerek; Supreme Ruler zor bir oyun, hem de çok zor. Zor olan oynanışı, savaşları, vs. değil. Oyunun en zor kısmı, nasıl oynanacağını öğrenmek. Nitekim oyun içerisinde bir tutorial yok, ki bu çok ilginç ve saçma bir eksiklik. Sonuçta bu tarz oyunlarda ne yapmamız gerektiğini anlatan bir eğitim bölümü olmazsa olmazlardan. Evet, oyunun içinde manuel tarzında bir kitapçık bulunuyor, fakat oynarken ekranda neyin ne işe yaradığını görmek daha rahat oluyor. Neyse ki sonrasında hatasının farkına varan Paradox, oyun ile alakalı birkaç tane tutorial videosunu YouTube’da yayımlamış.

İşte böyle bir eksiklikle başladığımız oyunun konusuna girecek olursak zaten adından da belli olduğu gibi Supreme Ruler’da Soğuk Savaş’ın sıcak rüzgarlarını yaşıyoruz. Oyunda üç ayrı mod var. Campaing modu size sadece Amerika veya Sovyet Rusya ile oynama ve yıllar önce yaşanan soğuk savaşı bu sefer kendi fikirleriniz doğrultusunda yönlendirme fırsatı verirken, sandbox modunda aynı senaryoyu diğer ülkelerle oynayabiliyorsunuz. Öte yandan oyunda bir de senaryo modu bulunuyor, ancak bunun şu an için sandbox modundan bir farkı yok. İleride yayımlanacak senaryoları da bu bölümde kullanabiliyorsunuz.