1/2

Street Fighter III: 3rd Strike

Volkan Turan 3.06.2010 - 12:31
Her daim devam edecek bir kaç oyun vardır ve bunlar arasında başı Street Fighter çeker…
Platformlar PlayStation 2
Street Fighter III: 3rd Strike
  • Yapımcı - Yayıncı Capcom - Capcom
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 86
1 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%75
Artılar Geniş oynanış, hassas kontroller, 2nd Impact'i ezecek derecede ki eğlencesi.
Eksiler Arka planlar özentisiz, herkese hitap etmiyor, müzikler garip.

Her daim devam edeceğine inandığım bir kaç oyun vardır ve bunlar arasında başı Street Fighter çeker. 3D olanları değil de, 2D olanları ile her zaman dövüş oyunlarına yön vermiştir SF. Birçok oyuna ilham kaynağı olmakla beraber beyaz perdede bile kendine yer edinmiştir. Takipçilerini toplasak, dünyanın en büyük ordusunun kurulacağına inandığım SF, PS2'de tam gaz ilerlemeye devam ediyor. 3 yıl önce kadar DreamCast'e çıkarılan SFIII: Third Strike Fight For Future, şansını PS2'de de deniyor.

-Chun-Li: “Junbi wa E!” (Hazır mısın?)

Third Strike, yeni bir oyun değil. Ben 1,5 yıldır oyun salonlarında kendileriyle haşır neşirim. Eminim ki aramızda oynayanlar vardır; ama arcade versiyonuyla PS2 versiyonu arasında dağlar kadar fark var desem yeridir, bunun yanında DreamCast versiyonu ile pek de fark içermemektedir. Arcade versiyonunda, jetonu atar ve başlardınız dövüşmeye. Bu kadar! Ama ev (PS2 yani) versiyonunda yapabileceğiniz bir takım şeyler var. En güzel olanından başlayayım isterseniz. System Direction Pages(Sistem Yönetme Sayfaları): 10 sayfaya kadar uzanabilen, oyun içinde kullanılabilen 43 özelliği açmaya/kapamaya yarayan bir nevi setup yeri. Bu 43 özellik arasında uzun atlama, süper ataklar, süper hareketleri kesme, ileri koşma, bloktayken zarar verme, havada hareket savurma, sonsuz süper hareketler... gibi istediğinizi açıp kapayabildiğiniz opsiyonlar bulunuyor. Bu 10 sayfaya da bir anda ulaşamıyorsunuz. 8.-9.-10.'cu sayfalar gizli(oyunu tüm karakterlerle bitirmeniz gerektiğini asla söylemem).

Sayfalarda ki tüm özellikleri açmak ya da istediğinizi açıp kapamak tüm oyun stratejilerini değiştirmekte, yani üstünde çok oynama yapmak akıllıca olmaz. Çünkü 3rd Strike, sanıldığının aksine diğer SF'ler gibi çok kısıtlı bir strateji sunmuyor. Bir çok Capcom Vs ??? oyunlarında bulunan özellikleri toplayıp sadece SF alt yapısına yerleştirmişler. Ortaya da biraz komplike bir dövüş oyunu çıkmış. Eski SF'leri (özellikle bir önceki SFIII: Second Impact'i) oynayamayanlar, 3rd Strike'tan pek keyif alamazlar. Siz en iyisi mi Tekken açıp Eddie ile oynayın! Konuya geri dönersek, oyun böyle bir başka güzel olmuş. Uzun atlamalar, kesme ve savurma hareketleri bulunmakta, olabildiğince EX hareket ve süper hareketler eklenmiş. Ardı ardına kombolar yapılabildiği gibi önceki oyunlarda bulunan Custom kombolar çıkarılmış. Çıkarılması iyi olmuş çünkü oyunun hızı biraz daha düştüğünden, komboyu çıkarmak zahmetli olacak, oyuncuyu kasacaktı. Blok esnasında enerjinizin gittiğini, belli bir süre sonra da yok olduğunu, havada kapma yapabildiğinizi, kapıldığınızda da bunu kesebildiğinizi, ileri geri koşmalar(dush) yapabildiğinizi, havadayken de rakibe kombolar yapabildiğinizi, 3 yumruk ve 3 tekmenin olduğunu, performansınıza göre ödül alıp bunlarla da gizleri açtığınızı, Target kombonun geldiğini de yazdım mı, her halde oyunun o kadar da kolay ve özensiz yapılmadığını anlarsınız.

Arcade salonlarında oynamanın en büyük avantajı, joystick'tir. Çünkü tüm hareketleri joystick ile yapmak daha kolaydır. İş gamepad'e gelince biraz burunlar sürtülür ama pratikle bu sorun giderilebilir. Uzun zamandır gamepad ile oynayan biriyseniz alışmakta zorluk çekmezsiniz ama yeni başlayanlardansanız, 3rd Strike ASLA size göre değil. Şu ana kadar konsollarda oynadığım 2D çoğu Street Fighter, kontrollerde başarılıydı, hareketlere zamanında tepki veriyor, hızınızı bölmüyordu. 3rd Strike' ta da durum aynı. Tepkiler gayet yerli yerinde. Yalnızca koşma yapıp rakibin arkasına atlamayı başarılı bulmadım. Atlama esnasında çok fazla boşluk veriyorsunuz. King of Fighters bu konuda en başarılı olanı diyebilirim. Kontrollerin hassasiyetini size şöyle özetleyeyim: SFIII ile gelen en güzel özellik savurma hareketleridir(parrying). Bunlar blok gibi değildir. Blok kolaydır; size atak yapılır, sizde geriye basılı tutar korunursunuz. ama savurma daha farklı. Birden fazla darbe alacağınız kombolarda, 20 salise gibi bir zamanda ileri ya da geriye basarsanız, dövüşçünüz kırmızı/mavi şekilde parlayıp komboyu bölecek, bölmekle kalmayıp pataklama sırasını size verecektir. Düşünün saniyenin beşte biri kadar bir zamanda yapılan bir hareket için kontrollerin ne kadar düzgün çalıştığını!