Steam vs Epic Games Store

Alparslan Gürlek 4.06.2020 - 15:11
İki büyük mağaza ve ikisinin de çok önemli avantajları bulunuyor. Bu makalemizde Epic Game Store ve Steam rekabetine değiniyoruz.

Steam vs Epic Games Store: Buraya çok güzel bir soru sormaya geldim sevgili Merlin’in Kazanı okurları! Son zamanlarda piyasada artan rekabetin yanında oyuncunun nezdinde iyi görünme yarışı ve bize sağladığı faydalar konusunda elimden geldiğince bir şeyler karalamak istiyorum.

Steam vs Epic Games Store

Birçok oyuncunun, oyunların dijital olarak da satın alınabildiğini öğrenmesini sağlayan ve yıllardır kullandığı Steam mi? Yoksa bizi koltuklardan düşüren indirimleriyle ve dağıttığı ücretsiz oyunlarla her hafta kütüphanemizi genişleten Epic Games mi? 

Bu soruları elbette taraf tutmak ya da tarafta olmak için sormuyoruz, fakat oyuncular arasında sık sık sorulan bu soruyu hem sorup, hem de kendimce sizlere yanıtlamak istiyorum.

Biz alım gücümüzün yükselip yükselmediğine bakarız kardeşim…

Steam vs Epic Games Store

Biliyorsunuz oyun sektöründe belirli çıtalar var ve fiyatlandırmalar bu ölçütler etrafında yapılıyor fakat bizim için işler biraz daha farklı. Oyun almak artık bir lüks haline geldi ve alım gücümüz gün geçtikçe aşağılara çekiliyor. Buna büyük firmaların küçük kitleleri umursamamasını da eklediğimizde Türk oyuncular olarak, gerçekten zor zamanlardan geçiyoruz. Dünyanın her yerinde yeni konsolların teknolojileri ve yapabilecekleri konuşulurken maalesef biz ancak fiyatlarına bakıp “Alabilir miyiz acaba?” diye kara kara düşünüyoruz. 

Durum böyleyken bizim için gelecek her türlü indirim kıymetli, ücretsiz dağıtılacak her ürün de nimet oluveriyor. Dijital oyun satışı piyasasındaki Steam ve Epic Games arasındaki bu leziz rekabet ise nereden baksan bizim için kârlı. Geçtiğimiz hafta Epic Games tarafından ücretsiz dağıtılan GTA 5, bu hafta ücretsiz dağıtılan Sid Meier’s Civilization VI, bizim belki de normal şartlarda deneyimleme şansımızın çok düşük olduğu oyunlardı." yerine "Önce ücretsiz dağıtılan GTA 5, sonra Sid Meier's Civilization VI, ardından da Borderlands The Handsome Collection paketi, tek tek satın almaya kalksak bizi üzecek fiyatlardaydı..

Peki Epic Games’in bu sansasyon yaratan hareketlerinin ardından Steam ne yaptı? “Bahar Temizliği” indirimlerini gördük. Bizim için çok cazip seçenekler miydi? Düşünülür. Steam’in her yıl yaptığı rutin indirimlerden pek farkı olmayan bu indirimden yana yüzü gülenler ise oyunlarını Steam platformunda satan bağımsız geliştiriciler oldu. Steam’in anlık olarak aktif 19 milyon oyuncusunun gezindiği mağazada, oyunlarını öne çıkararak sergileme imkânı elde ettiler. 

Steam vs Epic Games Store

Steam ve avantajları

Steam, yıllardır hizmet veren bir platform olduğu için bağımsız oyunlar anlamında kütüphanesi çok geniş. 2017 yılına kadar bağımsız oyunlar için kullandığı “Greenlight” sistemi ve kullanıcı etkileşimi açısından bile Epic Games’e büyük farklar atmış durumda. Epic Games her ne kadar köklü bir şirket olsa da oyun mağazası olarak nispeten yeni bir oluşum olduğu için bu anlamda Steam’in gerisinde kalıyor

Kullanıcıların oyunlar ile etkileşimi anlamında öne geçen Steam, bu farkı kullanıcıların kullanıcılar arasındaki etkileşimiyle de artırıyor. Öyle ki Steam’de oyuncular, kendi profillerini oluşturup diledikleri gibi zevklerini ve fikirlerini paylaşabiliyorken, Facebook üzerinde gördüğümüz zaman tüneli sisteminin bir benzeri olan “Aktiviteler” kısmında anlık olarak durum güncellemeleri, ekran görüntüleri ve çizimlerini paylaşıp birbirlerinin içeriklerini oylayabiliyor ve yorum yapabiliyorlar. Epic Games henüz böyle bir sistemin ne kendisini ne de duyurusunu yaptı fakat böyle giderse bu tarz bir sistem geliştireceklerini düşünüyorum.

Steam vs Epic Games Store

Epic Games ve avantajları

Epic Games, Unreal Engine oyun motoru teknolojisine sahip olduğu için, oyun mağazasını oluşturmadan önce Unreal Engine Marketplace üzerinden geliştirici ve sanatçıların birbirleri ile alışveriş yapmasına olanak sağlıyordu. Bu yönde oyun mağazasını açtıktan sonra yaptıkları ilk iş, Unreal Engine 4 teknolojisi ile geliştirilen oyunlara güzellik yapmaları oldu. Oyun geliştiricilerine kazancın %70’i yerine %88 kadarının ellerinde kalacağını söyleyen Epic Games, oyun eğer Unreal Engine 4 ile geliştirildiyse motorun kullanım haklarıyla ilgili ücreti de karşılayacağını belirtiyor. Bu anlamda Unreal Engine teknolojisini kullanan geliştiricilerin oyunlarını Epic Games Store’da satışa sunmaları telif ücretinin de ceplerine kalması anlamına geliyor. Epic Games’in yaptığı indirimlerde fiyatı 80?’nin üzerinde olan oyunlar için 60? indirim kuponu vermesi de ayrı bir güzellik.

Yorumlar 14
MK Okuru
MK Okuru 22.11.2024 04:18
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 8.09.2020 19:33
Açıkçası Epic in bedavaya oyun vermesi aşırı iyi bir şey.
Fakat Epic in kütüphanesi Steam inkinin 1/5 i kadar. Fakat Stream deki oyunların kaçı oynamaya değer o da ayrı konu.
Ben oyumu Epic den yana kullanıyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.06.2020 15:05
Epic'de bedava
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.06.2020 13:05
Steam deki tek oyun fiyatına, 10-12 oyun aldım epic ten
MK Okuru
MK Okuru 8.06.2020 15:54
Yok artık steamda oyunlar çok ucuza satılıyor epic gamesde sadece indirim olduğu için öyle aldın steama yaz indirimi gelince epicten aldığın 10-12 oyun fiyatına 4-5 tane AAA oyun alırsın .) epic boş beleş oyunları beleş verdiği için epici tutuyonuz ya steamda bedava olan oyunların 5-1 i epicde yok
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.06.2020 19:03
Steam'ın coğu oyunda dolar kurunu 1.5 veya 2.5 lira gibi tuttuğunu da yazsaydınız keşke. epic bedava verebilir ama steamın bu tutumu sayesinde coğu oyunu bedava gibi fiyatlara alabildik.
Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek 7.06.2020 14:40
Steam'de yayınlanan oyunlar için fiyatlandırmayı Steam belirlemiyor. Sadece çok pahalı fiyatlar olduğunda Steam Partner paneli üzerinden uyarı yapılıyor. Geliştirici Steam'de yayınlamak istediği oyunu için bir fiyat girdiğinde, Steam dolar kurunu 4-5 bandında alarak Türk Lirası fiyatını ayarlıyor fakat geliştirici dilerse bunu değiştirebiliyor. Yani Ubisoft'un 60$ olarak sattığı oyunların 300? değil de 450? fiyatlarında olmasında Steam'in payı daha az. Geliştirici ya da yayıncı insiyatifine kalmış diyebiliriz bu durum. Bu yüzden Türkiye'de dijital ve kutulu oyunların fiyatı kafa kafaya gidiyor. Denge sağlanabilmiş değil.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.06.2020 20:31
Steam oyun çöplüğü oldu epic de cok yalin kaldi bu konuda. Zaten sattığı oyunlarin yarısını bedava dağıttı. Başarımlar vb özellikler icin ayni oyunu steamde oynamayı isterim. Ancak pazarin gelismesi biz oyunculara yariyor iste
Kalan Karakter: 300 Gönder
Steam vs Epic Games Store
İlginizi Çekebilir