Steam Kullanıcıları Kontrol Cihazlarını Daha Fazla Kullanıyor

Tunay Şahin 3.07.2024 - 15:55
Valve, Steam'deki kontrol cihazı kullanımının arttığını ve yeni kontrolcü desteklerini duyurdu.

Valve, Steam'deki kontrolcü desteğini geliştiriyor ve bu kapsamda PC oyunculuğuyla ilgili bazı dikkat çekici veriler paylaştı. 2018'den bu yana günlük kontrol cihazı kullanımının tüm oturumların %5'inden %15'ine yükseldiği belirtildi.

Valve: "Steam Kullanıcıları Kontrol Cihazlarını Daha Fazla Kullanıyor"

Steam platformunda en popüler kontrol cihazlarının dağılımı da açıklandı. Xbox kontrolcüleri, %59'luk kullanım payı ile en çok tercih edilen kontrol cihazları oldu. PlayStation kontrolcüleri ise %26'lık payla ikinci sırada yer aldı. Bu oran, Xbox kontrolcü entegrasyonunun Windows ile uzun süredir bir parçası olduğu düşünülürse oldukça yüksek. Steam Deck ise %10'luk kullanım payı ile üçüncü sırada.

Steam Kullanıcıları Kontrol Cihazlarını Daha Fazla Kullanıyor

Valve, PS5'in DualSense Edge 'elite' kontrolcüsü de dahil olmak üzere PlayStation kontrolör desteğini geliştirmek için Sony ile işbirliği yaptı. Ayrıca gelecekte üçüncü taraf PlayStation kontrolcülerinin Steam'de destekleneceğini de belirtti.

Big Picture Modu ve Yeni Kontrolcü Desteği

Valve, Big Picture modunu güncelleyerek kullanıcı arayüzünü Steam Deck'te bulunan arayüze benzer hale getirdi ve kontrolcü yapılandırıcı aracını genişletti. Ayrıca, 300'den fazla kontrolcünün desteklendiğini ve bu durumun klavye ve farenin PC oyunlarındaki baskın konumunu daha dengeli bir hale getirdiğini belirtti.

Valve, Steam için yeni HORIPAD'i oluşturmak üzere Japon şirketi HORI ile ortaklık kurduğunu da doğruladı. Bu yeni kontrolcü, bu yaz Japonya'da piyasaya sürülecek ancak dünya çapında ne zaman çıkacağı henüz belli değil.

Yorumlar 8
MK Okuru
MK Okuru 6.07.2024 02:32
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.07.2024 18:28
Strateji ya da diablo, baldur's gate gibi izometrik açıyla oynanan oyunlar hariç tüm oyunlar gamepad'le çok daha zevkli oynanıyor. Ayrıca ben diablo 4 ve Baldur's gate 3'ü ps5'de de gayet rahat ve akıcı bir şekilde oynadım. Gamepad ile oynamanın konforunu tadan kimse klavye mouse aramaz bence
MK Okuru
MK Okuru 5.07.2024 21:11
Klavye fare ile de oynayabilirsin konsollar destekliyor. Model konusunda uyumsuzluk yaşanabilir, satın almadan önce desteklenen ürünler hangisi diye araştırmak faydalı olabilir. Çok sayıda oyun yok, dolayısıyla ilave bütçe ayırmaya lüzum yok ama böyle bir şeçenek konsollarda mevcut.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.07.2024 15:49
Konsoldan PC tarafına geçenler, alışma sürecinde kontrolcü kullanıyor olabilir. Konsoldan geçen old school çoğu PC oyuncusu, futbol, basketbol gibi birçok oyunu kontrolcü ile oynamaya devam ediyor. Big Picture modunu kullanan, virtual konsol konforu deneyimlemeye çalışan oyuncularda oldukça fazla.
MK Okuru
MK Okuru 5.07.2024 14:10
05:54 Sadece konsoldan geçenler kullanır anlamında yazmadım, tabii ki PC oyuncuları da kullanıyor. Hatta bazı oyunlar açılışta ya da sayfasında bilgilendirerek uyarı veriyor, bir kontrolcü cihazı ile daha kolay oynayabilirsiniz gibi.
MK Okuru
MK Okuru 5.07.2024 05:54
Ben hiçbir zaman konsol oyuncusu olmadım, ama bazı türler vardır ki adam akıllı oynamak için gamepad gerekir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.07.2024 10:05
Oyun kontrolcü odaklı çıktığı için olabilir mi? Fps oyunlarında yapılsın bu istatistik hangisi daha üst çıkacak.
MK Okuru
MK Okuru 5.07.2024 10:59
Koltuğuma gömülüp chill bir şekilde oyun oynamak istediğim için fps oyunlarını da kol ile oynarım. ComputerRPG türü bile artık kolla oynanabilir olarak düzenleniyor. Kol ile oynayamadığım tek tür 4X strateji.
MK Okuru
MK Okuru 5.07.2024 05:56
Hangi aklı evvel FPS oyununu PC'de gamepad ile oynar? İsterseniz strateji oyunlarını da gamepad ile oynayalım. Yorum yapmadan önce biraz düşünseniz diyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Steam Kullanıcıları Kontrol Cihazlarını Daha Fazla Kullanıyor
İlginizi Çekebilir