Yirmi yıl önce video oyunları camiasında büyük etkileri olan
Starcraft isimli küçük bir oyun Blizzard Entertainment tarafından
yayınlanmıştı. Çıkışından sonra da en çok satan oyunlar arasında kendisine
hemen bir yer bulmuştu bile… Ayrıca
Starcraft sadece gerçek zamanlı oyunlar arasında çağ kapatıp çağ açmanın yanı
sıra, en çok sevilen oyun evrenlerinden biri hâline geldi ve bugün bildiğimiz
anlamda e-sporun yükselişine de zemin hazırladı.
1) İlk kez ortaya çıktığında yerden yere vuruldu
Starcraft ilk kez 1996 yılında E3 Expo’da tanıtıldığı vakit eleştirmenler tarafından ciddi anlamda yerden yere vurulmuştu. Çünkü oyunun alfa versiyonu Warcraft II: Tides Of Darkness’in giydirilmiş ve uzaya gönderilmiş versiyonu gibiydi. Bu sebeple de ortaya çıkan Uzay Warcraft’ını satın almak isteyen kimse bulunamadı. Bu durum, yapımcılara ilham verdi ve onlar da motoru sıfırdan yazarak bugün bildiğimiz Starcraft’ı yarattılar. Sonuç: Dünya çapında 11 milyondan fazla kopya satıldı ve satılmaya devam ediyor.
2) Starcraft
neredeyse “Vampirler” hakkında olacaktı
Starcraft’ın geliştirilme sürecinde farklı konseptlerin uygulanabilirliği geliştirici ekipte tartışmalara yol açıyordu. Blizzard’ın franchise ve hikâyeden sorumlu eski başkan yardımcısı Chris Metzen bir anısını şu şekilde aktarıyor: “Geliştirme sürecinde hikâyenin ‘uzay vampirleri’ hakkında olması gündemdeydi ve takımının büyük çoğunluğu uzay vampirlerini ezik olarak görüyordu. Yapmak istedikleri daha kapsamlı ve büyük bir şeydi. Onlara sadece ‘Ama… ama bunlar uzay vampirleri…’ diyebilmiştim.”
3) 2000’lerde Kore
Ulusal Televizyonu’nda StarCraft gösteriliyordu.
Güney Kore’de ortaya çıkmasının ardından internet kafelerde Starcraft ulusal spor ya da bugünkü resmi e-spor’lardan biriydi. 2000 yılında başlayan Starleague adlı televizyon programına katılan yüksek seviyeli Starcraft oyuncuları, ufak para ödülleri için mücadele ediyordu. İlk başta Tooniverse kanalında başlayan bu program, hızla popülerleşmesinin ardından kendi kanalı olan OnGameNet’i ortaya çıkardı. Popülerliğin zirveye ulaştığı noktada ise 3 farklı Kore televizyonunda 7 gün 24 saat Starcraft yayınları yapılıyordu. Blizzard CEO’su Mike Morhaime, Polygon 2015’te bugünün oyun turnuvalarının canlı yayınla televizyonlarda yapıldığını anlatıyor ve insanların “Bowling turnuvalarından daha fazla…” Starcraft’ı takip ettiklerini söylüyordu.
4) Güney Kore’nin
profesyonel savaş pilotları profesyonel birer oyuncuya dönüştürüldüler
2006 yılında Güney Kore Hava Kuvvetleri profesyonel bir Starcraft takımı kurdu. Bunun en büyük nedeni de iki yıllık askerlik görevlerini yapmakta olan Boxer gibi profesyonel Starcraft oyuncuların sayısının oldukça fazla olmasıydı. Kurdukları Air Force ACE Team, zorunlu askerlik görevi sırasında oyuncuların pratik yapmalarına ve turnuvalara devam etmelerine imkân sağlıyordu. 2009 yılında ise ilk askeri profesyonel oyuncu takımı olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiler. Ancak Starleague’in dağılmasında bu yana bu oyuncu takımı da artık aktif değil.
5) Starcraft oyunuyla uzay yolculuğu
Çok az insanın gitme şansını
yakaladığı, ondan daha az sayıda insanın ise buna cesaret edebildiği uzay
yolculuklarından bahsediyoruz. Astronot
Daniel Barry, 1999 yılında uluslararası uzay istasyonuna yaptığı seyahatinde,
yanında bir Starcraft kopyası götürmeyi seçti. Kendisine evini hatırlatan bir
şeydi ve oyun aracılığıyla çocuklarına sürekli olarak bağlı kalabileceğini
düşünmüştü. Ancak yolculuk süresince bir kez bile oyunu oynama şansı bulamadı. Bu
Starcraft kopyasının, herhalde yolculuk eden oyun kopyaları arasında kırmadığı
rekor kalmamıştır değil mi?