1/5

Star Wars: KOTOR II - The Sith Lords

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Işın kılıçlarınızı hazırlayın. Çok uzun bir yolculuğa çıkıyoruz.
Platformlar PC
Star Wars: KOTOR II - The Sith Lords
Merlin Puanı 91
Artılar Entrikalarla dolu geniş ve detaylı hikaye. Sınırsız özgürlük. Geliştirilmiş savaş sistemi.
Eksiler Grafik hataları. Dialoglar sırasında karşılaşılacak minik buglar.

2003 yılına damgasını vuran ve StarWars hayranlarının bir numaralı oyunu haline gelen oyunun hikayesidir bu. Baldur’s Gate gibi efsane RPG oyunlarının baş mimarı Bioware tarafından geliştirilen ve sadece StarWars hayranlarını değil tüm oyunseverlerin odak noktası haline gelen bir oyunun hikayesi. Bilim kurgu dünyasının en önemli yapıtı olan StarWars filmleri kadar detaylı ve derinlemesi hikaye içeriğine sahip olan bir oyunun hikayesi. İnsanın hayattan kopmasına, bir sonraki adımda ne olacağını düşünmesine, uykusuz kalmasına, hatta okulda, dersin ortasında defterine karakter çizimleri yapmasına neden olan bir oyunun hikayesi. Knights of the Old Republic’in hikayesi…

RPG dünyasının mihenk taşı KotOR

2003 yılının en iyi oyunu seçilen; “Star Wars: Knight of the Old Republic” RPG oyunları konusunda bir mihenk taşıdır. Star Wars gibi büyük kitlelere hitap eden bir ismi taşıyor olmasından dolayı çok popüler olduğu kanısına varmayın. Oyunu oynayıp, detay seviyesini görenler neden bu denli büyük sükse yaptığını konusunda daha iyi anlayacaklardır.

“KotOR’u farklı kılan nedir?” derseniz; “Özgürlüktür” derim. StarWars efsanesinin her bölümünde bildiğiniz üzere hep iyiler başarılı olmuştur. Dolayısıyla oyunlarında da izlenecek yol hep sabittir. Fakat konu KotOR olunca oyuncu son derece özgürdür. İster iyi ister kötü istediği kararı verebilir. Her ne kadar StarWars evreni bilindik unsurlarla çevrelenmiş olsa da, sinemada izlediğimiğiz filmlerin aksine KotOR, senaryosu gereği eski zamanda geçtiğinden kendine ait bir dünyayı yaratmayı başarmıştır. Üstelik kolayca filmlere konu olacak kadar derin detaylı ve entrikalarla süslenmiş senaryosu, en iyi oyun ünvanını almasının bir diğer nedenidir.

Yapımcı değişikliği olmamış gibi

Role Playing oyunlarının hazırlanışına bakıldığında son derece zahmetli ve bir o kadar da detaylı oldukları göze çarpar. Geliştirilmeye müsait ana senaryosu aksiyon oyunlarının aksine çizgisel değil, verilecek kararlar doğrultusunda değişime açıktır. Yani kararlar her an oyuncu tarafından verilir ve kararların iyi ya da kötü olması hikayenin akışını etkiler. Hal böyle olunca oyunun sadece hikâye kısmını dahi yapmak oldukça uzun sürer. Bu yoğun çalışma bol dialoglar içeren bir oyun haline dönüştürülene kadar sayısız insan elinden geçer ve ancak işin ehli kişilerin altından kalkabileceği yapımlar piyasada söz sahibi olur.

KotOR, RPG oyunlarının usta ismi olan Bioware tarafından geliştirilmiş, tıpkı daha evvelki ödüllü oyunları Baldur’s Gate’de olduğu gibi akıcı ve merak uyandıran senaryosu ile bizleri karşılmıştı. Oyunun büyük kısmını karakterler arası konuşmalar içerdiğinden ve savaş kısımlarının mümkün olduğunca az tutulduğundan kimileri hoşnut olmamıştı, ancak taktir edersiniz ki RPG oyunlarında iletişim, en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. İlk oyun kademe kademe ilerleyen bir sistem sunuyordu. İlk zamanlar savaşmaktan aciz olduğumuzdan Jedi’ların arasında hayatta kalmaya çalışırken, zamanla usta bir silahşör olup galaksinin hatırı sayılır savaşçıları arasına girmeye çalışıyorduk. Tüm bu aşamaları tamamlarken demin de bahsettiğim gibi herhangi bir sınır ya da bizi belli kutuplara yönlendiren etmenler olmuyordu. Yapacaklarımızda son derece özgürdük. Karşımıza çıkan insana ister yardım edebilir, ister onu öldürüp eşyaları paralarını çalabilirdik. Hatta kimi zaman iyi, kimi zaman kötü yol izleyerek amaçsız yaşayan dengesiz bir savaşçı bile olmakta özgürdük.