1/2

Star Citizen (İlk Bakış)

Mert Günhan 28.10.2013 - 17:53
25 Milyon dolara nasıl bir dünya yaratılır?
“Geminin reaktörlerinden hafif bir uğultu geliyor. Gece gündüz döngüsünün olmadığı uykularımda, bu reaktörün tanıdık sesi, bana huzur veriyor aslında. Son zamanlarda hayatıma dair çok fazla tanıdık şey yok. Böyle düşündüğüm zaman, kendimi çok önemli bir iş yapıyormuş gibi hissediyorum, uzay boşluğunda, yalnız gemim ve ben. 1000 Yıl önce böyle bir şey yazıldığında, bilim kurgu olurdu, şimdi ise, basit bir kargo yolculuğu oluyor.”

Chris Roberts’ı bilir misiniz? Bilmiyorsanız çok ayıp ediyorsunuz doğrusu.  Chris Roberts, efsanevi Wing Commander serisinin yaratıcısı ve onu yakından takip edenler için Digital Anvil’in kurucusu. Digital Anvil ne diye soracak olursanız, Starlancer ve Freelancer’ı yapan şirket.
Kısacası Roberts, uzay gemisi simülasyonu olayının babalarından. Bu adam bir şey yaptığı zaman iyi yapıyor, sağlam yapıyor ve oynanıyor.

Star Citizen (İlk Bakış)
Freelancer ilk çıktığı zaman, benim gibi uzay simülasyonu delileri tarafından manyakça oynanmıştı. Hikayesi, oynanışı, devasa evreni ve multiplayer özellikleri ile tam bir şaheserdi, tabii Freelancer’dan sonra biz bir oyun daha beklemiştik, maalesef Roberts sessizliğini korumuştu.

2011 Yılı, Roberts’ın sessizliğini bozduğu yıl olmuştu. Cloud Imperium Games’i kurarak, yepyeni bir uzay simülasyonu üzerine çalıştığını duyurmuştu, bu uzay simülasyonu ise o zamanlar bambaşka bir isimle duyurulan Star Citizen idi.

Star Citizen, Cryengine 3 ile yapılan bir uzay simülasyonu ve oyun tarihinin en çok para kazanan Kickstarter projelerinden biri. Roberts Space Industries sitesinden duyurulan ve çok başarılı bir bütçelendirme süreci yaşayan yapım, bugün itibariyle toplamda 25 milyon dolar bütçeye sahip. Bu gerçekten çok ama çok ciddi bir bütçe, Roberts gibi bir deha, böylesine bir bütçeyle ne yapar bilemiyoruz fakat muhteşem bir iş beklememiz gerektiği kesin, boru değil, 25 milyon dolar…

Star Citizen, Roberts’ın en büyük projesi, hem online hem de single player moduyla birlikte geliyor. Squadron 42 isimli single modu, Roberts’ın dediğine göre şimdiye kadar yazılan en sağlam bilim kurgu hikayelerden birisi olacak. Kararlarınızın oyunun gidişatını değiştirdiği ve farklı hikaye ağaçlarıyla her seferinde değişik bir tecrübe sunacak olan mod, multiplayer desteğini de barındıracak. Yani siz Freelancer’da olduğu gibi bir hikaye yaşayacaksınız fakat isterseniz arkadaşlarınız yanınızda olabilecek, online co-op gibi düşünebilirsiniz. 

Star Citizen (İlk Bakış)
Roberts hikaye modu ile ilgili “bir film senaryosu yazar gibi çalışıyoruz. Düşünebileceğiniz bütün bilim kurgu konseptlerinden bir şeyler aldık. Cry Engine’i seçmemizin arkasında ki en büyük sebep ise bu. PC’nin gücünü kullanarak, oldukça sinematik ve fotorealistik bir tecrübe sunmaya çalışıyoruz, karakterlerimizin ve gemilerimizin herhangi bir PC oyunundan 10 kat daha fazla detayı var, buna emin olabilirsiniz” diyor ve oyuncuların bu bağlamda Squadron 42 modunu gerçekten beğeneceklerinin altnı çiziyor.

Oyunun genel teması “Vatandaşlık” 30.Yüzyılda geçen hikaye, Dünya İmparatorluğuna odaklanıyor. Tabii bu bağlamda dünya dışı varlıklarda yok değil. Roberts şu an için hikaye ile ilgili detay vermiyor, tek bildiğimiz, “Vatandaşlık” konseptinin oyunda çok ciddi işlendiği ve bunun Star Citizen dünyasında kazanılması gereken bir şey olduğu.

Tabii Star Citizen’ın parladığı noktalardan en önemlisi multiplayer.

Yapım, EVE Online’da olduğu gibi, devamlılığı olan bir server sunuyor. Bu server bağlamında oyuncular kendi gemilerini satın alıp, istedikleri şeyi yapabilecekler, istiyorsanız bir uzay korsanı olun, istiyorsanız hükümet için çalışın, istiyorsanız terörist gruplara üye olun, Star Citizen oyuncu seçimlerine ve oyuncular arası interaksiyonlara son derece önem veriyor, bu sebeple ne yapacağınız tam olarak size kalmış durumda.