1/2

Sony ve Microsoft Savaşı: Raund 3

Murat Oktay 20.02.2013 - 19:56
Bu sefer çok canlar yanabilir
Sony ve Microsoft Savaşı: 3. Round

"Siz bunları okurken ben çoook uzaklarda olacağım."

Bu cümle ile o kadar çok karikatür ya da filmde karşılaştım ki günün birinde benim söyleyeceğimi hiç düşünmediğimi fark ettim. Evet sevgili okur, siz bunları okurken ben de Sony'nin Playstation 4 lansmanı için New York'ta vaktin gelmesini bekliyor olacağım. Elbette söz konusu firmanın Sony olduğunu düşünürsek, her an bir sürpriz ile karşılaşma ihtimalimizi göz önünde bulundurmamız lazım. Ancak bugün yeni bir savaşın tohumlarının ekildiği ilk gün olarak da yorumlayabiliriz. Neden mi? Buyrun alt satırlara.

İlk Playstation piyasaya sunulduğunda büyük olay olmuştu. Ancak asıl olay Microsoft'un da oyuna katılması ile başladı. Elbette öncesinde Nintendo ya da Sega gibi başka konsollar da vardı ancak bu ikisinin savaşı çok daha farklı ve acımasız idi. Oyuncu gözü ile baktığımda her ikisinin de PS3 ve X360 arasındaki son savaşta çok başarılı olduğunu söylemem pek mümkün değil. Yüksek oyun fiyatları, çeşit azlığı bu nesli çok başarılı kılmadı benim gönlümde. Ancak yeni nesilde hem Sony hem de Microsoft, geliştiricilerin tavsiyelerine de kulak asmış görünüyor. Daha fazla ram, işlemci ya da mobil entegrasyonu gibi kullanıcı deneyimini artıracak etkileşimler üzerinde yoğunlaşılmış olduğu belli.

Sony ve Microsoft Savaşı: Raund 3
Cihazların gelmesi ile savaş yeniden alevlenecek. Elbette bundan kazançlı çıkan biz oyunseveler olacaktır. Bu yılın sonuna doğru çıkması beklenen iki konsola, getiri ve götürüleri birlikte bakalım.

Teknolojisi işin özü
Öncelikle teknik olarak bildiklerimizi konuşalım. Teknik anlamda birbirine yakın sistemler. Mesela her ikisi de AMD markalı overclock edilmiş 8 çekirdekli 1,6 GHz işlemci kullanacaklar. Microsoft, D3D11.x üzerine yoğunlaşırlen Sony ise R10XX mimarisine yönlenmiş durumda. İşlemcilerin AMD olmasının güzel bir yanı var. AMD firması APU, yani CPU ve GPU'nun bir arada olduğu işlemcilerde oldukça iyi tecrübe kazandı. Eğer söylentiler doğru çıkarsa yeni XBox, HD 7000 serisi ekran kartı kullanacak. Orbis (PS4) ise 6HD 6670 ekran kartı ile gelecek. MS'in HD-DVD'den ağzı iyi yanmış olacak ki konsol yeni nesil Playstation'da olduğu gibi BlueRay ile geliyor. Diğer taraftan bellekleri de 8 GB olmak üzere aynı olacak gibi. Gerçi Sony'nin geliştiricilere yolladığı PS4 (Orbis olarak da tanımlanıyor) cihazlar 4 GB, ancak aldığımız duyumlar 8 ve 16 olmak üzere iki farklı modelin daha olabileceği yönünde.

Görünen o ki Sony ufak bir farkla önde görünse de teknik olarak cihazlar birbirine çok yakın olacaklar. Yine de geçtiğimiz günlerde sızdırılan bazı test sonuçları bunun pek doğru olmadığını söyler nitelikte. Buna göre PS4, 1.84 teraflop değerine ulaşırken 720, 1,23 değerine ulaşabilmiş.

Sony ve Microsoft Savaşı: Raund 3
Bu noktada gerçek savaşın şimdiden başladığını görüyoruz. Üreticiler, aksesuarlar, işletim sistemi, özel oyunları ve servisleri ile fark yaratacaklar. Önceki dönemlerden biraz farklı geçecek gibi. Özel oyunlar her zaman sattıran bir unsur olsa da aksesuar ve servislerin de desteği oldukça yoğun olacak gibi. Bunların kullanım şekli de fark yaratacak etkenler arasında. Mesela Kinect'in XBox Durango ya da hepimizin bildiği adı 720'de gömülü olarak gelmesi çok önemli bir hamle. Diğer köşede ise Sony boş beklemiyor. Yine söylentiler doğru çıkar ve SplitShock gerçek olursa oyunseverler yepyeni bir deneyim yaşayacaklar. Ayrıca Sony'nin, Move'u bu cihazın içine gömme ihtimali de oldukça yüksek.