Game Pass’in bir süredir uygulamış olduğu politikayı PlayStation’da kullanacak mı sorusu bir sürüdür kafalarda yer ediniyordu. Sonunda bu konuda net bir açıklama geldi. Fakat PS Plus kullanıcıları için belki hayal kırıklığı olabilir. Çünkü pek mutlu olacakları bir haber değil.
Microsoft’un Game Pass’inin başarısından bu yana, Sony’nin yeni oyunlar için “lansman sonrası mevcut” özelliğini kulanıp kullanmayacağı veya daha doğrusu ne zaman kullanacağı sorusu her zaman sorulmuştur. Bu konuda, PlayStation bağımsız bölüm başkanıyla yapılan bir röportajda, şirketin çıkan oyunlarda premium sürümüe odaklanacağını belirtiyor. Yani kısacası Sony, PlayStation Plus yapısına aynı gün sürümleri eklemeyecek.
PlayStation’ın Bağımsız Geliştirici Girişimleri Başkanı Shuhei Yoshida, geçtiğimiz günlerde GI Live 2022’de Sony’nin PlayStation Plus hizmetleri hakkında uzunca röportajlar verecek geçirdi. Kullanıcılarına göre, yeniden yapılandırılmış olan PlayStation Plus, oyunlar için aynı gün piyasaya sürülmeye zemin olarak uygun olsa da, Sony’nin planı bu değil. Bunun yerine Yoshida, şiketin yeni oyunları aynı şekilde yayınlamaya ve dağıtmaya devam edeceğini hata Sony’nin AAA oyunlarını Premium olarak tutma yaklaşımını sürdüreceğini paylaştı.
Yoshida aslında ince bir detay paylaştı, “Oyunların lansman sonrasında premium sürümlerinin özel olduğunu inanıyoruz. Oyun çıktıktan belki üç ay, altı ay veya üç yıl sonra satışlar düştüğü zaman Plus’a dâhil olacak. İşte o zaman PS Plus, bu değer kaybı yaşayan oyunların daha yeni ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlayamaya yardımcı olabilir.”
Bu yöntemi etkin olarak kullanan Yoshida, geliştiricilerin bir oyunun yaşam döngüsü üzerinde daha fazla söz sahibi olmalarını sağladığını düşünüyor. Oyunların satışları düştükten sonra PS Plus’ın Extra bölümüne gelebilirler. Sonrasında bu bölümde de ömrünü tamamlayınca PS Plus’ın daha ucuz bölümlerine geçecek ve böylece oyunun kitlesi gittikçe artacak. Bu yöntem oyunun sürekli olarak bir oyuncu bulmasında ve aynı zamanda mümkün olduğundan daha fazla gelir elde etmesine olanak tanır.
Yoshida, oyunların anında eklenmesinin “erdemli döngüyü” kıracağını savunuyor. Bu tarz işlerde stüdyolara yapılan yatırımın azalacağı ve daha düşük bütçeli oyunların çıkartılacağını düşünüyor. Bakalım bu Sony’nin bu politikası sektördeki en büyük rakibine karşı ne kadar başarı sağlayacak hep beraber bekleyip göreceğiz.