Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens

Emre Gökberk 3.06.2010 - 12:31
Sihirli krallığın başı tekrar dertte
Platformlar PC
Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens
  • Yapımcı - Yayıncı Silver Style Entertainment - RTL Enterprises
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Macera
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 70
Artılar Çizgi film tarzında grafikler, komik diyaloglar
Eksiler Yeni bir şey katmıyor
Uzun süredir özlemini hissettiğimiz macera türündeki oyunlar, akmasa da damlıyor tabirine benzer şekilde piyasaya çıkmaya başladı. Bu durumun muhtemelen en büyük sebebi, kaliteli hikayelerin yazılmasının güç olmasından kaynaklandığı söylenebilir. Grim Fandango, Monkey Island, Syberia kadar kaliteli macera oyunu oynamayalı ise çok ama çok uzun süre oluyor. Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens ise mazisi olan, ancak son versiyonu ile kaliteli bir maceranın, ancak açlığını bastırabilecek düzeyde bir yapım olduğu söylenebilir.

Simon’la yeniden birlikteyiz

Simon’u en son PC platformunda gördüğümüzde, takvimin yaprakları 2002 senesini gösteriyordu. Başarılı olmayan bir 3D’ye geçim, zayıf grafikler, aksiyondan uzak boş bir dünya onu tanımlamaya yetecek kelimelerdi. Oysaki yapım ilk kez Dos ve Amiga için çıktığı 1993 başında oldukça sevilmişti. Seri ardından gelen yapımların büyüsü bir süre korunduysa da, benim bilgisayar oyunları için kayıp zaman olarak nitelediğim 3D’ye geçiş evresinde, bocalamaktan kurtulamamıştı. Bu defa ise dibe vurduktan sonra silkinmiş bir Simon çıkıyor karşımıza. Klasik “Point and Click” yordamı kullanılan yapım, eski ile direk olmasa da bağlantılı, göndermelerin de bol olduğu bir oyun. Bu durum, eskiyi bilmek açısından bir gereksinim teşkil etmediği gibi, seriyi oynamamış ya da unutmuş olanlar içinde birer hatırlatma niteliği taşıyor.

Simon the Sorcerer 4’ün biraz da hikayesine değinelim. Açılış videosunda Simon’un küçük bir odada ağabeyi ile televizyon izlediğini görüyoruz. Ancak bu durum, izlemekten daha çok kavga şeklinde geçmektedir. Zira iki kardeş izleyecekleri kanal konusunda uzlaşamamakta, izledikleri programlar konusunda da birbirleri ile dalga geçmektedirler. Simon, tartışmaktan çok şiddetin etkili olacağı görüşüne inanan ağabeyi tarafından fırlatılan uzaktan kumandaya hedef olur. Başından isabet alan karakterimiz, ufak bir sarsıntı geçirerek hayal görmeye başlar. Hayalinde yapımın önceki versiyonlarından hatırlayacağımız, Sihirli Krallığın bayan karakteri Alix’in, Krallığın büyük tehlikede olduğunu ve kendisinden yardım istediğini görür. Uyandığında ise bunun bir hayal mi, yoksa gerçekten Alix’in yardım istediğine karar veremeyince Sihirli Krallığa gitmeye karar verir. Böylece karakterimizin kontrolü odasında iken bize geçer. Odadaki gardırop aracılığı ile boyut değiştirebilen Simon, onu kullanabilmesi için yeterli enerjiye ihtiyaç duyar. Böylece ilk bulmacamız odada Simon’un enerji içeceğini aramakla başlar. Burada bir ipucu da vereyim; enerji içeceği gerçek bir enerji içeceği değil, daha çok bir inek mamulü! Gardırop aracılığı ile Sihirli Krallığa gittiğimizde ise ilk olarak Alix’le karşılaşırız. Ancak burada işler biraz garipleşir. Zira Alix ondan yardım istemediğini söylediği gibi, Simon’un onu terk ettiğini, ilişkilerini bitirdiğini ve Alix’in bir yüzük fırlatma sahnesine tanık oluruz. Durum bu kadarla da kalmaz; ortada dolaşan sahte bir Simon olduğunu da kısa süre sonra öğreniriz. Tabii ki sahte Simon kimdir, neden bizim kılığımıza girmiştir, krallık gerçekten tehlikede midir yoksa bu bizim yediğimiz darbe sonrası uydurduğumuz bir şey midir gibi soruların yanıtlarını öğrenmek sizlere kalıyor.

Yanıtlar

Biraz muzip, biraz da dalgacı olan Simon, konuşmalar ve Text’ler içinde komik enstantaneler ve diyaloglar içeriyor. Bulmacalar ise saç baş yoldurtmayacak düzeyde ayarlanmış. Büyük bir kısmını çok zorlanmadan bulunabiliyor. Her ana görev, macera seyir defterimizde listeleniyor ve tamamlandıkça bitirilmiş olanlar listesine aktarılıyor. Tamamlanmamış görevler üç ipucu yıldızı içeriyor. Her bir yıldızı tıkladıkça daha fazla tüyo veriliyor. Zaten bulunduğunuz ortamlarda gezerken ya da nesneleri birleştirmeye çalışırken Simon tarafından ufak uyarılarla bilgilendiriliyoruz. Nesneleri yanlış sıra ya da yanlış yerde kullanmaya çalışmak gibi durumlarda Simon yardımımıza yetişiyor. Saklanmış nesnelerde çok ufak ve bulunması güç olmayıp, fare ile nesne avına çıkmaya gerek kalmıyor. Grafikler açısından göze hoş gelen ve temiz kaplamaların kullanıldığı görülüyor. Karakter grafikleri ve animasyonları da ortalama düzeyde. Odada dışarıdan gelen araba sesleri, ormanda kuş cıvıltıları gibi bulunulan ortama uygun seslendirmeler seçilmiş. Karakter dublajlarının da iyi olduğu söylenebilir. Genel olarak baktığımızda Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens, ortalama bir macera tecrübesi vaat ediyor. Uzun süredir örneklerine sık rastlayamadığımız bir tür olduğundan eksiklerini biraz daha mazur görüyoruz. Türü özleyenler için tavsiye edilebilir.
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 26.11.2024 15:30
Kalan Karakter: 300 Gönder
Simon the Sorcerer 4: Chaos Happens
İlginizi Çekebilir