Japonya yıllardır gidip görmek istediğim bir ülke olmuştur. Zaten oyun dünyası içinde olan herkes Japon kültürünü bir şekilde kıyısından köşesinden tatmış ve onun ne kadar farklı ancak kendine has özellikleri ile eşsiz olduğunu fark etmiştir mutlaka. Günümüzde bile geleneklerine sıkıca bağlı yaşayan bir toplum olan Japonların dünya üzerinde hatırladığım kadarıyla İkinci Dünya Savaşı’ndan başka hiçbir kötü davranışları olmamıştır ve zaten o davranışlarını da haksız derecede bir bedel ile ödemişlerdir.
İlk Total War oyunu olan Shogun, bizi bu kültüre daha da yakınlaştırmış, onların geleneklerini bir anlamda bizlere anlatmayı başarabilmiş bir oyundu. İşte bu yüzden tüm strateji oyunları içerisinde (ki bunlara diğer TW oyunları da dahil) Shogun’un yeri benim için her zaman ayrı olmuştu. Üzerinden geçen yıllardan sonra bu Japon efsanesinin tekrardan geri geleceğini duymak tahmin edersiniz ki beni inanılmaz derecede heyecanlandırdı.
Hepiniz biliyorsunuzdur ancak ben yine de şok etkisi yaratacakmış gibi söyleyeyim. Oyunu Steam üzerinden yüklediğimde bana birkaç kez yeterli boş alan yok diye mesaj verdi ve en sonunda yüklemeyi başardığımda oyunun tam olarak 26 GB yer kapladığına şahit oldum. O yüzden siz oyun içerisinde yazan 20 GB kısmına fazla aldırış etmeyin ve ekstradan biraz daha yer açın bu oyun için.
Dünyanın diğer ucu
Muhteşem demoyu izledikten sonra gelen ana menüde ilk önce seçenekler kısmına bir göz atıyoruz. Burada çok fazla bir değişiklik yok klasik Total War seçenekleri mevcut. Bahsedilmesi gereken noktalardan bir tanesi savaş ekranındaki kontroller klasik kontroller ve yeni kontroller olmak üzere iki farklı seçenekte sunuluyor. Diğer bir seçenek ise grafik ekranında artık yeni oyunlarda görmeye alışacağımız DirectX 11 render seçeneği.
Bu kısa seçenekler bölümü tanıtımından sonra yeni Shogun oyunumuzdaki en büyük bilgi kaynağımıza bir göz atıyoruz; Encyclopaedia. Bu muhteşem bilgi kaynağı oyunun her noktasında bizimle birlikte oluyor. Gerek bir binanın kurulumu sırasında gerek bir üniteyi yaratırken be yaptığımızı ve yaptığımız şeyin ne işe yaradığını tam olarak anlamak istersek başvurmamız gereken yer burası. Encyclopaedia’da klanlardan binalara, sanatlardan karakterlere kadar her şey hakkında detaylı bilgi bulunuyor. O kadar ki Steam üzerinden oyunu çalıştırırken bile size “Oyunu mu açayım yoksa Encyclopaedia’yı mı?” diye soruyor.
Ama elbette ne kadar muhteşem olursa olsun 20 GB’lık bu koca destanı sadece bir ansiklopedi için kurmadık, dolayısı ile fazla zaman kaybetmeden devam edelim. Oyunda öncelikle multiplayer bölümüne batığımızda başka bir yenilik olan Avatar Conquest bölümü ile karşılaşıyoruz.