Shadow of the Beast

Platformlar PlayStation 3, PlayStation 4
Shadow of the Beast
  • Yapımcı - Yayıncı - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Platform
Merlin Puanı 75
7 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%57
Artılar Serinin köklerine bağlı olarak gelişmesi. 60fps/1080p. Dikkat çekici atmosfer ve görseller. Temponun hep yüksek kalabilmesi. Fiyatının uygun olması
Eksiler Kendini tekrarlayan oynanış. Hikayenin kısa olması
Özel İnceleme
İsmet Ergül 17.05.2016 - 15:03
İntikam için yollara düşüyoruz
Reflections’ın geliştirdiği, Psygnosis’in dağıtımcılığını üstlendiği Shadow of the Beast ilk olarak oyuncularla tanıştığı zaman yıl 1989’du. Commodore Amiga için piyasaya sürüldüğünde o zamanların en başarılı platform oyunlarından biri olan Shadow of the Beast, hem görselleri hem de müzikleri ile de dikkat çekiyordu. O yıllarda oyunculara toplamda 12 adet bölüm sunan Shadow of the Beast, görselleri ile oyuncuların ilgisini çekerek başarıya ulaşmakla birlikte, kısa sürede ikinci oyunu ile de oyun sektöründe yerini kazanmıştı. Seri platform türünde başarılı ile ön plana çıkıp 1992 yılında üçüncü oyununa kavuşsa da, Shadow of the Beast serisi neredeyse bitmeyen bir sessizliğe gömüldü.

Yıllar geçti, ve ana karakterimiz Aarbron, 2013’teki Gamescom’da kendini yeniden gösterdi. Yeni nesil görseller ile karşımıza çıkan Aarbron, eskisine oranla çok daha kızgın bir şekilde karşımıza çıkmakla birlikte, intikam almak için yeniden yollara düşecekti anlaşılan. Sony Computer Entertainment’ın özel olarak PlayStation 4 için geliştirilmesi istediği Shadow of the Beast, 1989’daki ilk oyunun Remake’i olmakla birlikte Heavy Spectrum Entertainment tarafından geliştirilerek oyunculara sunulacaktı.

Karşımıza çıkan Shadow of the Beast, bahsettiğim üzere ilk oyunun Remake’i olmakla birlikte köklerine sadık kalarak, bizlere çok daha zengin bir hikayeyi sunuyor. Karakterimiz Aarbron, daha kundakta bir bebek iken yaratıklar tarafından kaçırılır.  Şeytani yaratık lordu Maletoth ve büyücüleri tarafından ‘saf yaratığa’ dönüştürülen Aabron, Zelek isimli bir büyücünün kölesi olmakla birlikte Maletoth için savaşmaya başlar. Maletoth’un kölesi olmakla birlikte insanlara saldıran Aarbron, bu savaşın sonunda kendine gelmeye başlar ve içindeki insani hisler de uyanır. Başına gelenlerden dolayı Zelek ve Maletoth’u sorumlu tutan Aarbron, intikam almak için yola çıkar ve önüne çıkan bütün engelleri ‘parçalayarak’ aşmaya başlar.

Ne çektin be Aarbron!
Shadow of the Beast köklerine bağlı olmakla birlikte, yeni nesilde başarılı bir şekilde kendini göstermeye niyetli olarak karşımıza çıkıyor. 1989’deki oyunun aksine, bol aksiyonlu, bol kanlı, bol vahşetli bir oynanışa sahip olan Shadow of the Beast, bizlere tam da aradığımız bir platform oyunu deneyimini sunuyor.

Sağa veya sola gidebildiğimiz(side-scrolling) adıyla anılan bir platform türünü bizlere sunan Shadow of the Beast, yeni bir özellik olarak hack’n slash mekaniklerini de oyuna eklemiş. İlerlediğimiz bölgelerde karşımıza çıkan düşmanların sayılarını görebiliyor, ve bu şekilde Aarbron ile kendimizi gerçekleşecek kıyıma kendimizi hazırlayabiliyoruz. Bu durumda düşmanlarımızı katletmeden oyunda ilerlememiz ne yazık ki mümkün olmuyor. Shadow of the Beast’in hack’n slash mekaniği kimi zaman oyunun temposunu düşürse de, oyunun aksiyon dolu olması açısından yerinde olmuş diyebilirim. Gelelim oyunun aksiyon kısmına.

Serinin önceki oyunlarından çok daha kızgın ve tehlikeli Aarbron ile çok akıcı bir şekilde düşmanlarımızı parçalara ayırarak kanlarını toplayabiliyoruz. Kare ile düşmanlarına saldıran Aarbron, üçgen ile stunlayarak yaratıkları parçalayabilirken, doğru zamanlama ile kombo yapabiliyor, hatta saldırıları geçerek onları savunmasız bırakıp ziyafet çekebiliyor. Aarbron’a birçok yeni özellik ekleyen oyunun geliştiricileri, sağ analog ile bizlere takla atabilme ve saldırılardan kaçabilme imkanını getirirken, düşmanlarımızdan beslenerek sağlığımızı geri kazanma, hatta yüksek skor için onları param parça etme gibi seçenekleri de bizlere sunmuş. R2 ve kare tuşuna aynı anda basarak düşmanlarımızın üstüne atladığımız gibi onların boyunlarını parçalayabiliyor, R2 ve üçgen ile de yüksek puan kazanmak için kanlarını akıtabiliyoruz.

Oyunun temposunu arttıran en başarılı özelliklerden biri ise Aarbron’un ‘rage mode’ özelliği. Düşmanlarını zincirleme parçalayabilen ve parçaladıkça daha fazla puan kazanan Aarbron, rage mode’un devam etmesi için doğru hedefe doğru atılmak zorunda. Doğru hedefi kaçırdığı durumda rage mode’un bitmesi ile etrafı çevrilmiş bir şekilde kendini bulabilir, hatta ağır hasar almaya da başlayabilir. Bu noktada Shadow of the Beast’in savaş anında zamanlamanın ne kadar önemli olduğundan bir kez daha bahsetmekte fayda var.

Karamoon isimli diyarda geçen Shadow of the Beast’te adım attığımız her yeni bölgede, bizleri de yepyeni tehditler beklerken, Aarbron da elde ettiği puanlar ile güçlenebiliyor. Maksimum sağlığını arttırabilen Aarbron, vuruşlarını kuvvetlendirebiliyor, hatta düşmanlarından beslenirken kazanabileceği sağlık ve puanı da destekleyebiliyor.

Karamoon’un yeşil çayırlarında başlayan maceramızda, Dryad isimli ırkın mağaralarına, Çürük Bataklıklara adımımızı atıyoruz. Ulaştığımız her yeni bölgede karşımıza yeni düşmanların çıkması ile birlikte, bizleri daha da zorlayan hatta alt etmek için strateji gerektiren yaratıklar da Aarbron’un karşısına çıkıyor. Kimi zaman kalkanlı vahşi yaratıklar bizleri sıkıştırmaya çalışırken, kimi zaman da asırlardan beri tutsak olan Titan’lar Aarbron’a yol göstermekte yardımcı olacaklar.

Kim o? Nerde o?
Bu diyarlarda Aarbron intikam için yola çıkarken, kimi zaman mühür, kimi zaman da oyunun hikayesini daha iyi anlamamızda yardımcı olan zaman dilimi küreleri ile de karşılaşıyor. Bu mühür ve zaman dilimi küreleri kimi zaman oyunun gizli yerlerinde bulunsa da, kimi zaman karşımıza çıkmakla birlikte kolayca Aarbron tarafından elde edilebiliyor. Kırılan mühürler ile Aarbron tılsımlar elde ederken, deneyim puanları ile bu tılsımları da güçlendirebiliyor. Elde ettiğimiz tılsımlar Aarbron’u daha dayanıklı ve güçlü yapmakla birlikte, bizlerin işini de bir nebze kolaylaştırıyor

Shadow of the Beast’in görsel ve mekan tasarımı olarak harika bir yapıt olduğundan bahsetmem gerek. 60fps/1080p performansı  ile bizlerin karşısına çıkan Shadow of the Beast, mekanların detaylı tasarımı ve renkleri ile de dikkat çekerken, tasarım olarak kendini tekrar etmemesi ile de anılmayı hak ediyor. Karamoon’un yeşil vadileri 1080p görseller ile başarılı bir atmosferi bizlere yaşatırken, bulunduğumuz bölgenin ‘canlı’ olması da oyunun çekiciliğini vurguluyor.

Oyunun yeniden oynanabilme özelliğini arttırmak isteyen Heavy Spectrum Entertainment, elde ettiğimiz puanların dünya çapında sıralamaya girmesini de oyuna eklemiş. Tereyağından kıl çeker gibi düşmanlarınızı param parça ettiğiniz takdirde karşılaşmadan bronz, gümüş, altın veya platinum gibi derecelendirmeler alarak dünya sıralamasında kendinizi gösterebiliyorsunuz. Ancak, düşmanlarınızdan aldığınız her bir hasar ile bu sıralamanız düşmekle birlikte, kazanacağımız puanı da bir hayli kısıtlıyor. Eğer yüksek skor elde etmeyi seven bir oyuncuysanız, Shadow of the Beast sizlere uzun bir oynanış süresini sunuyor.

Atmosfer olarak Shadow of the Beast harika bir iş çıkarmış.
Dark Souls serisinden mi esinlenmişler bilinmez, ancak oyunu çevrimiçi şekilde oynarsanız diğer oyuncuların nerede öldüklerini görebilirsiniz. Yerde gölgeli bir şekilde duran bu izlerde oyuncuların ruhlarını onlara geri göndererek iyilik yapabilir, veya onların ruhlarını hunharca parçalayarak ‘gölge taşı’ adı verilen özel bir eşyaya sahip olarak güçlenebilirsiniz. Sahip olduğunu bu gölge taşı ile Aarbron kendisinin gölge halinde siluetini çağırarak yaratıklara arkalarından saldırabilir ve onları kolayca parçalayabilir. Seçim sizin!

Yüksek skor elde etmek gibi bir takıntınız olmasa da, bu puanların bölümü bitirdiğimiz zaman bizler için deneyim olarak geri döneceğinden de bahsetmem gerek. Elde ettiği deneyim puanları ile sadece gelişmekle kalmayan Aarbron, ilginç bir şekilde diğer ırkların dilini öğrenmekle birlikte olan bitenden daha rahat bir şekilde haberdar da olabiliyor. Gerçekten de, oyunun hikayesine önem veren Heavy Spectrum Entertainment’i bu konuda kutluyorum, lakin kendimi birçok kez ırkların ve karakterlerin tarihçesini okurken bulmakla birlikte, hoşuma gittiğini de fark ettim.

Eğer eski Shadow of the Beast oyunlarını seviyorsanız sizler için bir iyi haberim daha var. Elde ettiğiniz deneyim puanları Shadow of the Beast serisinin 16-bit oyununu satın alabilir ve istediğiniz kadar oynayabilirsiniz. Hatta asıl oyunu bitirdiğiniz takdirde, eski oyunu sonsuz can hilesi ile oynama imkanınız da var!

Shadow of the Beast
Gelelim oyunu alma kararına. Mayıs’ta Uncharted 4, Doom gibi büyük oyunların çıkmasıyla birlikte cüzdanlarımız bir hayli yandı. Ancak Shadow of the Beast’in bize sundukları ve fiyatı bir hayli tatlı diyebilirim. 45 liralık bir fiyatla PSN’de yerini alan Shadow of the Beast, Avrupa ve Kuzey Amerika’da sadece dijital olarak oyunculara sunulmakla birlikte, bizlere yaklaşık olarak 5-6 saatlik bir oynanışı sunuyor. Bu oynanış süresi her ne kadar oyun için yeterliymiş gibi görünse de, Shadow of the Beast’in tadı damağınızda kalıyor.

Oynanış ve görsel açısından dikkatimizi çeken Shadow of the Beast, kimi zaman kendini tekrar etse de, bizlere aksiyon ve kıyım dolu bir platform deneyimini sunuyor. İlk defa 1989’da karşımıza çıkan Shadow of the Beast, beklediğimden çok daha başarılı bir şekilde karşıma çıktığını söylemem gerek. Oynanış süresi açısından bizleri pek tatmin etmese de, Shadow of the Beast platform ve hack’n slash seven oyuncular için kesinlikle deneyim edilmesi gereken bir oyun olarak karşımıza çıkıyor.

Yorumlar 23
MK Okuru
MK Okuru 5.11.2024 15:41
Kalan Karakter: 300 Gönder
harunsss
harunsss 8.07.2016 15:59
İndirime girdiğinde alınabilecek listesinde olabilir.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Rangris01
Rangris01 30.06.2016 01:25
2D Oyuna göre fena deyil.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.05.2016 07:28
60 fps 1080p diye artı vermiş,lan oyun 2D zaten bırakında bu bari 1080p 60 fps olsun.Hey Allahım ne günlere kaldık.
MK Okuru
MK Okuru 23.06.2016 22:48
ahahahahahah
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.05.2016 16:33
Oyun 900p
MK Okuru
MK Okuru 19.05.2016 04:50
Ps4 bu oyunu 1080p 60 fps oynatamayacak bir konsol değil. Dediğiniz oyundan oyuna değişir. Firmanın bunun için çok fazla kasmamış olmasından kaynaklı bir durum. Ayrıca side scroll bir oyunun 60fps olmasıda çok gereksiz. Bunun dışında oyun başarılı bir remake olmuş. Eski hayranlarının hoşuna gidecek.
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2016 09:44
Uncharted 4 gibi efsane grafikleri oynatan cihaz bu platform oyununu 1080p 60 fps rahat oynatır. Yapımcı becerememiş maalesef.
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2016 02:36
22:18 4k'yı daha 1000 dolarlık ekran kartları oynatamıyor senin 500 dolara çıkacak konsolun mu oynatacak?
MK Okuru
MK Okuru 17.05.2016 22:18
21.07 çay demledim şeker getir..! ps4 1080p60fps oynatacak donanıma sahip değil bu yüzden 60 fps oynatabilecek bir ps4 çıkacak neo adında. Cevap:zaten 1080p 60 fps oynuyoruz neo 2160p olucak bilmem anlatabildimmi :D daha 4k ne oldugunu bilmiyorsun konuşuyorsunuz işte :D
MK Okuru
MK Okuru 17.05.2016 21:07
20:22

Atın kafası hocam oldu mu? Soruya bak çay demle.
MK Okuru
MK Okuru 17.05.2016 20:22
Neyin kafası bu :D
MK Okuru
MK Okuru 17.05.2016 20:13
20:00

Anladım dostum sağol 60fps olması için upscale edildi yani ;)
MK Okuru
MK Okuru 17.05.2016 20:00
16:56 upscale edilmiş görüntü yani 900p'den upscale edildiği için 60 fps oynatıyor. Bildiğin gibi ps4 1080p60fps oynatacak donanıma sahip değil bu yüzden 60 fps oynatabilecek bir ps4 çıkacak neo adında.
MK Okuru
MK Okuru 17.05.2016 16:56
Oha bu oyun 900p'mi gerçekten PS4'de mi öyle? Bu oyunun nesi 900p yav vay arkadaş.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2016 22:59
eger turrican da ps4 ile cıkarsa yemin ederim ps4 alırım hiç acımam
Kalan Karakter: 300 Gönder