LG VR for G3 ile ücretsiz sanal gerçeklik...
Teknoloji ilerledikçe, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz ve uzak bir hayal olarak düşündüğümüz olgular da gerçeğe dönüşmeye başlıyor. Bunun en güzel örneklerinden biri sanal gerçeklik teknolojisi olsa gerek. 80'li yılların bilim kurgu filmlerine her zaman konu olmuş sanal gerçeklik teknolojisi, bilgisayarlardan sonra şimdi de akıllı telefonlarda boy gösterme başladı.
Bugüne kadar hep fuarlarda deneme amacı ile karşılaşılan sanal gözlüklerin en popüler temsilcilerinden biri Google tarafından karton malzemeden üretilen Google Cardboard olmuştu. 10 dolar gibi uygun bir ücretle dağıtılıyor olsa da karton malzemeden üretilmiş olması insanlarda bir çekince oluşturuyordu.
Ne kadar sanal, o kadar gerçek!Sanal gözlükler konusunda LG'nin ilk alternatifi LG G3 VR oldu. Piyasada kısıtlı sayıda bulunan ve LG G3 satın alanlara ücretsiz olarak verilen bu sanal gözlük ile LG G3 telefonunuzda sanal gerçekliği yaşayabiliyorsunuz. Ülkemizde ise bu ürünü ücretsiz olarak bulmak çok da kolay değil. Ücreti mukabil almak isteyenler ise yaklaşık 100 TL ödemek durumunda kalıyor.
Oldukça basit bir yapıya sahip olan LG VR for G3, üç adet plastik parçadan oluşuyor. LG G3'ün yerleştirildiği birinci kısma, telefonu sabitleyen ve ekranı iki eşit parçaya bölen siyah bir plastik parça takılıyor. içinde iki adet büyüteç olan bu parçanın üzerine de cihazı surata sabitleyecek ek bir aparat daha ekleniyor.
İnsanın gerçeklik algısını değiştiren 3 plastik parça...Kullanımı oldukça basit olan ve Google Cardboard'a göre plastik olmasından dolayı daha profesyonel ve kaliteli görünen LG VR fo G3, herhangi bir elektronik parça barındırmıyor. Yaptığı şey temel olarak ekranı ikiye ayırmak ve telefon ekranı haricindeki diğer cisimleri algılamamızı engellemek. Basit bir büyüteçten ya da dürbünden çok da farklı değil. Bu nedenle işin tüm büyüsü, telefon içindeki yazılımda gizli. Akıllı telefonunuzun içindeki özel yazılım sayesinde, suratınızı hangi yöne çevirirseniz ekrandaki görüntü de ona göre değişiyor ve LG VR for G3 de bu görüntüyü en gerçekçi biçimde algılamamızı sağlıyor.
Şu an için kısıtlı sayıda uygulama olsa da özellikle Roller Coaster VR, Space Terror, Zombie Shooter VR ve Mercedes for Google VR gibi uygulamalar ön plana çıkıyor. Genellikle oyunlar içindeki görüntüler günümüz grafik standartlarının gerisindeyken, hareket algılama teknolojisi sayesinde, sanki oradaymışsınız hissi başarıyla yansıtılıyor.
Başım dönüyor, midem bulanıyor, canım turşu istiyor...LG VR for G3 yeni bir teknoloji sunduğundan uzun kullanıma çok uygun gözükmüyor. Belli bir kullanımın ardından baş ve göz ağrısı yapan bu yeni sanal gerçeklik cihazını uzun süre kullanmanız halinde baş dönmesi gibi sorunlar da yaşamanız mümkün. Eğlenceyi dozunda bırakmak en iyisi.
LG VR for G3, ergonomik açıdan herhangi bir sorun bulundurmuyor. Uygulamaları denerken yaşanan sıkıntıların hepsi, uygulamaların henüz yeterince gelişmemiş olmasından ve düşük ekran yenileme hızlarından kaynaklanıyor aslında. Kısa süreli eğlence yaşatması kesin olan bu sanal gözlüğün uzun süre kullanılamıyor olması en büyük eksisi.