1/4

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Hasan Uğur Nayır 3.06.2010 - 12:31
Çernobil'den arta kalanlar
Bazı oyunlar vardır, duyurulur ve aradan uzun zaman geçer. Ancak ses veya solukları çıkmaz. Duke Nukem Forever buna belki de en büyük örnektir. Yapılmaya başlandı diye açıklandı, sürekli motor değiştirmesi ve ertelenmesiyle bir efsane oldu. Duke Nukem dışında, Daikatana da akıllara ziyan bir hikayeye sahiptir. Sürekli ertelenmesi ve çıktığı zaman ağzına kadar hatayla dolu olması da, ayrı bir olaydı. Bunlar dışında Doom 3’te bir aralar sürekli erteleniyordu, ancak bizi Duke kadar bekletmedi. Şimdilerde ise Çernobil’i esas alan S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl bu sorunla gündemde. İlk duyurulduğu zaman ağzımızın suyunu akıtan grafikleri ve oynanış vaatleriyle bizi kendine hayran bırakmıştı. Ama aradan uzun zaman geçti ve sürekli ertelendi. Bu aralar sesi soluğu çıkmaz oldu, işte Stalker dosyasını yeniden açıyoruz.

Gerçek olaylar

Çernobil felaketinin ardından uzun yıllar geçmiştir. Artık yıl 2006’dır, ancak beklenmedik bir şekilde bir patlama daha gerçekleşir. Bu patlama, ilkine göre çok daha farklı sonuçlar çıkartacak olaylara gebe olur. Santral artık nükleer bir cehenneme dönmüştür ve bizde burada kendi hayatını sürdürmeye çalışan bir Stalker’ı yani avcıyı yönetiyoruz.

Oyunun her şeyden önce Çernobil’de geçmesi en dikkat edici yönlerinden biri. Çernobil Nükleer Santral’i, Sovyetler Birliği zamanında 1960 ve 70’li yıllarda tasarlanıp inşa edilen, RBMK-1000 nükleer reaktörleri kullanıyordu. Fakat 26.Nisan.1986’da gece yarısı 01:23’te dört numaralı reaktörde arka arkaya olan bir dizi patlama gerçekleşti. İlk patlamayla beraber 31 kişi ölmüş; santralin çatısı da havaya uçup, tekrar santralin üstüne düşmüştü. Patlamalarla beraber radyoaktivite bulutu havaya çıkmış. Olay saklanmaya çalışılsa da bu başarılamadı ve haber yayıldı. Radyoaktivite çevre ülkelere de yayıldı. Dünya sağlık Örgütü yaptığı açıklamada; açığa çıkan radyasyonun Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan bombaların toplamından iki yüz kat daha güçlü olduğunu belirtmişti.

Olay görevlilerin RBMK reaktörünün gücünü test etmek için, acil durum soğutma sistemini devreden çıkartması sonucu olmuştu. Aslında amaç, kendi gücüyle dönen tribünleri kontrol etmekti. Ancak kimse RBMK reaktörünün böyle bir sonuç yapmasını beklemiyordu. Patlamalardan sonra çıkan yangınlara müdahale eden birçok kahraman itfaiyeci, kısa bir süre içinde hayatlarını kaybetti ve birçoğu kanser yüzünden öldü. Ortaya çıkan radyasyon sonucu çevre ülkelerdeki insanlar ve hayvanlar üstünde kanser ve başka vakalara rastlandı. Radyasyonun etkisinin halen sürdüğü ve uzun yıllar boyunca böyle olacağı belirtiliyor.