1/2

Rome: Total War

Erdem Maşlak 3.06.2010 - 12:31
Kılıçlar kınlarından çıktı, okçular hazır mı?.. BATTLE FOR THE VICTORRRYYYYY!
Platformlar PC
Rome: Total War
  • Yapımcı - Yayıncı Activision - Creative Assembly
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Strateji
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 92
Artılar Savaş alanları inanılmaz aksiyon dolu, grafikler ve sesler inanılmaz, ayrıntılı ve hiç de sıkıcı değil. Bir ton stratejik özgürlük.
Eksiler Sistem seçiciliği var. Total War ile ilke defa karşılaşacaklar için zorlayıcı olabilir.

Strateji türü başta olmak üzere savaş oyunlarının oynanışı kolaylaştırıcı; kolaylaştırırken de tüm kontrolü oyuncunun elinde tuttuğuna inandırıcı yönleri olması lazım. Bununla beraber yapımcılar aslında oyuna konulabilecek çetrefilli altyapı görüntüsüne rağmen basit taktiklerle büyük işler yapmıyormuş hissini oyuncuya vererek kişiyi oyuna bağlama yolunu da seçmeliler. Karmaşık oyun yapısı işi zorlaştırmaz; öyle olsa bile bu sayede detay artar. Detaylı kuruluş biçimi de stratejik çeşitliliğin açısını genişletmekle kalmayacağı gibi sadeliğe indirgenmiş haliyle gayet kolay oynanabilirliği monitörün başındakine tattırmalıdır. Bu bağlamda değinilebilecek bir diğer husus da……

Total War serisinin gülüdür ROME

İngiltere’nin Creatve Assembly firması ile efsaneleşen Total War serisinin son oyunu Rome: Total War Amerika’dan sonra asıl mekanı Avrupa’yı da sarsıyor. Aslında önceki Shogun ve Medieval oyunları, Rome’un yayıncı firması Activision olduğundan mıdır bilinmez, sonuncusu kadar ünlenememişti. Onların kalitesini de tartışacak değilim; ama, görünür de bir gerçek var ki, o da Rome: Total War’dır. Fakat şimdi de yine nedenini bir muamma olarak tanımlayabileceğim olaylar neticesinde, ki bunun asıl cevabını “reklam” olarak versem yanlış bir şey yapmış da olmam, bu oyun aylar boyunca en çok beklediğimiz oyunlar listesinin üst sırlarında yer aldı. Peki beklemekle hata etmiş miyiz, kesinlikle hayır; ben oyunu hakir görüyor muyum, puana bakın. Lafı fazla uzatmadan bütün yönleriyle incelediğim Rome: Total War’a başlıyorum.

Yüzlerce yiğidin çarpıştığı ovalar

Total War serisi oyunlarda alıştığımız oynanış serinin son oyununda da yerini korunuyor. TBS mantığıyla savaş alanları öncesindeki dünya haritası üzerinde kontrol ettiğimiz piyonlar üç boyutlu ve hareketli. Stratejik detayları genel olarak meydanlardan önce yönlendirdiğimiz Avrupa haritası ise ekranımızın tamamında kontrolümüz altında ve mevsimsel değişikliklerden de etkileniyor oluşu büyük bir görsel zenginlik. Bunun yanında yine dev haritamızın üç boyutlu oluşu ile beraber zoom yapabilme imkanıyla size taktik alanlarının bütün güzelliğiyle yansıtılıyor oluşu sonucunda hiçbir ayrıntıyı kaçırmamış oluyorsunuz.

Dünya üzerindeki birçok minik detay ve bunların coğrafi oluşumlar ile birlikte grafiklerde tekrar hayat bulması gerçekten de tek kelimeyle muhteşem. Özellikle dağların, ovaların, akarsuların normal dünya üzerindeki dağılımına uygun yerleştirilmiş olması göze hoş görünen bir diğer ufak detay. Öte yandan az sonra değineceğim oyunun asıl aksiyon kısmına sahne olan savaş alanlarına yüzümüzü çevirdiğimizde TBS ekranının ne kadar bayağı tutulduğunu görmüş olacaksınız. Kötü demiyorum, diyemiyorum; ama, okçuların ve mızraklı savaşçıların üç boyutlu duruşlarını gördükten sonra asla savaşmadan duramıyorsunuz.

Belirtmeden de geçmemem gerekiyor ki dünya haritası üzerinde sadece sizin ve diğer düşmanlarınızın askeri güçleri veya binaları resmedilmiyor. Onların yanı sıra diplomatlar ve casus askerler de kontrolünüz altında emredebileceğiniz birimler arasında. Casusların ne işe yaradığı aşikar görünmekle beraber elçi olarak gönderebileceğiniz diplomatlar ışığında ticari anlaşmalar sağlayabilir ve askeri müzakereler imzalayabilirsiniz. Bu sayede onların yardımıyla da sınırlarınızı genişletmekle kalmayıp ekonominize de katkıda bulunabilirsiniz. Zaten oyunun genel mantığı da şehirleri fethederek sınırlarınızı genişleterek tüm Avrupa’ya hükümranlık kurmak üzerine kurulu.