Rise of Kingdoms inceleme

Furkan Güler 19.04.2019 - 15:05
Bu oyunun adını çok yakında her yerde duyabilirsiniz.
Platformlar Android, iOS
Rise of Kingdoms
  • Yapımcı - Yayıncı Lilith Games - Lilith Games
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Mobil Oyun,Strateji
Merlin Puanı 71
4 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%92
Artılar + Birlik ve komutan sistemi
+ Gerçek zamanlı açık dünya mekaniği
+ Grafikler ve çizimler hoş
Eksiler - Oyunda belli bir seviyeye gelmek için mutlaka para vermek zorundasınız
- Komutanlar arasında yaşanan güç dengesizliği

Rise of Kingdoms incelemesi! Mobil oyun sektörü biz hardcore oyuncular için her ne kadar AAA oyunların yerini almasa da, mobil platformlarda sahip olunan donanımın günden güne güçlenmesiyle birlikte kaliteli oyunlarla karşılaşıyoruz. Özellikle pek fazla kafa yormayan oyunların hakim olduğu mobil oyun pazarında mekaniksel olarak fazla detay barındıran yapımlar, bu nedenden dolayı büyük kitlelere ulaşamıyor. Fakat şimdi ise karşımızda oynanış olarak kolay, ancak oyuncuya zorluğunu hissettiren bir yapımla karşı karşıyayız. Çinli oyun yapımcısı Lilith Games’in ortaya koyduğu Rise of Kingdoms, uzun süren bir geliştirme aşamasının ardından geride bıraktığımız sene 20 Eylül tarihinde piyasaya çıktı. Zaman içerisinde oldukça fazla güncelleme alarak yoluna devam eden Rise of Kingdoms, ünlü strateji serisi Civilization’a benzer temasıyla oyuncuların dikkatini çekiyor.

Rise of Kingdoms inceleme

Rise of Kingdoms

Temelinde stratejik bir savaş oyunu olan Rise of Kingdoms, şehir kurma mekanikleri sayesinde bu iki türü birleştirmeyi başarmış. Oyuna içerisinde Osmanlı’nın da dahil olduğu bir devlet listesinden beğendiğiniz devleti seçerek başlıyorsunuz. Dünya tarihine damga vurmuş devleti oyuna ekleyen geliştiriciler, her bir devlete özel askeri birim atamayı tercih etmiş. Sıfırdan kurmaya başladığınız medeniyetinizin ne kadar ilerlediğini ise şehir gücünüz temsil ediyor. Şehir içerisinde kurduğunuz madenler, tarlalar, hastaneler, asker kampları ve belediye binası, şehir gücünüzün yükselmesinde büyük rol oynuyor. Belediye binanız ise geliştikçe şehriniz çağ alıyor. Feodal çağa kadar gelebildiğiniz yapımda çağ atladıkça, araştırma binanızdan kaynak üretiminizi zenginleştirebilir veya asker seviyenizi yükseltebilirsiniz.

Kaynak miktarınızla orantılı bir şekilde gelişen binalarınız ise yüksek seviyeye çıktığında, gelişim için istenen bekleme süresi de yükseliyor. Her ne kadar birlik üyeleriniz, bina gelişiminde istenen zamanı belli oranda kısaltıyor olsa da, genel olarak bu süreyi kısaltan eşyalara başvurmak zorunda kalıyorsunuz. Oyun içerisinde çeşitli etkinlikler ve günlük görevlerden edinilen bu hızlandırma eşyalarını mikro ödemelerle de almak mümkün. Cevher adı verilen para birimi sayesinde mağazadan hızlandırma eşyaları alarak diğer oyuncuların önüne kolayca geçebilirsiniz. Bu kısımda bir süre sonra oyunun sizi bu eşyalara mahkum ettiğini belirtmeliyim. Çünkü yüksek seviyeye geldiğinizde, sadece bir binayı geliştirmek bile 1 aya yakın süre alabiliyor. Fakat mikro ödemeler sayesinde bu tarz süreleri kolayca geride bırakmak mümkün. Yani Rise of Kingdoms, uzun vadede parayı verenin düdüğü çaldığı bir oyun halini alıyor.

Rise of Kingdoms

Fakat siz oyuna ne kadar mikro ödeme yatırırsanız yatırın, oyun bir süre sonra sona geldiği için, belirli bir yerde tıkanıyorsunuz. Ayrıca oyunun savaşlarında takım çalışması büyük bir önem taşıdığından, arkadaşlarınızda birlik olup, sizden çok yüksek bir seviyede olan oyuncuları kolayca alt edebilirsiniz. Bu sebepten dolayı oyunu herhangi bir şekilde para vermeden oynamak isterseniz, kendinize arkadaş grubu bulmanızı tavsiye ediyorum. Keza devamlı oynadığınız arkadaş grubu ve güçlü bir birlik sayesinde, oyundan oldukça zevk alabiliyorsunuz. 

Şehir kurma mekaniklerinin yanında oyunun gerçek zamanlı bir açık dünyaya sahip olması, oyuna renk katan başka bir unsur olmuş. Diğer oyuncuların haritada ne yaptıkları ve kimlerle savaştığını anlık olarak izleyebiliyorsunuz. Bu da oyunun daha canlı olmasını sağlıyor. Açık dünyada gerçekleşen savaşların yanında oyunda bir de özel olarak Osiris savaşı bulunuyor. Oyun içerisinde belli aşamaları aşmış birliklerin katıldığı bu savaşta her birlik, genel olarak oyun içerisinde gücü eşit olan başka bir birlikle savaşıyor. Stratejinin çok önemli olduğu bu savaşta galip gelen birlik, oldukça güzel ödüllerle evine dönebiliyor.

Oyunun bu mekaniklerini bir kenara bıraktığımızda, Rise of Kingdoms’ın belki de en güzel tarafı olan komutan sekmesi ise oyunu özel klan en iyi unsur olmuş. Tarihte yer etmiş komutanların animasyon halini oyuna aktaran geliştiriciler, bu komutanları belirli sınıflara ayırmış. Okçu, piyade, süvari ve işgal olarak ayrılan komutanların hepsinin kendine has özellikleri bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, Arap komutanı Selahaddin, süvari birlikleriyle açık alanda fırtına gibi eserken, şehir işgalinde ordularınızın başına Fatih Sultan Mehmed’i getirerek daha etkili bir strateji izleyebilirsiniz.

Rise of Kingdoms

Ancak mor renkli komutanlara nazaran turuncu renkli komutanların bariz güçlü olduğunun da altını çizelim. Yetenekleri tamamlanmış bir komutanın arkasında seviye 5 asker birimleri verdiğinizde, yenilmez olabiliyorsunuz. Ayrıca seviye 5 asker birimini basmanız için (mikro ödemelere başvurmazsanız) oyunu en az 1 yıl boyunca aralıksız bir şekilde oynamak zorundasınız.

Komutanların yetenekleri ise ait oldukları renk sınıfının heykelleri sayesinde yükseltiliyor. Turuncu renkli komutanların heykellerini bulmak oldukça zor olurken, seviye olarak daha aşağıda olan komutanların heykellerini bulmak daha kolay olmuş. Eğer oyunda turuncu renkli bir komutan kasmak istiyorsanız, oyuna mutlaka para vermenizin gerekli olduğunu belirtelim.

Rise of Kingdoms

Sona geldiğimizde Rise of Kingdoms, uzun vadede mikro ödeme harcamanız gereken bir yapım olmuş. Ancak arkadaşlarınızla toplanıp oyunun bu tarafını takım çalışmasıyla kapatabilirsiniz. Mobil platformda oyun oynamaktan hoşlanıyor ve farklı bir şeyler arıyorsanız, Rise of Kingdoms’a şans verebilirsiniz. 

Yorumlar 20
MK Okuru
MK Okuru 22.01.2025 05:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.09.2024 15:24
Ben başka bir şehre nasıl hızlandırma göndere bilirim
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.10.2020 21:15
huawei telefonda eski rok hesabınızı nasıl açabiliriz var mı yanıtı olan
MK Okuru
MK Okuru 21.02.2023 16:51
Malesef google destekli değilse yolu yok :/
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.04.2020 03:53
P2t win diyenler para için her şeyi yapabilecek insanlar aldanmayın parasız da her türlü gelişebilirsiniz sadece lüks yemek yiyen ile karnını doyuran arasındaki fark gibi o kadar lezzet az ama tokluğu hissediceginiz bir oyun diğer oyunlara kıyaslarsak baya iyi bence pay to win diyen hiyarlara bakm#@
MK Okuru
MK Okuru 21.02.2023 16:49
P2w in ekmekle dibini sıyırmış oyun.
Evet para yatıran biraz daha güçlü olabilir ama para yatıran adamı 5 kişiyle bile yenemediğimiz için insan ister istemez sinirleniyor bu dev eşitsizliğe.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.01.2022 01:01
Telefon kaldırmaz oldu işlem yapamıyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.01.2022 00:59
Aypon telefon kaldırmıyor giriyorum oyuna işlem yapamadan çıkıyor bendemi böyle başına gelen varmı bilgilendirecek aydınlatacak yardımcı olabilecek arkadaşlar varmı seviye 14 kadar idare ediyordu seviye 16 hiç işlem yapamıyorum maalesef bu sıkıntıyı benim yaşıyorum yaşayan arkadaşlar varmı başka
Kalan Karakter: 300 Gönder
Rise of Kingdoms
İlginizi Çekebilir