Red Dead Redemption inceleme : Red Dead dendiğinde, PS3 - Xbox 360 döneminde, vahşi batı temasını harika bir biçimde işleyen açık dünya aksiyon oyunu ve onun talihsiz karakter John Marston’ı hatırlarız. Mini oyunları, oldukça güzel hikayesi, geniş açık dünyası ve ilginç karakterleriyle “bundan daha iyi western oyunu yapılamaz” dedirtmişti çoğu oyuncuya. Red Dead Redemption 2’ye kadar da yapılamadı zaten.
Döneminin en iyi oyunlarından birisi olmuş olan, aynı haritada zombi kıyametine karşı mücadele verdiğimiz ek paketi, dönemine göre oldukça iyi olan ve GTAV Online’ın izinden gittiği multiplayer modu gibi güzelliklerle andığımız RDR, yeni nesil konsollarda hak ettiği ilgiyi gerçek anlamda göremedi. Evet Xbox One ile gelen “geriye uyumluluk modu” sayesinde yüksek çözünürlük ve daha yüksek fps ile oyunu oynamak mümkündü ama PC versiyonu hiç gelmedi. PlayStation sahipleri ise, geriye uyumluluk gelir umuduyla sakladıkları oyunun kutularını masa ağırlığı olarak kullanıyor.
Red Dead Redemption inceleme
Rockstar bize hiç beklemediğimiz bir sürpriz yaptı ve “Rockstar Games Presents: Red Dead Redemption” adıyla oyunun yeni nesil güncellemesini duyurdu. Tabi bizim “Sonunda oyun PC’ye geliyor” ve “Artık yeni nesil PS5 ile yüksek çözünürlük ve fps ile oynayabileceğim” gibi hayalleri anında suya düştü ama bir güzel ayrıntı vardı, oyun Nintedo Switch’e geldi! Rockstar’ın yayınlandığı Ps4 versiyonu ile ilgili yorum yapmayı reddediyor ve Rockstar Games Presents: Red Dead Redemption Nintendo Switch sürümünü birlikte inceliyoruz.
Tam 13 yıl önce çıkmış bir oyunun hikayesinden kısaca bahsetmek istiyorum. Karakterimiz John Marston ailesiyle huzur içinde yaşayan bir adam gibi gözüküyor ama eski bir çete üyesi ve aranan bir haydut. Devlet yetkilileri kendisine bir teklif sunuyor, bizim için eski çete üyelerini temizle, seni ve aileni rahat bırakalım.
Red Dead Redemption inceleme
Red Dead Redemption, klasik Rockstar görev mantığında bir hikaye ilerleyişine sahip. Açık dünyada istediğiniz gibi at koşturuyor (hem mecazen hem de gerçekten) ilgili kişilerin yanına ulaştığınızda ise neredeyse hepsi özenle hazırlanmış ana ve yan görevleri yapıyorsunuz. Oyunun hikayesi, karşılaştığımız olaylar ve karakterler hala daha muhteşem. 1900 yıllarda Amerika’dayız, şimdilerde görsek “yok artık” diyeceğimiz bir sürü olay o dönemlerde serbest, kanunlar daha yeni yeni oturmaya başlıyor. Rockstar bu dönemi harika bir şekilde yansıtıp, müthiş bir hikayenin içine bırakıyor bizi.
Hikayeden daha fazla bahsetmek istemiyorum ama yalnızca 2. oyunu oynayanların aklındaki soru “Hikaye 2. oyundan iyi mi?” olabilir. Red Dead Redemption çok iyi bir hikayeye, başarılı sunuma ve etkileyici karakterlere sahip olmasına rağmen, Arthur muhteşem bir karakterdi ve onun hikayesi gibisi yok. Ama ilk göz ağrımız John’un hikayesi de, Arthur kadar olamasa bile, gayet iyi. Keşke Rockstar bu oyuna hakkı olan Remake sürümü getirip, Arthur’un etkilerini de dahil etseydi.
Red Dead Redemption inceleme
2010’lu yıllarda oyunlara zombi eklentileri çıkarma modası vardı ve Red Dead Redemption’da bu modaya uyan oyunlardan birisi. Undead Nightmare isimli, orijinal oyuna göre daha kısa ve kompakt bir eklenti ile zombi tecrübesi oyuna taşınmıştı. Isırılan ailemizi kurtarmak için zombileri haklayıp olayları çözmeye çalıştığımız eğlenceli bir macera. Ana hikayeden tamamen bağımsız ve kesinlikle denemenizi önereceğim bir hikayeye sahip. Bundan bahsetmeden geçmek istemedim.
Red Dead Redemption dönemine göre çok etkileyici bir açık dünyaya sahipti, şimdi bile çoğu açık dünya oyundan daha dolu içeriğe sahip. Atımızla Vahşi Batı’yı dolaşıyor, görev yapıyor, rastgele denk geldiğimiz olaylara, isteğe bağlı olarak, müdahale edebiliyoruz. Avlayabileceğimiz hayvanlar, başındaki ödülü elde etmek için kovalayacağımız haydutlar, koruma görevleri gibi etkinlikler bulunuyor. Ayrıca barda poker ya da bıçağı parmağa saplama gibi oyunlar oynayıp hızlı yoldan para (ve parmak) kaybedebiliyoruz. Poker nasıl oynanır unutmuşum.
Red Dead Redemption inceleme
Oyunun savaş sistemi hala daha rahatsız etmeyecek seviyede iyi. Düşmanlarla dövüşürken çok sıkıntı yaşamadım, at üstünde bile gayet rahat mücadeleler verdim. Döneminde oyunun en çok övülen özelliklerinden biri olan düellolar ise hala daha yorucu bir özellik benim için. Dead Eye isimli zamanı yavaşlatan özellik sayesinde rahatça nişan alabiliyoruz ama otomatik olarak vuracağımız noktayı seçmesi, kontrolcü ile biraz sorun oluyor. Öldürmeden elindeki tabancayı vurayım dediğim nice haydut kevgire döndü gözümün önünde. Bu da aklıma bir soru getiriyor, neden gyro özelliği yok?
Nintendo Switch için oyunu portlarken kontrollere hiç dokunmamışlar, Marston gayet hantal bir şekilde hareket ediyor. Atı hızlı sürmek/koşmak için düğmeye sürekli bas çek yapmak kontrolcüde sıkıntı değil ama joy-con ile yaparken “bozulur bu bir süre sonra” düşüncesi oluştu kafamda. Üstüne gyro controller özelliği de eklenmemiş. Fena mı olurdu nişan alırken kullansak, hayalini kurduğumuz mouse ile nişan alma özelliğine bir adım yaklaşmış olsak. Kaçmış bir fırsat.
Red Dead Redemption inceleme
Red Dead Redemption’ın PlayStation 4 sürümü gözüme ne kadar gereksiz gözüküyorsa, Nintendo Switch sürümü de o kadar iyi gözüküyor. Vahşi Batı nüfus açısından çok yoğun bir yer değil, çevrede gördüğümüz neredeyse her şey detaylarına önem verilmiş ve güzel gözüküyor. Orijinal oyundaki renkler biraz düzenlenmiş ve gölgelendirme konusunda da bazı geliştirmeler yapılmış. Özellikle elde oynuyorsanız grafikler oldukça iyi gözüküyor. Dock ile kullandığınızda, çözünürlük yükseldikçe, oyunun eski olduğunu biraz daha net bir şekilde görüyorsunuz. Bazı kıyafetlerin ve yer kaplamalarının düşük çözünürlükte olması dikkatinizi çekebilir, ben özellikle bakmasam farkında bile olmayacaktım.
2010 yılında çıkmış bir oyuna göre, özellikle elde oynuyorsanız, gayet iyi gözüken Red Dead Redemption, performans konusunda da başarılı bir iş çıkarmış. Elimizdeki oyun dock ile 1080p çözünürlük, elde ise 720p çözünürlük ile 30 fps ile akıcı çalışan, yükleme süresi ve kaybolan kaplamalar gibi can sıkıcı problemlere sahip olmayan güzel bir oyun var. Üstelik 11.4GB boyutundaki port içerisinde Undead Nightmare ek paketini de bulunduruyor.
Red Dead Redemption inceleme
Red Dead Redemption’ın ses ve seslendirme kalitesi, müzikleri gibi konulara ayrıntılı değinme gereği görmüyorum, hepsi harika.
Red Dead Redemption o kadar iyi yaşlanmış ki, Nintendo Switch için yeni oyun diye çıkarsalar, bazı noktaları hakkında söylenecek olsam da bolca överdim. Game Freak’in son Pokemon faciasını da düşünüyorum, bir de bu oyuna bakıyorum da aradaki farka bak. Red Dead Redemption oynayabileceğiniz en iyi ikinci Vahşi Batı temalı oyun, Nintendo Switch’de ise tek. Daha önce oynamış ama tekrar tecrübe etmek isteyenler için de, yeni başlayacaklar için de harika bir tercih. Rüyalarımıza giren hayvanları sürme görevi bile aynen duruyor, ki bunu eksi olarak da düşünebilirim. Üstelik neredeyse tam paket ile oyunu tecrübe ediyoruz. Oyunun, dönemine göre çok güzel olan, multiplayer modunu yenilenmiş sürümde göremiyoruz.
Rockstar Games Presents: Red Dead Redemption’ın en büyük sorunu nedir diye düşündüğümde aklıma ilk olarak “Fiyatı” cevabı geliyor. Neredeyse hiç geliştirme barındırmayan, görsel açıdan çok büyük fark barındırmayan, daha önce mevcut olan online modunu bile kaldırmış bir oyun için 50 dolar vermek ister miyim?
Red Dead Redemption inceleme
Red Dead Redemption tecrübesini yaşamak istiyorsanız oyunun Nintendo Switch sürümünü tavsiye edebilirim. Fiyatının sunduğu geliştirmelere göre yüksek olduğunu, 30 dolar gibi bir fiyatın daha uygun olacağını düşünsem de, taşınabilir oyun tecrübesi ve problemsiz portu ile sizi oynadığınıza pişman etmez. Eğer daha iyi grafiklerle tv karşısında oynamak istiyorsanız Xbox üzerinden, geriye uyumluluk sayesinde yüksek çözünürlük ve daha akıcı bir performans ile, üstelik çok daha ucuza oyunu oynayabilirsiniz.
--------------------
Tek oyun üzerinden değil de, böyle uzun vadeli Kodu gelmeyen tüm oyunlara sponsor olabilirseniz, hepsini seve seve inceleyebiliriz.
-------------------------
Baldur's Gate 3 switche mi çıktı yoksa?