Razer Kiyo Pro inceleme

Ersin Kılıç 26.05.2021 - 15:50
Fiyatı ile cep yaksa da özellikleriyle ön plana çıkan Razer Kiyo Pro modeline ve kameranın genel özelliklerine yakından bakıyoruz.

Razer Kiyo Pro inceleme: Web kameraları özellikle oyunculuğun yanı sıra salgın dönemi sebebiyle de hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Normalde daha çok profesyonel oyuncuların ya da yayıncıları dikkat kesildiği web kameraları artık evinden çalışmak zorunda kalan kullanıcıların da radarına girmiş durumda. Oyunculuğun yanı sıra görüntülü toplantılar ve online dersler derken birçok ihtiyaç durumu da doğmuş durumda diyebiliriz. Tabi inceleme köşemizin yeni konuğu olan Kiyo Pro modeli daha çok oyuncu odağında olan fakat bu tür farklı kullanımlara da kapı aralayan bir model. Hem fiyatına hem de özelliklerine baktığımızda üst segmentte yer alan bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi gelin bu yazımızda bu modelin genel özelliklerine birlikte bakalım.

Razer Kiyo Pro video inceleme

Razer Kiyo Pro aslında geçtiğimiz dönemlerde çıkan Kiyo modelinin izinden giden bir web kamerası. Firma bu modelde eleştirilen ve geliştirilmesi gereken yönleri Kiyo Pro modeline aktarmış da denebilir. Bu kamerada hem tasarım hem de donanım anlamında önemli değişiklikler bulunuyor.

Razer Kiyo Pro tasarımı

Öncelikle tasarımına baktığımızda bir önceki modele göre daha büyük bir kamera ile karşılaşıyoruz. Kiyo modelinde yer alan ışıklandırma kısmı çıkarılmış ve kamera arka kısma doğru genişletilmiş. Zaten şöyle bir baktığınızda daha çok fotoğraf makinelerinde karşılaştığımız lenslere benzer bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kamera üzerinde açık olduğunda yanan bir led ışığına da yer verilmiş. USB 3 desteğine sahip olan kameranın arka kısımda ise Tip C portunu görüyoruz. Bu port için 1.5 metrelik örgülü bir kabloya yer verilmiş.

Razer Kiyo Pro inceleme

Tasarımda en sevdiğim noktalardan birisi ise kameranın alt kısmı oldu. Bu kısım monitör üzerine konumlandırma için kullanıldığı gibi adeta ufak bir tripod görevi de üstleniyor. Üstelik bu kısımla birlikte ya da alttaki aparatı sökerek kamerayı bir tripoda da bağlayabiliyorsunuz. Hem kamera altında hem de bu aparatın altında tripod girişi bulunmakta. Gorilla Glass 3 koruması bulunan Razer Kiyo Pro modeli ile birlikte bir kapağa da yer verilmiş. Bu kapak kullanılmayan zamanlarda ekstra koruma sağladığı gibi hani kamerasına bant yapıştıran kullanıcılar için de güzel bir çözüm oluyor. Üzerindeki Razer logosunun düz durmayışı ise simetri takıntısı olanların canını sıkabilir.

Genel özellikler

Gelelim kamera özelliklerine. 2.1 MP'lik bir lense sahip olan Razer Kiyo Pro 1080P çözünürlükte 60 FPS kayıt imkanı sunuyor. Tabi dilerseniz hem çözünürlük hem de FPS ayarını 24, 30 ya da 60 olacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Kameranın en sevdiğim yönlerinden biri ise Adaptif Işık Sensörü oldu. Bu sensör özellikle ışık kaynaklarında iyi bir performans almanıza olanak sağlıyor. örneğin yüzünüze düşen ışık patlamalarını minimuma indirgediği gibi ters ışıkta kalma durumunda da iyi bir performans sunuyor diyebilirim.

Bu özelliklerin yanı sıra kamerada HDR desteğine de yer verilmiş. HDR modunda 30 kare saniye çalışan kameranın HDR performansını oldukça beğendim. Hem ışıklandırma hem de renk doygunluğu bakımından daha iyi sonuçlar almanızı sağlıyor.

Razer Kiyo Pro inceleme

Kameranın en büyük problemi ise fokus kısmında karşımıza çıkıyor. Kameraya bir ürün yaklaştırdığınızda çok hızlı bir şekilde fokuslandığını görebiliyorsunuz. Ama normal kullanımda arada fokus kaymaları yaşanabiliyor. Muhtemelen bir yazılım güncellemesi ile bu fokus problemi giderilecektir. Hatta arayüzde fokus için bir güncelleme beliriyor ama yönlendirme yanlış ve arama yaparak da henüz kamera için çıkan bir güncellemeye ulaşamadım. Bu içeriği çıkardığım dönemde bir güncelleme gelmiş ihtimali oldukça kuvvetli. Şu hali ile karanlık ortamlarda ya da üzerinizde siyah bir kıyafet varsa fokus konusunda problemler yaşayabiliyorsunuz.

Kameranın yazılımsal özelliklerine geldiğimizde ise manuel fokus seçeneğine de yer verildiğini görüyoruz. Bu şekilde fokus kayma problemini gidermek mümkün. Yine Razer Synapse uygulaması üzerinden dar, orta ve geniş olmak üzere üç farklı açıya da yer verilmiş. Geniş açıda tabi ki hafiften bir balık gözü etkisi fark ediliyor. Hazı şablonlar dışında yine bu uygulama üzerinden parlaklık, kontrast ya da beyaz dengesi gibi ayarlamaları da yapabiliyorsunuz. Bu ayarlar sizin için yeterli değilse yine Windows'un kamera ayarlamalarına da yönlendirme yapılmış.

Razer Kiyo Pro modeli üzerinde mikrofon seçeneği de bulunuyor. -38 db hassaslığı bulunan bu mikrofon günlük kullanım için gayet iyi sonuçlar veriyor. Yani bir toplantı ya da arkadaşınız ile görüşme gibi durumlarda yeterli olduğunu söyleyebilirim. Ama profesyonel seslendirme yapabilecek kadar iyi bir mikrofon değil tabi ki.

Arayüz

Razer Kiyo Pro inceleme

Razer Synapse uygulaması sayesinde kamera üzerindeki birçok ayarlamayı yapabiliyorsunuz. Burada manuel fokus seçeneğine yer verilmiş. Bu özellik sayesinde dediğim gibi fokus problemini en azından güncelleme gelene kadar gidermek mümkün. Yakın, orta ve geniş olmak üzere üç açı seçeneği bulunan bu arayüz üzerinde ayrıca beş farklı profile de yer verilmiş. Bu profiller arası hızlı geçiş yapabileceğiniz gibi doygunluk, beyaz dengesi, parlaklık gibi ayarlamalar üzerinde de değişiklik yapabiliyorsunuz. HDR seçeneğini açıp kapatabildiğimiz bu arayüzde ayrıca Windows kamera özelliklerine gidebileceğiniz bir kısayola da yer verilmiş.

Sonuç

Sonuç olarak Razer Kiyo Pro şu anda alabileceğiniz en iyi web kameralarından birisi. Günlük kullanım dışında yayıncı aksesuarları tarafında da iyi bir performans sunuyor. Fiyatı ile özellikle ülkemizde ulaşması biraz zor olsa da mobilite yapısı ve HDR gibi özellikleri ile farklı şekillerde de kullanılabileceğinin sinyallerini veriyor. Eğer iyi bir yayıncı kamerası arıyorsanız ve bunun için tercihiniz web kamerası ise kesinlikle göz atmanız gereken modellerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Razer Kiyo Pro Teknik Özellikler

  • Video çözünürlüğü: 1080p 60 / 30 / 24 FPS - 720p: 60 FPS - 480p: 30 FPS - 360p: 30 FPS
  • Görüş alanı: 103°, 90°, 80°
  • Görüntü çözünürlüğü: 2.1 Megapixels
  • Bağlantı tipi: USB3.0
  • Fokus: Var / Otomatik
  • Video Kodlama:
  • USB 3.0 : YUY2. & NV12 (sıkıştırılmamış)
  • USB 2.0 H264 codec. (sıkıştırılmış)
  • Montaj seçenekleri: L şeklinde mini tripod ve tripod yuvası
  • Görüntü ayarı kişiselleştirme: Var
  • Kablo uzunluğu: 1.5 metre örgülü
  • Ses kodeği: 16 Bit 48 KHz Çok yönlü (Omnidirectional)
  • Hassasslık: -38 dB
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 21.11.2024 14:37
Kalan Karakter: 300 Gönder
Razer Kiyo Pro inceleme
İlginizi Çekebilir