İnternette Ray Tracing'in gelişimi ve nereden çıktığı hakkında bir sürü örnek ve içerik var. Ancak ben bugün size biraz daha pratik bilgiler vererek, oyunlarda bizlere nasıl bir etki sunduğunu anlatmak istiyorum. NVIDIA'nın yaklaşık iki yıldır dilinden düşürmediği “Ray Tracing Nedir?” sorusuna kısa yoldan cevap vereceğim.
Öncelikle bana “Madem çıkalı iki sene geçti, neden bu kadar geç anlatıyorsun?” diye sorabilirsiniz. Hemen belirtmem lazım ki bu teknolojinin getirileri, yakında çıkacak olan PlayStation 5 ve X Box Series X'e de uygulanacak. O yüzden bilmek ya da bilgilerimizi tazelemekte fayda var. Açık söylemek gerekirse teknik yönüm buradaki birçok arkadaşımızdan daha iyi değil. Ancak merak ettiğim için araştırdım ve o sırada da elde ettiğim bilgileri son kullanıcı gözü ile size anlatmaya çalışacağım.
Sonuç olarak, birçok kişi bu konularda daha çok bilgi sahibi olmak isteyecek: Işın izleme (Ray Tracing) nedir? Ne işe yarar? Video oyunlarında nasıl uygulanır? Bu makalede bu ve diğer soruları cevaplamaya çalışıyoruz.
Son dönemde geliştirilen ekran kartları, önceki nesillerde kullanılan teknolojilerin yerine yenilerine getirerek, daha üst seyiyede görsel deneyimler ve performans sunmayı hedefliyor. Anti Aliasing olarak bildiğimiz teknoloji, oyunlar sırasındaki kırılmaları ya da daha basit bir terim ile görsellerin üzerinde bulunan tırtırklanmaları gidermeye çalışan bir sistem idi. 2X, 4X, 8X gibi seçimler sayesinde bu kırılmaları azaltabiliyor, görsel anlamda daha iyi sonuçlar elde edebiliyorduk. Ancak ekran kartımız bu hesaplamaları yaparken o kadar çok yoruluyordu ki, yüksek FPS değerlerini almamızı engelliyordu.
Ancak NVIDIA, 2000 serisi ekran kartlarda bu konuya oldukça yoğun eğilmiş durumda. Sadece bu Ray Tracing için özel, GPU içerisindeki, RT çekirdeklerini ayırmış durumda. Bu sayede, ışınların gidiş yönü, çarptığı yüzey, uzaklık gibi faktörleri hesaplayarak, daha gerçekçi görüntüyü daha hızlı elde edebiliyor.