Ratchet & Clank

Platformlar PlayStation 4
Ratchet & Clank
  • Yapımcı - Yayıncı Insomniac Games - Sony Interactive Entertainment
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon,Çocuk,Hack'n Slash,Macera,Platform
Merlin Puanı 90
2 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%82
Artılar Oyuncuyu çeken, harika görseller. Yeniden yazılan ve geliştirilen hikaye. Eğlenceli oynanış. Oyunun kendini tekrar etmemesi
Eksiler Silahların seviye aldığı zaman kendini değiştirmemesi. Serinin ilk oyununu oynayan oyuncular için kimi zaman yeni bir içerik sunamaması
Özel İnceleme
İsmet Ergül 11.04.2016 - 16:51
Platform oyunlarının tahtına oturmak için geldiler
Naughty Dog’un 1996 yılında oyuncularla tanıştırdığı Crash Bandicoot ile birlikte, oyun sektöründe platform oyunlarının dönemi başlamıştı. Gerek Japonya’da, gerek Avrupa’da, gerek de Amerika’da birçok oyun geliştiricisi Crash Bandicoot’tan esinlenerek yarattığı karakter ve tasarımlarla karşımıza çıkıyordu. Insomniac Games’in 1998 yılında piyasaya sürdüğü Spyro da bunlardan biriydi. Crash ve Spyro’nun dostluğu ve rekabeti o kadar canlıydı ki, ileri de bu iki karakterimiz ortak oyunlarına dahi sahip olmakla birlikte, oyun sektörünün de unutulmazlarından olacaklardı.

Yıllar geçti ve PlayStation 1’in devri kapandı. PlayStation 2 için Jak and Daxter’i duyuran Naughty Dog’a karşılık olarak, Insomniac Games ‘Ratchet and Clank’le karşımıza çıkmıştı. 2002 yılında oyunculara sunulan Ratchet and Clank’in, Jak and Daxter’ı da geçip 14 yıl sonra sinema filmiyle karşımıza çıkmasının altında birçok sebep yatsa da, herhalde çoğumuzun hatırladığı içerik oyunun bizlere sunduğu eğlenceli içeriklerdi. Jak and Daxter’a oranla farklı bir mizah anlayışına sahip olan Ratchet and Clank, kimi zaman ciddileşen atmosferi ile karşımıza çıksa da, bizlere oyunlarında animasyon film tadını da sunuyordu. Tam olarak 14 yaşında olan Ratchet ve can dostu Clank, hem PS4’te hem de sinemada yerini almasıyla birlikte, yeniden karşımıza çıkıyor.

Ratchet and Clank’in öncellikle Reboot ve Remake tadında bir oyunu olduğunu belirtmemde fayda var. Yani, Ratchet and Clank serisinin yeniden yazılmasıyla birlikte, ilk oyunun da yeniden geliştirilmesinin anlamına geliyor. ‘Oyunun sinema fiminin oyunu’ isimli ilginç bir sloganla karşımıza çıkan Ratchet and Clank, bizleri serinin ilk oyununa götürürken, orijinal hikayesinin biraz daha değişmiş bir halini  bizler sunmakla birlikte, yeni bir Ratchet and Clank serisi için temelleri de oluşturuyor.

Böyle şeylerden hiç hoşlanmıyorum bayım..
Kaptan Qwark isimli ‘kahraman’ın önderliğinde kurulan Galaktik Korucuları isimli takım, Galaksiyi her türlü tehlikeden koruyarak güvenliği sağlar. Bu ekibe katılmak isteyen Ratchet ise garajında farklı türde ekipmanlar yaratarak hayal kurmaya devam eder. Kaptan Qwark ve ekibinin kendi gezegenine geldiğini duyan Ratchet ekipmanlarını hemen hazırlayarak Galaktik Korucusu olmak için yola çıkar.
Ratchet, Kaptan Qwark’ın yeni Galaktik Korucusu olacağının hayallerini kurarken de, uzak bir gezegende Savaş Robot’ları yaratılıyordur. Hatalı bir Savaş Robotu’nun üretildiğini fark edilince imha alarmı aktif olur ve böylelikle hatalı robot oradan kaçmaya çalışır. Ratchet tarafından daha sonra Clank ismini alacak olan bu hatalı robotla birlikte, bu Galakside hem dostluğun hem de hayallerin anlamını keşfedeceğiz.

Her ne kadar Reboot ve Remake olarak karşımıza çıksa da, Insomniac Games alıştığımız Ratchet and Clank mekaniklerini değiştirmeyerek doğru bir karar almış diyebilirim. O alıştığımız, oynaması rahat mekaniklerle birlikte harika görsellerle karşımıza çıkan Ratchet and Clank, hem serinin hayranlarını hem de platform türü severleri rahatça olumlu yönde etkileyebiliyor. Filmin görsellerine yakın düzeyde bir performansla karşımıza çıkan Ratchet and Clank, gerek silah efektleri, gerek düşman tasarımları ile de çizgisinden sapmadan karşımıza çıkıyor.
Öncelikle Ratchet ve Clank’in tasarımının görsel açıdan inanılmaz bir şekilde uyumlu olduğundan bahsedebilirim. Öte yandan Insomniac Games bizlere bir jest yaparak, oyunun önemli ara sahnelerinde filmden parçalara serpiştirerek oyunun da etkileyiciliğini arttırmış! Oyunun içinde yaptıklarımızı anlatan, yorumlayan kişi ise Kaptan Qwark’ın kendisi olmakla birlikte, başarısızlıklarımızı dahi mizahı ile bizlere aktarmadan edemiyor.

Ratchet and Clank’i daha önce oynayanlar oyunun mekaniklerini ve de bize sunduğu içerikleri bilse de, ilk kez oynayacaklar için detaylı şekilde anlatmakta fayda var. Üçüncül şahıs nişancı/aksiyon/platform türünde olan Ratchet and Clank, bizlere kullanabileceğimiz farklı türlerde silahları da sunuyor. Bu silahlar diğer oyunlardaki silahlara oranla bir hayli ‘garip’ olsa da, oyunu eğlenceli kılan öğelerin başını çekiyor. Oyunculara serinin ilk üç oyununda bulunan silahlardan bir seçim sunan Ratchet and Clank, Groovitron, Pixeliser, Mr. Zurkon gibi ‘ölümcül’ silahları da barındırıyor. Peki bu silahlar oyunun eğlencesini nasıl belirleyebilir? Kaptan Qwark’ın ‘fazlasıyla seni genç!’ dediğini duyar gibi oldum…

O zaman..DANS!
Öncelikle Groovitron bir disko topu olmakla birlikte, oyunun bossları dahil her düşmanda  etkisini gösterebiliyor. Düşmanlarınızın dans etmesini sağlayarak onları etkisiz hale getirebilen bu silahla birlikte, istediğiniz şekilde düşmanlarına rakip verebilirsiniz. Örneğin,  düşmanlarınız dans ederken kullanabileceğiniz Pixeliser ise düşmanlarınızı pikselleştirerek onlara hasar vermenizi sağlarken, Gloves of Doom isimli silah ile de etrafa ufak robotlar bırakarak düşmanlarınızın etrafını sarabilirsiniz. 10’dan fazla bu tarz silaha sahip olabilen Ratchet, bu silahları kimi zaman keşfederek, kimi zaman da Gadgetron isimli dükkandan satın alarak elde edebilecek.

Platform oyunlarında zıplamanın, keşfetmenin yanı sıra, bol bol da etrafı yıkma elbette vardır. Sahip olduğu silahlar dışında, elindeki ingiliz anahtarı ile düşmanlarına hasar verebilen Ratchet, bölgelerdeki kutuları da rahatça kırabiliyor, tırmanabiliyor ve Clank’in sahip olduğu pervaneler ve roketler aracılığı ile erişilmesi zor yerlere ulaşabiliyor. Hem Ratchet ve Clank’in düşmanlarından düşen, hem de kırdığımız kutulardan ve de eşyalardan çıkan ‘vida’lar ise oyunumuzun para birimi. Vidalar ile gadgetron’dan silah ve mermi alabiliyorken, Raritanium isimli bulunması daha zor kristaller ile de silahlarımıza özellikler ekleyebiliyoruz. Raritanium kimi zaman erişilmesi zor, veya ustaca saklanmış yerlerde bizleri beklerken, kimi zaman da ortadan kaldırdığımız düşmanlarımızdan çıkabiliyor.

Ratchet and Clank serisinin deneyim sisteminin tekrardan oyunda bulunması beni mutlu ederken, silahların seviye atlaması ile birlikte ‘tamamen’ gelişememesi de oyunun sayılı eksilerinden oldu. Serinin diğer oyunlarında silahların en üst seviyeye gelmesiyle birlikte yepyeni bir silaha dönüşmesi oyunun en eğlenceli yönlerinden biriyken, bu sefer karşımıza bu özelliğin çıkmaması bizleri üzdü. Ancak bu durumu Insomniac Games telafi etmek istemiş olacak ki, Raritanium ile silahları özelleştirme özelliğini de oyuna eklemiş. Sahip olduğumuz Raritanium ile, silahlarımızın maksimum mermi kapasitesini veya etki süresini arttırabiliyorken, silaha özel saldırıları da açabiliyoruz. Örneğin sahip olduğumuz Groovitron düşmanlarımızın dans etmelerini sağlıyorken, işlevini tamamladığı zaman da patlayarak hasar verebiliyor. Patlayan bir disko topundan başka ne isteyebiliriz ki?

Ne isteyeceğimizi ben size söyleyeyim! 15-20 saatlik bir oynanışa sahip olan Ratchet and Clank, bizleri 10’dan fazla farklı gezegene götürerek, farklı düşmanlarla karşılaştırıyor. Sahip olduğu uzay gemisi ile yolculuğa çıkan Ratchet ve Clank, kimi zaman başı belada birini kurtarırken, kimi zaman da gezegenin sorunlarının düzeltmeye çalışacak. Ratchet ile önümüzdeki düşmanlarımızı ‘garip’ silahlarımız ile ortadan kaldırırken, kimi zaman da Clank olarak bulmacaları çözüp Ratchet’ın yolunu açacağız. Sadece bununla kalmamakla birlikte, kimi zamanda kendimizi uzay gemimize gökyüzünde bulup uzay savaşının ortasında bulacağız!

Tasarım olarak birbirinden farklı gezegenlerle oyuncuların karşısına çıkan Ratchet and Clank’in bir diğer, ancak son eksisi ise serinin ilk oyununu oynayan oyuncular için kimi zaman yeni bir içerik sunamaması. Oyun her ne kadar Reboot ve Remake de olsa da, bazı gezegenler ve görevler, direkt ara sahneleri ile ilk oyundan alınarak geliştirilmiş ve oyunculara sunulmuş. Bu noktada oyunun çok daha fazla bir şekilde geliştirilip, oyuncuları tamamen doyurabilecek içeriklerle zenginleştirilebileceğini düşünüyorum, ancak bu iki eksiğine rağmen Ratchet and Clank beni eğlenceden kendine saatlerce bağlayan bir oyun olmayı başarabildi.

Görsellerinden sizlere saatlerce bahsetmek istesem de, oyunun sahip olduğu kart sistemini tanıtmam sizler için çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Düşmanlarımızdan elde ettiğimiz, veya keşfederek koleksiyonumuza eklediğimiz kartlar ise Ratcher and Clank’e yeni eklenen bir özellik. Her gezegene veya silaha ait 3 kartın olması ile birlikte, kart takımlarını tamamladığımız halde Ratchet ek özellikler kazanabiliyor. Örneğin, bir gezegene ait üç adet kartı tamamladığımız şekilde Ratchet’ın vida/Raritanium veya kart bulma ihtimali kalıcı olarak artabiliyor.

Öte yandan, silah kartlarını tamamladığınız halde o silahın çok daha güçlü bir versiyonuna oyunu bitirdiğiniz halde ulaşabiliyorsunuz! Birçok silahı, ve yeni içeriği oyuna ekleyen Insomniac Games elbette serinin ikonik silahı olan RYNO’yu da oyuna eklemiş. İngilizce adı ‘Rip you a new one’ olan RYNO, oyunun en güçlü silahı olmakla birlikte, 9 adet RYNO kartı ile elde edilebiliyor. Bizlerin 9 adet RYNO kartına sahip olması için ise birçok gizli bölgeye gidip, Hoverboard mini oyununu da tamamlaması gerekiyor. Evet yanlış duymadınız, Skidd McMarx’ın hoverboard sahası aynı şekilde bu oyunda da bulunuyor!

Filmden sahneleri gördükçe oyun daha da hoşunuza gidecek!
Bizlerin karşısına 1080p/30fps ile çıkan Ratchet ve Clank’te anlık bir fps düşüşü dahi yaşamadığımı altını çizerek belirtiyorum. Oyunun gidişatında, görsellerinde hiçbir şekilde sorun görmemekle birlikte, oyunda platinum kupaya doğru hızlı bir şekilde ilerliyorum ki Ratchet and Clank'in tadı tamamen bu şekilde çıkıyor.

2002 yılında başlayan Ratchet and Clank serisi, tam olarak 14 sene sonra görselleri, değişmeyen ancak alışılmış mekanikleri ve de yepyeni hikayesiyle karşımıza çıkarken, Naughty Dog’un başlattığı akımı başarılı bir şekilde devam ettiriyor. Platform oyunlarının, hatta Ratchet and Clank’in halen bitmediğini bizlere gösteren Insomniac’ın hem oynanış, hem mekanik hem de performans açısından bu denli başarılı bir iş çıkarması ise takdire değer.  PlayStation 4 oyuncuları için özel olarak geliştirilen Ratchet and Clank, mutlaka oynanması, deneyim edilmesi gereken bir oyun olarak karşımıza çıkıyor.

Yorumlar 37
MK Okuru
MK Okuru 21.11.2024 12:59
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.02.2022 10:56
Bu oyun 2kisi oynanabiliyor mu
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.08.2017 18:56
Abi ilk bakışta Veled oyunu gibi sandım ama hiç öyle değilmiş süper bir oyun
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 9.10.2016 21:03
Oynamayan varsa kesinlikle oynasın. Konu, hikaye, türkçe dublaj hepsi çok kaliteli. Hani Uncharted yada The Last of Us'da Premium hissi yaşıyorsunuz ya her şeye özenilmiş hissi var bu oyunda da aynı his var. Oyun animasyon olmasına rağmen çocuk oyunu değil, oynarken hiç bir şekilde sıkılmıyorsun.
MK Okuru
MK Okuru 24.12.2016 22:21
o zaman indirimdeyken kaçırmayıp alalım
Kalan Karakter: 300 Gönder
JJ-AlexMercer
JJ-AlexMercer 15.09.2016 19:44
Benim küçüklükten beri en sevdiğim Platform oyunudur kendileri ve bu oyun da şahane olmuş.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.06.2016 12:35
Rachet and clanks komple türkçe mükemmel kalitede Türkçe seslendirmeli. Birinci sınıf tiyatroculara seslendirme yaptırmışlar. Oyunun tüm menüsü ve içeriği de türkçe. mükemmel bir karne hediyesi. 129 tl bandrollü fiyatı.
Kalan Karakter: 300 Gönder