Rainbow Six: Siege Steel Wave Operasyonunda neler var?

Burak Bahar 18.05.2020 - 19:57
Ubisoft'un geçtiğimiz dakikalarda Rainbow Six Siege için duyurmuş olduğu Steel Wave Operasyonu içeriklerine ve yeni operatörlere yakından bakıyoruz.

Ubisoft, yakın geçmişte karşımıza çıkan Void Edge Operasyonu’nun ardından arayı soğutmadan Steel Wave operasyonunu duyurdu. E3 2014 etkinliğinin en iyi oyunu seçilen; tam çevresel etkileşimin ve sıkı bir takım oyununun öncülüğünü yapan Rainbow Six Siege, yoluna operatör havuzunu genişleterek devam ediyor. Rainbow Six Siege’in on yedinci genişleme paketi olan Steel Wave Operasyonu operatörlerinin tanıtım videosundaki incelikler her tarafa çekilebilir nitelikte olduğundan somut bilgilere/detaylara ulaşabilmek oldukça zor. Steel Wave Operasyonu hakkında ulaşmayı hedeflediğimiz bilgileri, detaylar ortaya çıkmadan önce oluşturmaya hep birlikte gayret edelim…

Rainbow Six: Siege Steel Wave Operasyonunda neler var?

Steel Wave Operasyonu da dahil bundan önce Rainbow Six Siege’e eşlik eden bütün operasyon isimleri iki kelimeden oluşuyor ve her kelime, bir operatör yeteneğini temsil ediyor. Skull Rain Operasyonu’nu örnek alalım…

Caveira’nın “Sessiz Adım” özelliğinin açıklamasında düşmanların bir av olarak görüldüğü ve kendisinin rakipleri alt etmek için yırtıcı bir gizlilik kullandığı yazmaktadır. “Skull” yani kafatası kelimesi, pek çok yırtıcı kurgu karakterinin (Predator gibi…) kullandığı bir koleksiyon tekniğini anlatıyor olabilir.

Capitao’nun “TAC Mk0” teçhizatının açıklamasında ise ateş ve mikro-duman atışı yapabilmenizi sağlayan bir dizi oktan bahsediliyor. Birden fazla niteliğe sahip bu oklar, “Rain” yani yağmur kelimesinin tam karşılığıdır. Bu oklar art arda atıldığında bir “ok yağmuru” etkisi yaratır.

Pek bilinmeyenlere bir örnek üzerinden değindik… Şimdi asıl konumuz olan “Steel” ve “Wave” kelimelerine göz atalım.

“Steel” yani çelik kelimesi saldıran Ace’i işaret etmektedir. Sert ve dayanıklı nesneleri tabir etmek için kullanılan bu kelime, Rainbow Six Siege için yıkılmaz duvarlar ve barikatlar demektir. Ace’in bir “çelik yıkıcı” olduğu rahatlıkla anlaşılabilir.

“Wave” yani dalga kelimesi ise savunan Melusi’yi işaret etmektedir. Tanıtım videosunda gördüğümüz dalgalar; iletişim ve nesne tespiti için kullanılan gelişmiş bir sonar sistemine benzemektedir. Olanaklı olan düşüncelerden bir diğeri de bu özelliğin bir tür gelişmiş ekolokasyon (cisimlerden gelen yankıları hissedip o cisimleri tespit edilmesi) kabiliyeti olduğudur. 

Steel Wave Operasyonu’nun saldıran operatörü Ace; White Noise Operasyonu ile gördüğümüz, bir süre dereceli listesinde yer aldıktan sonra 3.2.0 güncellemesi ile listeden kaldırılan “Tower” haritasındaki asansör boşluğuna benzer bir boşluktan aşağı doğru iniyor. Ardından kuvvetle muhtemel yıkılamaz olan bir duvarı yıkarak düşman hattına giriş yapıyor.

Steel Wave Operasyonu’nun savunan operatörü Melusi; bir ağacın -türünün akasya olduğu söyleniyor- üzerinde taktiksel pozisyonda oturur şekilde özelliğini çalıştırıyor ve ses dalgaları yaymaya başlıyor. 

Rainbow Six: Siege Steel Wave Operasyonunda neler var?

Ace (Saldıran): “Karşımda engin bir uçurum ve kaya gibi surlar olsa da -hiçbir şey seni eve getirmemi engelleyemez.”

“Adam Norveçli, Håvard Haugland. Adının söylenmesi zor, ancak tanıması kolay. Ona Ace diyoruz. Bir acil yardım görevlisinin BM ile birlikte çalışması oldukça şaşırtıcı, Kali’nin şansına yolları kesişmiş. Norveç Silahlı Kuvvetleri’yle geçirdiği süre onun kurtarma kabiliyetlerini geliştirmiş. Bir Acil Yardım Çalışanı olarak en stresli durumlarda bile sakin (biraz da kendini beğenmiş olabilir) kalabiliyor. Sıkışmış bir çığ mağduruna veya kırık bir kemiğe koşarken, Ace emrindekileri güvende ve kontrol altında tutma yetisine sahip.

Atılgan görünebilir, ancak onu tehlikeli görevlere karşı başarılı kılan da kararlılığıdır. Sanırım sert bir etkiyle durumlara karşı atılganlığı olumlu yönde etkilenebilir. Sosyal medyadan ve takipçilerinin onun kahramanlıklarını görmesinden keyif alıyor. Onunla tanıştıktan sonra kabul etmeliyim ki kabiliyetleri söylendiği kadar var.

…Ace ileri atılıyor ve bir giriş yapıyor; bütün bariyerlerin içinden geçebilecek bir giriş. Tutkulu biri, ancak kimsenin zarar görmediğinden emin olmak için biraz dikkatli hareket ediyor. Kapıcılar taktik ve ekipmanlarını değiştirerek askerî standartlara ulaştırıldı.

…Ace mükemmel atış için her zaman nerede durması gerektiğini biliyor, bu takım arkadaşları için bir geçiş yaratmak da olabilir, kameraya gülümsemek de.

-Maxim “Kapkan” Basuda”

Norveç’ten gelen Ace’in takım kompozisyonlarına önderlik eden bir yapıya sahip olduğunu anlayabiliyoruz. Kapkan’ın “…bütün bariyerlerin içinden geçebilecek bir giriş”ten kastı, yıkılamaz özellikteki tüm yapıların Ace için “yıkılabilir” olacağına dair bir işaret olabilir. Bu da onun Thermite operatörünün bir alternatifi olarak sahneye çıkabileceğini düşündürüyor.

Rainbow Six: Siege Steel Wave Operasyonunda neler var?

Melusi (Savunan): “Gerçek bir avcı açgözlülükten saldırmaz, gerektiği için saldırır – ve kendine ait olanı korur.”

“Thandiwe “Melusi” Ndlovu’yla bazı ortak prensiplerim var. Onun muhafazakârlığa ve anti kapma birimine olan adanmışlığına hayran kaldım. Onun şaşırtıldığını görmedim, peki ya şaşırtıldığında? Tepkisini görmeyi çok isterdim.

…Sana katılıyorum, gözetlemeye karşı olan engel odağı Program’a çok büyük yararlar sağlayabilir. Dronlarla olan tecrübesine şüphem yok, ancak Melusi’yi hiç kapıcıyı takip ederken gördün mü? Ben bile onu ağaçlar arasında takip ederken zorlanırdım.

…Sonuç olarak Melusi farklı durumlara uyum sağlayabiliyor. Bekliyor, devreye giriyor ve oyuncağı gibi kötü durumları engelliyor. Eğer hedefi kendisi yakalayamazsa başkalarının yakalaması için onları yeterince yavaşlatıyor veya onları eylemlerine karşı pişman ediyor.

…Melusi tam bir bekçi. Gözlem yapar, savunur ve işini halleder.

-Maxim “Kapkan” Basuda”

Steel Wave Operasyonu’nun Güney Afrikalı savunan operatörü Melusi; gizliliği ile ön plana çıkan, saldıranları hem takip edebilen hem de onlara yavaşlatabilen kompozisyon tamamlayıcı bir operatör olarak karşımıza çıkıyor. Tanıtım videosunda gördüklerimizden ve Kapkan’ın anlattıklarından yola çıkarak kendisini tam saldırı ya da tam savunma potansiyeline sahip olmayan, dengeli bir savunan operatörü olarak yorumlayabiliriz.

Melusi, Clash alternatifi bir operatör olarak gözükse de Kapkan’ın hakkında söylediği “Ben bile onu ağaçlar arasında takip ederken zorlanırdım” cümlesi bu tezi çürütüyor. Gizliliği ile ön plana çıkan bir operatörün böyle bir yorum yapıyor olması, Melusi’nin ağır bir ekipman (kalkan vb.) ile kendini koruyabilecek bir konumda olmayacağını gösteriyor. Tek ortak noktaları; birinin elektrik diğerinin ise dalga vasıtasıyla rakiplerini yavaşlatması.

İçeriden Dışarıya Doğru “Sızanlar”

Ace’in özelliğinin adı “SELMA” olarak sızdırıldı. Thermite’ın ekzotermik patlayıcısına benzer bir özelliğe sahip ve yerleştirme süresi ekzotermik patlayıcıdan daha uzun. Diğer patlayıcılara karşı da duyarlı olabilir.

Melusi’nin özelliği ise yerleştirilebilir bir cihaz (Bandit - Elektrikli Tel, Jager - Aktif Koruma gibi…) olarak sızdırıldı. İstenilen bir alana yerleştiriliyor ve aktifleştirildiğinde Lion’un EE-ONE-D özelliği gibi dalgalar vasıtasıyla düşman hareketlerini algılıyor, algıladığı süre boyunca rakibin konumunu işaretleyerek yavaşlatma uyguluyor.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 22:23
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.05.2020 20:08
Caveira nın İngilizce karşılığı "skull" zaten direk :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
Rainbow Six: Siege Steel Wave Operasyonunda neler var?
İlginizi Çekebilir