Quake II Remastered inceleme: Quake II yeni nesil oyuncuları ne kadar ilgilendiriyor emin değilim ama oyun dünyasındaki yeri tartışılmaz derecede büyüktür. Bir süredir Quake II Remaster söylentileri duyuyorduk, RTX güncellemesi falan gelmişti ama böyle bir anda önümüze çıkacağını hiç düşünmüyordum.
Quake II Remastered inceleme
Bu sıralar eski oyunların yenilenmiş sürümlerine bolca rastlıyoruz, kimisi System Shock gibi baştan aşağı yenilenmiş şekilde gelirken, bazıları da Pikmin 1+2 gibi basit güncellemelerle yeni nesil konsollara gelen remaster sürümler oluyor. Peki Quake II Remaster tamamen yenilenmiş bir remaster olmuş mu? Daha önce incelediğimiz System Shock Remaster sürümü üzerinde de çalışan Nightdive ve Wolfenstein serisinden tanıdığımız MachineGames’in elinden nasıl bir oyun çıkmış? Benim beklentim yüksekti, ne kadarı karşılandı beraber inceleyelim.
1997 yılında id Sofware tarafından geliştirilen oyun, benim dönemimdeki birçok oyuncunun FPS türü ile ilk tanışması olmuştur. Gerçekten o dönemde neden böyleydi bilmiyorum ama bilgisayarı olan herkesin elinde Alpha ve Beta sürümlerine rastlıyor, sahip olduğu bölümleri oynuyordum. Bu yüzden oyunun hikaye görevlerindeki ilk bölümleri hala ezbere hatırlıyorum.
Quake II Remastered inceleme
Bitterman adında bir askeri kontrol ettiğimiz Quake II, Dünya’yı Strogg adındaki uzaylıların işgalini durdurmak için yapılan bir karşı operasyonu konu alıyor. “İşgalinize karşı işgal!” mantığıyla Strogg’ların gezegenine saldıran askerlerimiz pek de başarılı bir performans sergilemiyorlar. Askerlerin çoğu öldürülüyor, bir kısmı esir alınıyor, Bitterman ise şansa kurtuluyor ve tam bir görev adamı olarak işgali kendi başına başlatıyor.
Quake II Remaster paketine dahil olan ek paketler ve Quake 4 ile devam eden hikaye çok ilgi çekici ya da etkileyici olmayabilir ama görevini yerine getiriyor. Sonuçta dünya dışı bir diyardayız ve düşmanları temizlemek için yeterince sebebimiz var. Başlangıçta ayrı bir oyun olarak planlanan Quake II’nin daha sonra satışlara pozitif etki yapacağı düşüncesiyle bu adı aldığını da hatırlatalım.
Quake II Remastered inceleme
Yani ilk oyunu oynamadan buna geçmek konusunda bir sıkıntı yaşamazsınız. Hikaye de ortaçağ mekanlarından uzaylılara nasıl geldiğimizi açıklamaya yetiyor. Bu paket ile birlikte yeni bir deathmatch haritası da oyuna ekleniyor.
Quake II Remaster içerisinde daha önce çıkmış olan genişleme paketleri The Reckoning ve Ground Zero bulunuyor. 30’dan fazla tek kişilk bölümü içeren ek paketleri ile orijinal Quake II tecrübesini tam anlamıyla yaşayabiliyorsunuz. Bu paketler ile gelen Deathmatch haritaları da oynanabilir olarak eklenmiş.
Nintendo 64 için hazırlanmış olan Quake II 64 oyunu da yenilenmiş görseller ile oyuncuların beğenisine sunuluyor. Nintendo 64 boyutlarına uydurmak için çoğu kısmı kesilmiş, bölüm yapısı ve düşmanlar kontrolcü ile oynanabilecek hale getirilmiş bir oyunu “bu eksik kalmasın” diye yenilemeleri çok hoşuma gitti. Ana oyundan çok daha kolay olsa da tecrübe etmek isteyenler için harika bir fırsat. Orijinal oyunda olan içerikleri çıkarıp “Remastered” diye sunan oyunlara ders niteliğinde.
Quake II Remastered inceleme
Quake II Remaster ile oyuna yepyeni bir genişleme paketi daha geliyor, Call of the Machine! Üstelik bu paketi hazırlayanlar, Wolfenstein serisini de geliştiren MachineGames, yani oldukça yüksek beklentilere sahip olabilirsiniz. Kendi içinde farklı bölümlerden oluşan keyifli bir campaign modu ile “Quake II’yi modern zamana başarıyla taşımış” dedirten bir genişleme paketi olmuş.
Quake II çoğu eski oyuncunun ilk oynadığı multiplayer oyundur diye tahmin ediyorum. Remaster sürümünde multiplayer seçenekleri göz ardı edilmemiş, hatta oyun bulması daha kolay hale gelmiş. Arkadaşlarınızla birlikte ya da onlara karşı oynamak istiyorsanız bir sürü seçenek sizi bekliyor. Öncelikle campaign modunu 4 kişiye kadar Co-Op oynama şansınız var, henüz deneyemedim ama fikri bile gayet güzel. Bunun dışında 1v1 kapışma, Capture the Flag modu ve tabi ki Deathmatch bulunuyor.
Multiplayer modunu 8 kişiye kadar ekranı bölerek (splitscreen), yerel ağ üzerinden bağlı bilgisayarlara karşı ya da internet üzerinden oynayabiliyorsunuz. Crossplay özelliği de bulunuyor ama PC üzerinden konsol oyuncularıyla oynamak için kontrolcü bağlamanız gerekiyor. Klavye-mouse avantajına karşı güzel bir önlem. Team Deathmatch ve Deathmatch modlarında boş yerleri dolduran botlar da var. Zorluk seviyesine göre iyi mücadeleler verdikleri de dikkatimi çekti.
Quake II Remastered inceleme
Multiplayer modunun en güzel yanı oyun bulma özelliği. Eskiden oynayacağınız oyunun IP adresini bilip o şekilde girebiliyordunuz, Artık lobileri görebiliyor, size yakın ms değerine sahip bir taneyi seçiyor ve aksiyona dalıyorsunuz.
Son olarak mod desteğinden bahsetmek istiyorum. Oyunda mod desteği bulunuyor ve eski oyunda yaptığınız multiplayer haritaları bu oyunda da kullanabiliyorsunuz. Daha önce Quake II için çıkmış olan modlar ise 64-bit sürüme geçildiği için desteklenmiyor. Ama yapımcılar eski modlarını güncellemek isteyen oyuncular için oyunun kaynak kodlarını yayınlamış. Yani hem yeni modları hazırlamak hem de eski modları güncelleme fırsatı sunuluyor.
Quake II Remaster görsel açıdan çok memnun edici bir performans sunuyor. Kaplamalar ve ışıklandırma efektleri oldukça güzel gözüküyor. Orijinal oyunu oynamış biri olarak çevrenin yeni halini o kadar beğendim ki, düşmanları ilk gördüğümde şaşırdım. İlginç bir şekilde bütün görseller geliştirilmişken, karakter modelleri düşük poligonlu olacak şekilde bırakılmış. Başta garip geldi ama oynadıkça “Hatırladığım Quake II’de böyleydi aslında” diye düşündüm. Retro görünümlü FPS oyunlarının çekici taraflarından birisi de bu, aynı havayı gerçek bir retro oyundan almak daha güzel oldu.
Quake II Remastered inceleme
Oyunu 1080p/60Hz oynamak için minimum GTX 650 TI (2GB) - AMD HD 7750 ekran kartı, i5-3570 - Ryzen 3 1300x işlemci ve 8GB RAM sahibi olmanız gerekiyor. 4K çözünürlükte 120Hz ile oynayacağım derseniz GTX 1070 (8GB) - RX Vega 56 (8g) ekran kartı, i5-6600k - Ryzen 5 1600 işlemci ve 8GB RAM sahibi olmalısınız. Hem 4K hem de 1080p olarak denedim ve herhangi bir teknik aksaklık ile karşılaşmadım.
Sesler ve müzikler konusunda çok şey söylemeyeceğim. Quake 1’in ses efektleri hafif boğuk bir şekilde geliyordu, burada ise her şey tertemiz ve kaliteli olmuş. Multiplayer maçlarda her silahı ayrı ayrı tecrübe ettim, hepsinden memnunum. Oyunun müzikleri de ses kalitesi bakımından geliştirilmiş. O yıllarda “CD’yi Discman’e takıp müzikleri dinleyebiliyorsun” keşfinden sonra bolca dinlediğim müzikler hala müthiş. Quake 1 seviyesinde müzikler değil ama onun sebebi de Trent’in yapması zaten.
Quake II Remastered inceleme
Oyunun kontrolleri ile ilgili küçük bir bilgi vermek istiyorum, her ne kadar bu incelemeyi PC sürümünde yapmış olsam da, Xbox üzerinde de biraz oynadım. FPS oyunlarını klavye-mouse ikilisi ile oynamak her zaman daha rahat gelse de, bu oyunun kontrolcü ile oynanmaya oldukça müsait olduğunu belirtmek istiyorum. Birinci ve üçüncü oyuna göre daha ağırlaştırılmış bir hareket yapısı var ve bu kontrolcü ile nişan almayı kolaylaştırıyor. Nintendo Switch üzerinde gyro kontrolleri ve HD Rumble özelliğini de destekliyormuş, onu da fırsat bulursam denemek istiyorum.
Bir de default kontrollerde yön tuşları ile oynama ekli değil, eskisi gibi oynamayı denemek için ayarları düzenlemem gerekti. Zıplama, ateş etme, eğilme gibi tüm özellikler mouse üzerinden yapılabildiği için, yalnızca yön tuşlarını kullanarak bile oynayabiliyorsunuz, farklı bir hava veriyor.
Quake II Remaster “mükemmel remaster diye bir şey yoktur” sözüne tepki olarak yapılmış. Bütün genişleme paketleri, farklı platformda çıkmış oyunu tamamen alıp ana pakete eklemeleri bir yana, yepyeni bir genişleme paketi koymuşlar.
Quake II Remastered inceleme
Teknik açıdan geliştirip, bir sürü hayat kalitesini arttıran özelliği eklemişler, yapay zekayı güçlendirmişler, iD Vault ile geçmişteki tüm içerikleri inceleme fırsatı sunmuşlar, multiplayer tarafını daha güçlü ve etkili hale getirmişler. Hatta erişilebilirlik kısmında bir sürü yeni seçenek ile daha fazla kişiye ulaşabilmesi için gerekli adımları da atmışlar.
Yukarıda saydığım geliştirmeler karşısında yeni bir oyun fiyatı isteseler biraz şikayet edebilirdim ama işin en iyi kısmına geldik. Bunların hepsini sadece 10 dolar karşılığında satışa sunmuşlar! Türkiye’de Steam üzerinden 172 TL fiyat etiketiyle satılan Quake II Remastered, oyunun eski sürümüne sahip olanlara ücretsiz bir şekilde veriliyor. Microsoft’un Xbox Game Pass servisine sahipseniz ücretsiz bir şekilde oradan oynayabiliyorsunuz. PlayStation konsolunda oynamak isterseniz PS Store üzerinden 175 TL, Xbox’a ayrıca satın almak isterseniz Store üzerinden 172,5 TL karşılığında satın alabiliyorsunuz. Nintendo Switch ülkemize göre en pahalı olan, o da 10 Dolar karşılığında Nintendo Store üzerinden satın alınabiliyor
Steam üzerinden daha önce aldıysanız mutlaka indirip yeni sürümü deneyin, Game Pass sahibiyseniz indirip bir bakın. Bu fiyata bu oyun alınır mı diye düşünüyorsanız gönlünüz rahat olsun, kesinlikle alınır. Quake II Remastered hakkında “şu kötü olmuş” diyebileceğim en ufak bir şey yok. İlla zorla ve eksik söyle derseniz, daha önce yayınlanan RTX sürümündeki görsel geliştirmeler diyebilirim ama elimizdeki şeyler karşılığında o ışıklandırma efektleri bile önemli değil. Elimizdeki neredeyse kusursuz bir remaster ve övgülerin hepsini hak ediyor.