Bir ömrü 256 MB’a sığdırmak
Karne döneminde eskiden “Bilgisayar, bilgisayar” diye bağıran ağızlar artık “Playstation 3, Playstation 3” diye bağırıyor. Artık çocuklar konsollarla yatıp konsollarla kalkıyor. Yeni oyunları bir an önce almak için ya harçlıklarını biriktiriyorlar ya da anne-babalarını sürükleyerek oyun mağazalarına gidiyorlar.
Hak yemeyelim ama, büyükler bütün bu zaman içinde boş mu duruyor sanki? Üstelik onların başında bir de “Hayat derdi” “Geçim sıkıntısı” gibi sorunlar varken, nişanlısı ile düğün hazırlığı yaparken, yeni doğan çocuğu gecenin 3,5’uğnda uyanacak korkusu varken bir şekilde oturup az da olsa oynamaya çalışıyorlar onunla. Artık etrafta internet kafelerden çok Playstation 3 kafeleri var. Kaldı ki internet kafeler bile artık 80 inç TV ve bir PS3’ü olmadan tam olarak işlevsel bir internet kafe sayılmıyor.
Hayat değişti ve teknoloji onun bu yeni şekle bürünmesinde en büyük etken.
Sizlere iki gündür Sony’nin, belki de o siyah walkman’den sonra gelmiş geçmiş en büyük ürünü olan Playstation’ı anlatıyoruz. Berkant sizlere ilk Playstation cihazını anlattı. Sonra Mert o efsaneleşen ikinci Playstation’dan yani PS2’den bahsetti. İki gün sonra Sony Amerika’da bizlere bir şeyler anlatacak ve büyük olasılıkla bu yeni nesil konsol Playstation 4 olacak. O zaman bu araya Sony’nin bu ünlü markasının en şımarık çocuğunu koymanın vakti geldi. Karşınızda Playstation 3 baylar bayanlar.
İyi, kötü, çirkinAslında bir sırttan bıçaklama hikayesi olarak başlayan Playstation 2005’in sonlarına doğru tekrardan kendini yenileme fikrini benimsedi. Son Playstation’dan bu yana 5 sene geçmişti ve Sony her ne kadar bu beş senede boyunca endüstrinin konsol tarafına hükmetmiş olsa da biliyordu ki yaşlı bir kralın boş bir tahttan farkı yoktu.
İşte 2006 yılına girildiğinde yeni Playstation fısıltıları etrafta dolanmaya başladı. Zaten bundan önce 16 Mayıs 2005’te Ken Kutaragi, Playstation 3’ün bir maketini E3 fuarında göstermişti. İşte o zaman da günümüzün 20 Şubat’ı (en azından beklentide) olmuş ve Playstation 3’ün teknik detayları açıklanmıştı.
Bizlere o gün PS3’te iki HDMI girişi, üç Ethernet portu olacağı, Blu-Ray sürücüsü ve Wi-Fi bağlantısı destekleyeceği söyleniyordu. Herkes ilk önce “Şarkı da söyleyebilecek mi?” diye sormadan edemedi ancak Kutaragi devam etti:
“Yeni konsol Apple’ın G5’ine benzer IBM “Cell” işlemcisi barındıracak ancak birden çok işlemci çekirdeği bulunacak. Grafikler için ise Nvidia GForce 7000 serisi tabanlı RSX GPU’su bulunacak.”
Üstelik bir de geriye dönük uyumluluk mu olacak? Yani PS2 oyunlarımızı atmamıza gerek yok mu?
O E3’te gösterilen önceden renderlanmış videolar herkesi mesut etti, lakin mesud olan bu insanlar aynı zamanda “Nasıl yani” soruları ile şüpheci yaklaşmaya başladı. Sonra Ken Kutaragi son sözünü söyledi:
“Yeni konsol 2006 baharında sizlerle olacak.”