Birkaç yıl önce bir evin bodrum katında şans eseri bulunan, Nintendo ve Sony’nin ortak girişimi ile yapılmış PlayStation prototipi, şu an açık arttırmada. 48.000$’dan başlayan açık arttırma ile gündeme gelen konsol için verilen teklif, şu an 420.000$’ı bulmuş durumda. Açık arttırma yapılan sitede Premium üyeliği bulunan kullanıcılar, konsolu 350.000$’a satın alabiliyor. Sony’nin ilk oyun konsolu olma özelliği taşıyan cihazın açık arttırmasının bitmesine daha 20 gün var.
PlayStation prototipine uzun zaman boyunca bir efsane veya şaka gözüyle bakılmış, konsola dair kesin bir kanıta rastlanılamamıştı. Hakkında bir çok dedikodunun dolaştığı konsol, ilk kez 2015 yılında Reddit’te ortaya çıkmıştı. Konsolun sahipleri ise ellerindeki konsolun, zamanında üretilmiş olan 200 adet prototipten geriye kalan tek konsol olduğu açıklamasında bulunmuştu. PlayStation prototipi sahiplerinin bu konsolu bulma hikayeleri de oldukça ilginç. Söylenene göre konsol sahipleri, PlayStation’ı bir mülk alım-satım işlemi sonrasında şans eseri bulmuş.
Sony’nin ilk oyun konsolu olan bu prototip, Sony ve Nintendo’nun ortak çalışması ile oluşturulmuş. Esasında bir PlayStation prototipi olan bu konsol, “Nintendo Sony”, “PlayStation Nintendo” ve “SNES CD-Rom” gibi isimlerle de biliniyor. İki firma kartuşsuz, CD sürücüye sahip bir SNES oluşturmak isteğiyle bir araya gelmiş ancak yaşanan lisans anlaşmazlıkları nedeni ile proje tamamlanamamış. Daha sonra ne yazık ki bir daha bir araya gelemeyen bu iki firma, sonraki süreçte kendi konsollarını üretmeye yönelmiş. Nintendo, N64 konsoluna odaklanırken Sony, PlayStation için çalışmalara başlamış. Şu an bildiğimiz “PlayStation” markasını “Play Station” şeklinde göremememizin nedeni de iki firma arasında meydana gelen bu lisans sıkıntısı. Yaşanan bu sıkıntılardan sonra "Play Station" şeklinde yazılması planlanan markada, küçük bir isim değişikliğine gidilmiş. Böyle bir maziye sahip olması, PlayStation prototipini belki de gelmiş geçmiş en nadide konsol yapıyor.
Play Station prototipi aynı zamanda Super Famicom ve Super Nintendo oyunlarını oynatabilmek adına, geleneksel bir disk sürücüsüne de sahip. Buna rağmen ne yazık ki PlayStation prototipine özel olarak üretilmiş hiçbir oyun bulunmuyor. Müzayedecilerin söylediğine göre konsol 2009 yılında bulunmuş ve bulunduğunda CD sürücüsü çalışmaz durumdaymış. Daha sonra Youtube’da çeşitli tamir videoları ile tanınan Benjamin Heckendorn, konsolu onarmak için kolları sıvamış. Ayrıca müzayedecilerin eklediğine göre konsol, şu an sadece PlayStation için üretilen müzik CD’lerini çalıştırabilir durumdaymış. Play Station’ın geliştirilmesi sırasında, konsol için üretildiği bilinen herhangi bir yazılımın olmadığı da paylaşılan bilgiler arasında.
şu ürün bi 50 yıl sonra belki de daha az bir zamanda 10+ milyon dolar edecek
video oyunları eğlence dünyasının inanılmaz bir biçimde değiştirdi
bu tür nadir ürünlere ilgi zaman geçtikçe artacak