Playstation 5, Xbox Series X ve Series S aldınız ve eski televizyonunuz artık bunlara uygun değil. Zira yeni nesil oyunlar 4K ve 120 Hz destekli. Peki Playstation 5, Xbox Series X ve Series S İçin En İyi TV'ler içinden seçim yapmakta mı zorlanıyorsunuz? O halde sizler için belirlediğimiz bazı marka ve modellere göz atabilirsiniz.
Yeni nesil oyun konsollarından tam performansı alabilmek için yeni teknoloji bir TV sahibi olmanız gerekiyor. Zira bir dizi yeni nesil grafik özelliğine ihtiyacınız var. Son fönemde çıkan TV'lerin çoğunda Ultra HD 4K çözünürlük bulunuyor. Ancak, bizim için en önemli olan akıcılığı yüksek ve yırtılmayı azaltan bir TV olması. Bu da saniyede 120 kare oynatabilme yetisine sahip ve ürünü gerektiriyor. Elbette daha yüksek çözünürlük isteyen 8K destekli oyunlar da olacak. Zaten yeni nesil televizyonların fiyatlarının yüksek olduğunu, ayrıca konsolumuza çok ciddi bir miktarda para harcadığımızı düşünürsek, daha yüksek çözünürlük elde edebilmek için bir araba parası gözden çıkarmayı -şimdilik- kimse istemeyecektir.
Sizler için yaptığımız araştırmada 120 Hz giriş ve VRR'nin yanı sıra daha yaygın Düşük Gecikme Modu ve eARC dahil olmak üzere gelişmiş oyun özelliklerini desteklediğini bildiğimiz, 2020 model TV'lerden bazılarını sıraladık. Tüm bu ekstralar kabaca HDMI 2.1 standardı altında gruplandırılmıştır. Modelleri sıralamazdan önce konsolların özelliklerine ve ihtiyacımız olan HDMI 2.1'in ne olduğuna bir göz atalım.
Yeni konsollar, grafik yeteneği söz konusu olduğunda çok güçlüdür. Her iki konsol da ışın izleme, 10-15 teraflop grafik işleme gücü ve ışık hızında SSD depolama sayesinde hızlı yükleme süreleri gibi özellikler sunar. Hem PS5 hem de Xbox Series X, 4K çözünürlükte oyunlar sunmak için tasarlanmıştır. Şu anda satılan TV'ler için bu, saniyede minimum 60 kare (fps) ile 4K çözünürlük anlamına gelecektir. Bu, eski Xbox One X ve PS4 Pro'nun yapabilecekleriyle eşleşiyor, ancak mevcut nesil oyunların çoğu hala 30 fps ile sınırlandırılmış durumda. Yeni nesil konsollar iki şekilde bunun bir adım ötesine geçiyor: kare hızı ve çözünürlük. Yeni konsollar, elde edebileceğiniz mevcut kare hızlarını ikiye katlayarak, hatta dört katına çıkaran 120 Hz'de 4K oyun deneyimi sunuyor ve sonuç olarak daha pürüzsüz ve daha sarsıntısız oyun deneyimi sunuyor. Yeni konsollar, kare sayısını artırmanın yanı sıra, 8K Ultra HD veya 7680 × 4320 pikselde oynanabilen oyunlar vaadiyle çok daha yüksek çözünürlüklere de ulaşabilir. Ancak 33 milyondan fazla piksele sahip olmak 8K'da 60 fps ile sınırlı olacaktır.
Hem yeni Xbox hem de PS5, daha yüksek kare hızlarını ve 8K çözünürlüğü destekleyen mevcut tek bağlantı olan HDMI 2.1 bağlantı standardını kullanıyor. HDMI 2.1 standardı 2017'de ortaya çıktı ancak daha geçen yıl yeni TV'lerde görünmeye başladı. Bir önceki nesil olan HDMI 2.0b'den sonraki standart oldu. Bugün çoğu TV'de, önceki nesil Sony ve Microsoft konsollarında kullanılan HDMI 2.0b standardı, 18 Gb/sn bant genişliğiyle sınırlıdır. Saniyede 60 kareye kadar 4K video için bu yeterlidir, ancak daha yüksek kare hızları çözünürlüğün düşürülmesini gerektirir ve bağlantı 8K içeriği desteklemez. Diğer yandan daha yeni HDMI 2.1 standardı, 60 Hz'e kadar sıkıştırılmamış 8K videoyu veya 120 Hz'e kadar 4K videoyu destekleyen yaklaşık üç kat daha fazla bant genişliğine (48 Gbps) sahiptir.
Yeni konsollar HDMI 2.1 bağlantısını kullanıyor diye, bu bağlantıya sahip bir TV almanız gerektiği anlamına gelmez. Yeni standart, son birkaç yıldır TV'lerde kullanılan HDMI 2.0b bağlantısıyla geriye dönük uyumludur, böylece endişelenmeden eski 4K TV'nizde oyun oynayabilirsiniz. Ancak, Xbox Series X veya PS5'inizden en iyi 4K özelliğini elde etmek istiyorsanız, HDMI 2.1'li bir TV isteyeceksiniz.
Ayrıca HDMI 2.1 destekleyen yeni kablolara da ihtiyacınız olacak. Eski HDMI 2.0 kablolarınızı kullanabilirsiniz, ancak mevcut sinyal bant genişliğini sınırlayacak ve kendinizi eski HDMI standardının daha düşük çözünürlük ve kare hızına bağlı kalacaksınız. 120 Hz yenileme hızları veya 8K oyun oynamak için bir HDMI 2.1 kablosu almanız gerekir. snakebyte ürünlerini tanıttığımız snakebyte oyuncu aksesuarları yazımıza göz atabilirsiniz.
HDMI 2.1 ile, daha yüksek kare hızları ve çözünürlük için destekten daha fazlasını elde edeceksiniz. 2.1 spesifikasyonu ayrıca, birçoğu TV'nizde konsol oyunları oynamak için uyarlanmış bir dizi başka özellik sağlar. Bunlardan ilki otomatik düşük gecikmeli moddur yani ALLM'dir. ALLM, bağlı bir oyun konsolunun açıldığını algılar ve bu olduğunda TV'de oyun moduna otomatik olarak geçer. Oyun modları, çoğunlukla diğer modlarda gerçekleştirilen görüntü işlemenin çoğunu kaldırarak en düşük gecikmeyi sağlayacak şekilde tasarlandığından, konsol ve ekran arasında daha düşük bir gecikme elde edersiniz. Bu da daha hızlı yanıt süreleri sağlar.
Oyuncular için diğer bir yeni özellik, TV'nin, bağlı olduğu oyun konsolunun veya grafik kartının çıkışına uyacak şekilde anında yenileme oranını ayarlamasını sağlayan değişken yenileme hızı yani VRR'dır. Bu, AMD'nin FreeSync ve NVIDIA'nın G-Sync ile oyun monitörlerinde sunduğu türden kare hızı senkronizasyon teknolojisidir. Samsung TV'ler artık AMD FreeSync, LG'nin OLED TV'leri de G-Sync özelliğine sahip. HDMI 2.1'e sahip bir TV'niz varsa, VRR özelliği zaten yerleşiktir. Ancak, bu konuda seçici olmak istiyorsanız, hem Xbox Series X hem de PS5, AMD grafik donanımı kullanır, bu nedenle FreeSync özellikli bir TV, biraz daha optimize bir oyun deneyimi sunar.
4k desteği konusunda yeterince açıklama yaptığımızı düşünüyorum. Peki ya 8K? Hem PS5 hem de Xbox Series X teorik olarak 8K'yı destekleyecekler, ancak bu özellik her iki konsolda da henüz aktif değil. Kısa vadede daha yüksek kare hızlarına odaklanılıyor gibi görünüyorlar ve daha yüksek çözünürlüklü yapımlar daha sonra gelecek. Her iki konsolun da oyunları bu çözünürlükte çalıştırabilecek işlem gücüne sahip olmadığına inanılıyor. Bununla birlikte, mevcut PS4 Pro ve Xbox One X'in birçok oyunda 4K'yı işlediği gibi, 8K sinyali olarak çıkmadan önce 4K'nın üzerindeki çözünürlüklerde dinamik olarak ölçeklenen oyunların göründüğünü görebiliriz. Başka bir deyişle, 8K belki de aklınızın arkasında olmalı, ancak şu anda bir 8K TV satın almanın gerekli olduğunu düşünmek pek mantıklı değil. Bu tür TV'ler, 8K oyunların ciddi bir şekilde ortaya çıkmaya başladığı zaman muhtemelen çok daha uygun fiyatlı olacaktır. Zira en ucuz 8K TV'nin bile 25bin TL'den başladığını düşünürsek, pek de akıl karı olmadığını görebiliriz.
* Aşağıda sıralayacağımız marka ve modellerin fiyatları 22.11.2020 tarihinde Akakçe sitesi üzerinden kontrol edilmiştir. Bu sebeple okuduğunuz tarihte fiyat ve modeller farklılık gösterebilir.