PlayStation 5 için çıkacak bağımsız oyunlar ve dengeler üzerine

Alparslan Gürlek 13.06.2020 - 15:50
Sony, dün gece PlayStation 5 için bir sunum yaptı ve burada birçok oyun yerini aldı. Özellikle bağımsız oyunlar ilgi çekiciydi. Dengeler değişebilir, gelin tartışalım.

Bildiğiniz gibi Sony, PlayStation 5 konsolu ve konsola çıkacak oyunlar için 11 Haziran 23:00 tarihinde bir sunum yaptı. Bir saatten biraz fazla süren bu sunum sırasında birçok büyük oyunla birlikte bağımsız oyunlar da yerini aldı. Hep birlikte PlayStation 5 için gelen bağımsız yapımcıların duyurduğu oyunlara bir göz atalım. Biraz da oyun sektöründeki terazinin ne tarafa doğru eğildiğini inceleyelim.

PlayStation 5 için sunumda duyurulan bağımsız oyunlar

Sony, yaptığı etkinlikte PlayStation 5 için çıkacak özel oyunlara da yer verdi, üçüncü parti oyunlara da, bağımsız oyunlara da. Öznel görüşümdür, yaptığım gözlemler sonucu oyun sektörünün ilerlediği yön hakkında bazı fikirler edindim.

PlayStation 5 için çıkacak bağımsız oyunlar ve dengeler üzerine

Günümüze kadar büyük firmalar tarafından duyurulan oyunların geneli için temelde birkaç kategori oluşturmak mümkündü. Bu firmalardan gelen büyük oyunlarda görebileceğimiz belli başlı unsurlar, bağımsız oyunlardan sıyrılıp öne geçmelerine olanak sağlıyordu. Bunları elbette büyük firmalar, deli paralar harcayarak yapıyor. Bağımsız geliştiriciler ise daha düşük bütçeli ekiplerden oluştuğu için oyunlarını geliştirirken büyük firmaların yaptığı bazı şeyleri es geçip, yapabildikleri kısmı tam anlamıyla doğru ve özgün yaparak arayı kapatmaya çalışıyorlardı. Büyük firmalar Motion Capture (MoCap) dediğimiz teknoloji ile muhteşem animasyonlar ve sinematik ara sahnelerle oyunun ticari değerini bir seviye öne taşıyabiliyor. Bu bağımsız geliştiriciler için çok sık kullanılabilen bir teknoloji değildi. Bu nedenle bağımsız geliştiriciler, bu handikaplarını kapatmak için farklı yollara başvuruyordu. En azından bunu bir dönem öncesine kadar yapıyorlardı, şimdi ise işler çok değişmiş durumda.

Alışılagelmiş AAA kalitesindeki oyunların birbirini tekrarlayan özellikleri -oyunların değil, temel özelliklerin birbirini tekrarladığından bahsediyorum- bağımsız geliştiriciler için sektörde büyük bir açık bırakıyor. Sinematik ara sahnelerin ve dolarlar üstünde yüzerek zenginleştirilmiş hikaye anlatımı kalitesinin boş bıraktığı alan oynanış çeşitliliği ve özgünlük oluyor. Bunu oyun bazında değil, sektör bazında düşünmek gerekiyor. Bağımsız geliştiriciler de bu açığı çok güzel değerlendiriyor. Ayrıca özellikle Asya ve Avrupa tarafından gelen bağımsız oyun duyuruları da az önce anlattıklarımı tamamen doğrulayacakmış gibi görünüyor. 

Bunları anlatıp, sonra hepsinin yok olma sürecine girmesini söylememin bir sebebi ise PlayStation 5 "Oyunların Geleceği" sunumunda gördüğüm bağımsız geliştiricilerden gelen bazı oyunlar oldu. İnanılmaz sinematik sahneleriyle, zengin çevre tasarımlarıyla gelmekte olan bazı bağımsız PlayStation 5 oyunları, AAA kalitesindeki oyunlara kafa tutuyor. Bazıları ise dokusundaki bağımsız oyun dokunuşlarını taşımaya devam ediyor.

Şimdi sırasıyla gelmekte olan oyunlara şöyle bir bakalım.

Bugsnax

Octodad'in yaratıcılarından tuhaf, hikaye odaklı ilerleyen bir macera oyunu. Yarısı böcek, yarısı meyve sebze ve bilumum atıştırmalıklardan oluşan küçük yaratıklarla dolu bir adayı keşfetmeye yönelik bir oyun. Bahsettiğim bağımsız oyun dokusunu bu oyunda rahatlıkla hissedebiliyoruz.

Goodbye Volcano High

Bir grup dinozorun, hayatlarının geri kalanını etkileyecek olan mezuniyetleri için karar vermeleri gerekiyor. Goodbye Volcano High, sinematik yönü ağır basan hikaye anlatımı odaklı, kararların akışı değiştirdiği bir oyun. Fragmanı izleyince şöyle gözlerimi kapattım. Life is Strange ve hepimizin çocukluğunda izlediği mâlum bir kanalda yayınlanan gençlik dizilerinin tadını duydum. Ayrıca müzik de çok tatlıydı. İşte bağımsız oyunlar adına çok iyi bir örnek. Goodbye, Volcano High!

Kena: Bridge of Spirits

İşte az önce bahsettiğim AAA oyunlarla yarışabilecek türden bir bağımsız oyun. Hikaye odaklı, zengin dünyasının içinde hızlı dövüşler ve çevre manipülasyonu üzerine inşa edilmiş bir oyun. Enfes sinematik sahneler ve animasyonlar. Eminim büyük firmalar ciddi ve karanlık hikayelerden vazgeçip ilginç bir macera oyunu yapacak olsalardı, o Kena: Bridge of Spirits'ten fazlası olamazdı. İzliyoruz efendim...

Little Devil Inside

Viktorya dönemine benzer bir dönemde geçen, işvereniniz çılgın profesör için kanıt ve bulgular topladığınız tehlikeli bir macera. Bakınız, yine sinematikler ve animasyonlar leziz. Hiçbir şeyin ciddi ve tehditkâr görünmediği fakat aslında öyle olduğu bağımsız oyunlardan birisiyle karşı karşıyayız.

Oddworld: Soulstorm

Bağımsız geliştiricilerin yaşattığı bir tür olan 3D Platformer türünde PlayStation 5 gücüyle desteklenmiş oyunumuz. Karanlın mizacının içinde ironilerle ışıl ışıl parlayan bir hikayesi olduğu yönünde açıklamalar yapıldı. Yine gördüğümüz kalite üst düzey.

Stray

Annapurna Interactive ve BlueTwelve tarafından geliştirilen, Death Stranding'in çıkışında yaşattığı gibi kimsenin pek bir anlam veremediği bir macera oyunu. Stray, kedi olarak oynayacağımız, katmanlı dünyası ve ilginç tasarlanmış evreni ile bizleri bekliyor. Yine üst düzey sinematikler ve yine bağımsız bir oyun. 

Solar Ash

Görür görmez gözümün önünde Journey canlanmıştı. Hikayesinin ağırlıkta olacağını düşündüğüm, hızlı işleyen bir oyun geliyor. Sürreal yapısı ile farklı deneyimler yaşatacak gibi.

Söyleyeceklerim o ki, bağımsız oyunlar da bomba gibi geliyor. Yarın sektörde bu ayrım kalmayabilir.


Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 15:28
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 23.06.2020 21:58
Bunlarmi oyun yaw sinirlendirme bari mk okurlarini bu ne oyun die beles oynanmaz cop ne cop bile degerli bunlardan
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.06.2020 02:22
ps5 alacaksın bunlarımı oynuyacaksın şaka gibi hepsi çöp
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.06.2020 19:25
Ps5 20 teraflops olsaydı grafikleri çok gerçekçi bi şekilde yaşayabilirdik gıdım gıdım gelişim bizleri bezdiriyor çizgi film karakterleri plastik animasyon kullanımı hissiz ve duygusuz bi şeklide devam ediyor,,insanların beklenterini karşılıyabilecek donanıma sahip olmayan konsollar...
--------------------------------
Aslında oyun sektörünün ve oyun teknolojilerinin ne hızlı geliştiğini gözden kaçırmışsınız. Her yıl gelen oyunlar bir öncekine bakarak neredeyse yeni bir jenerasyon başlatıyor.Donanımsal olarak bu gelişme elbette bu kadar hızlı değil fakat beklentileri de her yeni konsol için en üste çıkarmak hayal kırıklığıyla sonuçlanabilir.
MK Okuru
MK Okuru 17.06.2020 11:28
Kardeş bu adama bir şey anlatmaya çalışma böyle kibar kibar, Real Life bu:)))
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.06.2020 01:11
Soulstorm favorim
Alışılmışın dışında..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.06.2020 17:47
Sen geçeceksin onu, aynı sunumu bizde izledik bağımsızlar ile AAA oyunlar arasında dağlar kadar fark var. Ayrıca bir çok istisna içeriyor oddworld ün yapımcısı senelerdir bu oyunu yapıyor, little devil inside yıllardır çıkamadı ve kickstarter desteğinin ardından sonyden de destek almış bir oyun.
Kalan Karakter: 300 Gönder
PlayStation 5 için çıkacak bağımsız oyunlar ve dengeler üzerine
İlginizi Çekebilir