1/2

PlayStation 3

Murat Oktay 3.06.2010 - 12:31
MS, Nintendo ve Sony arasındaki çekişme nereye kadar giderse gitsin, sonuçta kazanan konsolcular oluyor.

Geleceğin oyun konsolu PlayStation 3

Bugüne kadar en çok satan olma özelliğini elinde tutan oyun konsolu Sony’nin PlayStation’ıdır. PSX 1995 yılında çıktığında kısa süre içinde büyük başarı yakalamıştı. 2000’de ise kardeşi PS2 konsol piyasasında ortalığı kasıp kavurdu ve hala da buna devam ediyor. Aradan iki yıl geçti ve Sony PS3’ün beklenen duyurusunu yaptı. Şimdi nefeslerimizi tuttuk ve aksilik olmazsa 2005’te çıkacak PlayStation 3’ü beklemeye başladık.

Şüphesiz Sony’nin bu büyük başarısının altında ürettiği makinanın kalitesinden daha fazlası yatıyor. Oyunlarının çeşitliliği, DVD player olarak kullanılabilmesi, rahat taşınabiliyor olması bunlardan sadece birkaçı. Aynı zamanda sürekli olarak ürünün yeni dış birimler ile kendini yeniliyor olması sadece oyunseverlerin değil, farklı ilgi alanlarına sahip kişilerinde dikkatini çekmesini sağladı. 

Az önce belirttiğimiz gibi Sony PS3 için kolları sıvadı. 2002’nin eylül ayında da resmi olarak ilk adımı attılar. Bu süreç içinde de yavaş yavaş basına çeşitli bilgiler sızmaya başladı. Yazımızın devamında bu bilgilerden yaptığımız derlemeyi bulacaksınız.

Sony + IBM + Toshiba = Cell

Şu ana kadar ortaya çıkmış bilgiler arasında en somut olanı Sony, IBM ve Toshiba’nın ortaklaşa üretecekleri Cell adı verilen işlemci. Bu işlemci 128 kbit’lik belleğe sahip olacak. Yaklaşık 4 Ghz hızında çalışacak işlemci, çekirdeğinde 64 Mb’lik bellek barındırıyor. Ama Sony bu çekirdeği tek olarak kullanmayı planlamıyor. Çekirdek büyük olasılık ile dört hücreden oluşacak. Aslında Sony’nin işlemci planlarının “PS2’nin sahip olduğu cpu’dan 200 kat hızlı bir işlemci üretmek” olduğunu hatırlarsak verdiğimiz hızın daha üzerinde bir bir işlemciye sahip olacağı görülüyor.

Tabii bilgisayar tabanlı bir aleti işlemci ile sınırlamak yanlış olacaktır. Sistemin beni etkileyen özelliklerinden biri 256 kanal polifonik ses sistemine sahip olması. Bu sayede oyunların daha etkileşimli olacağına kesin gözü ile bakabiliriz. Aynı zamanda bu oyun sırasında ses çakışmalarının olmayacağını da gösterir.