90’larda ve 2000’lerde, kendilerini ‘oyuncu’ olarak tanımlayan kuşağın gönlünde özel bir yere sahip olan, efsane konsol Playstation 2, 20 yaşında! Bir konsolun tam 20 yıl boyunca kendinden bahsettirebilmesi elbette kolay değil. Peki bu başarının arkasında hangi unsurlar gizli? Gelin hep birlikte bir göz atalım.
Geçtiğimiz haftalar içerisinde yaptığımız, Sony’nin ilk PlayStation konsolunun açık arttırmaya çıkarılması ile ilgili haberler pek çoğunuzun dikkatini çekmiştir. Yakın zamanda böyle bir konuya değinmişken Playstation 2’nin piyasa çıkışına kadar geçen sürece de kabaca değinmekte yarar var diye düşünüyorum. Merak eden okurlarımız için de hemen bir hatırlatma yapalım; açık arttırma 6 Mart’ta sona erecek ve şu an verilmiş en yüksek teklif 348.000 dolar.
Sony ve Nintendo’nun iş birliğiyle başlayan PlayStation projesi, iki firma arasında çıkan lisans anlaşmazlıkları nedeniyle iptal edilmişti. Bu olaydan sonra Sony kendi konsolunu piyasaya çıkartmak için kolları sıvamıştı. 1994’te piyasaya çıkan PlayStation markasıyla Sony, 32-bitlik konsol jenerasyonu içerisinde yerini almış, oyuncuları kompakt disk (CD) kavramına iyiden iyiye alıştırmıştı. Playstation; Crash Bandicoot, Final Fantasy 7, Twisted Metal ve Ridge Racer gibi oyunlarla oldukça popüler bir hale gelmişti.
Daha sonra, 4 Mart 2000’de PlayStation 2 ile birlikte yeni jenerasyona adım atan Sony, getirdiği yeniliklerle adeta devrim yaratmıştı. Sahip olduğu 128 bitlik CPU’yla (Emotion Engine), DVD sürücüsüyle ve internet bağlantısına olanak vermesiyle oyuncuları adeta büyülemişti. Bu özellikleriyle rakiplerinden bir adım önde olan konsol, çıkışında ne yazık ki geniş bir oyun repertuarına sahip değildi. Bu durum ise oyun geliştiricilerinin, PlayStation 2 CPU’sunun sahip olduğu mimariyi hemen kavrayamamış olmasından kaynaklanıyordu.
Playstation 2’yi cazip kılan en büyük etkenlerden biri hiç şüphesiz sahip olduğu DVD oynatıcıydı. ¥39,800’lik (299 $) fiyatıyla, zamanının DVD oynatıcılarından daha pahalı sayılmayan konsol, sadece oyuncuların değil, her kesimden insanın dikkatini çekmeyi başarmıştı. Konsolun sahip olduğu bu dahiyane donanım unsurunun fikir babasıysa “PlayStation’ın Babası” olarak bilinen Ken Kutugari’ydi. Ken Kutugari aynı zamanda konsola internet desteğini de eklemiş, bu vesileyle konsollarda online oyun döneminin de temellerini atmıştı. İlerleyen zamanlarda, Final Fantasy XI’in de piyasaya çıkmasıyla beraber, konsolların MMORPG konusunda ne denli elverişli olabileceği görülmüş oldu.
Geriye yönelik uyumluluk konusunda da desteğe sahip olan PlayStation 2, Japonya’daki ilk yılında 3 milyon ünite sattı. Dünya çapında ulaştığı satış rakamı ise 20 milyondu. GTA: Vice City ve MGS 2 gibi, muazzam detaylara sahip oyunların konsola gelmesiyle beraber, tüketicilerin markaya olan bağlılıkları giderek arttı. Geliştiricilerin Emotion Engine’in sunduğu gücü iyiden iyiye fark etmeleriyle, konsola özel pek çok unutulmaz yapım da arka arkaya geldi. Shadow of the Colossus, Black, God of War, Silent Hill 2, Spider-Man 2 gibi oyunlarla birlikte konsol elini oldukça güçlendirdi.
PlayStation 2’nin rakipleri olan Nintendo Game Cube ve Xbox, her ne kadar oyuncular tarafından beğenilse de satış anlamında PlayStation 2’nin hayli gerisinde kaldı. 160 milyonluk satış rakamıyla tüm zamanların en çok satan oyun konsolu olan PlayStaition 2’nin, konumunu sonuna kadar hak ettiğini söylemek mümkün. Fazla söze gerek yok; iyi ki doğdun PlayStation 2, iyi ki varsın! Birçoğumuz için de her zaman en güzel anılarımızın mimarı olarak var olmaya devam edeceksin…