Oyuncular Neden Bu Kadar Mutsuz?

Murat Oktay 1.06.2024 - 13:41
Neden bu kadar mutsuz, her şeye karşı öfkelisiniz? Oyun ya da sinema dünyasını yönetenler olmayabilirsiniz ancak tercihlerinizi yönlendirmek de sizin elinizde.

Sevgili dostlar, sevgili oyuncular! Merlin'in Kazanı sitesinin yöneticisi olarak sizlerden gelen yorumları kontrolden geçirmek, sunulacak içeriklere karar vermek benim görevim. Utanarak söylüyorum ki son dönemde gördüğüm bazı olumsuzluklar üzerine sizler ile dertleşmek, belki de biraz "abi tavsiyesi" vermek istiyorum.

Mutsuzluğun Ayrımı

Üzülerek görüyorum ki ümitsizlikten mi yoksa ergenlikten mi bilinmez, sürekli olarak oyun, donanım ya da konu ne olursa olsun, yorumlarınızda umutsuzluk, saldırı ve öfke artmaya başlıyor. Kimileri God of War Ragnarok'un PSN gerektirmesine kafasını takıyor, kimileri yeni çıkan ekran kartlarına sahip olamadığından ötürü grafiklere. Size bir sır vereyim, "Oyunlardan keyif almak için hiçbirine sahip olmamız gerekmiyor".

Yaşım 50'yi aştı ve nerede ise kırk küsur yıldır video oyunları ile iç içeyim. Binlerce yapımı oynamış, binlercesini de belki ilk 3-5 dakika sonunda silmişimdir. Ama hiçbir zaman da üzerinde emek olan bir çalışmaya ve üretene hakaret seviyesine varıncaya kadar dilimi kirletmedim. Zira, gerek yok. Bana hitap etmeyen bir içeriğin başkasına ulaşmayacağını bilemem ve bununla da kafamı yorup, sinirlerimi bozamam. Unutmamak lazım ki oyunlar eğlence için üretilmiş araçlar ve onu almak ya da almamak tamamen bizim elimizde.

Son birkaç yılda (özellikle ülkemizde) iyice yükselen "SJW" ya da Türkçe kullanımı ile "Toplumsal Adalet Savaşçısı" karşıtlığınızı da anlayamıyorum. Kafanızda geliştirdiğiniz görselle uymayan her şeyi linç etme çabanız nedir? Örneğin Ubisoft'un yeni Assassin's Creed Shadows oyununu ele alalım. Kahramanlardan biri Afrika kökenli olacakmış. "Eee yani?" diye sormadan kendimi alamıyorum. Ya da The Last of Us dizisinde Bella Ramsey, Ellie karakterine benzemiyormuş. İnsan "Ne olmuş yani?" diye sormadan edemiyor. Beğenmediyseniz, elinizde çok güçlü bir silahınız var. İzlemeyin, olsun bitsin. Oyunculuğunu beğenmediyseniz sonuna kadar haklısınız. Ancak kendini Game of Thrones'da ispat etmiş Bella Ramsey'i o sırada yerlere göklere sığdıramazken, şimdi oyunculuğu yüzünden yerlere vurmak da son derece anlamsız geliyor. Oyunda yaratılmış bir karakterin aynısını görmeyi istiyorsanız, ne yazık ki buna, en azından günümüz teknolojisi ile, ulaşmanız pek mümkün görünmüyor.

Diğer taraftan gelelim yeni oyunlarda gereken ultra ayarlara. En iyi kalitede oynayabilmek zorunda değiliz sanırım. Yeter ki optimizasyonu iyi olsun. Evet, sizleri çok iyi anlıyorum; eğer ki oyun harika görseller sunuyorsa, siz de onu olabilecek en iyi şekilde ağırlamak istiyorsunuz. Ancak bunun her zaman mümkün olmadığını bilmemiz lazım. En basitinden ekonomik olarak ulaşmamız her zaman mümkün değil. Yine de onun keyfini yaşamak size kalmış. Ayarlardan kısın biraz, illa oynamak istiyorsanız en alta alın. Ama böylesine saldırı içinde olmak sadece size zarar verecek.

Kimi yorumlarda birbiri ile sürekli atışma içinde olan arkadaşlarımı görüyorum. Yorumları ile içeriğe değer katmak yerine başka bir ziyaretçimizin beğenmediği fikrini alaşağı etmek için uğraşanlar. Konu uzadıkça uzuyor, kimi zaman IP'sini bile engellemek zorunda kaldığımız arkadaşlarımız oluyor. Hemen söyleyeyim, tüm yorumları tek tek elden geçiriyoruz ancak arada yanlışlıkla da olsa gözden kaçırdıklarımız olabiliyor. Bunun için kusura bakmayın. Fark ettiğimizde ya da uyarıldığımızda mutlaka gerekli işlemi yapıyoruz.

Neyse, konuyu fazla dağıtmadan devam edelim. Yukarıda bahsettiğim şekilde fikir karmaşası içinde elinize geçen sadece kendi öfkenizin kabarması oluyor. Elbette fikrinizi söyleyeceksiniz ama unutmayın ki tartıştığınız kişilerin de kendi fikirleri var ve ona inanıyorlar. Biliyorsunuz değil mi? Kimse karşısındakinin fikrini kabul etmek zorunda değil.

Örnekler o kadar çok artırılabilir ki. LotR dizisinden, Microsoft-Sony savaşına, 5090 ekran kartından Call of Duty serisine kadar yüzlerce örnek görüyoruz. Hepsi de sadece bizim sinirlerimizi bozan noktalara kadar ilerliyor.

Kişisel fikrim "Çok da kasmaya gerek olmadığı" yönünde. Bırakın, size sunulandan keyif almaya çalışın. Beğenmediyseniz umurunuzda olmasın. İnanın bana, konu karşı tarafın da ya umurunda değil ya da gereken değişimi gerçekleştirebilmek için eli kolu bağlı. Yine aynısını söyleyeceğim, tabağınıza konulan şeyi yemek zorunda değilsiniz. Zaten sizin gibi düşünenler çoğunluktaysa doğru mesajı vereceksiniz.

Bu yazıyı o kadar çok geliştirebilirim ki, uzadıkça bir çok kişiye vermek istediğim mesajı ulaştıramayabilirim. O sebeple olabildiğince kısa tutuyorum. Demem o'dur ki, hayattan keyif almaya bakın. "Elinizdeki ile yetinin" olarak anlaşılmasın. Ama seçim özgürlüğü sizden yana. Ben o sebeple son dönemde bağımsız oyun ve dizilere yönlendim ve inanın bana aralarında beni son derece tatmin edenleri sürekli olarak oynuyorum. Üstelik öyle 40-50 dolar seviyesinde olan yapımlar da değil. 3-4 bilemediniz 7-8 dolar ile alınabilecek oyunlar. Ne sistemimi zorluyor ne de sinirlerimi. Dostane olarak sizlere de benzer stratejileri öneriyorum.

Yorumlar 48
MK Okuru
MK Okuru 30.06.2024 17:13
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.06.2024 12:52
37 yaşındayım, insanlara nasıl davranması gerektiğini öğretmek yerine davranışları hoşuma gitmeyen insanları engellemeyi, onları görmezden gelmeyi öğrendim. Türkiye toksik bir ülke. İkili ilişkilerinizden ailenize kadar hemen herkes toksik. Moderatörsünüz, hoşunuza gitmeyenleri engelleyin efendim.
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2024 09:59
Murat abi moderatör değil bu sitenin kurucusu.
MK Okuru
MK Okuru 6.06.2024 18:03
Bütün Türkiye, ülke halkının tamamı toksik ama sadece siz mi toksik değilsiniz? Yanlışı kendinizde aradınız mı, bunu diretiyorum, öğretmeye çalışıyorum ama doğruluğundan ne kadar eminim diyerek mantığınızı sorguladınız mı hiç? Çünkü insan hata yapabilir, ki bu yorumunuzda bile yapmışsınız.
MK Okuru
MK Okuru 6.06.2024 14:29
Haci abi.. Bu yöntemle etrafında tek bir insan bile kalmaz ki? Ben 37 değil 32 levelim henüzde ben hak edene tölerans gösteriyor, hak etmeyen ama etrafımda işim gücüm yüzünden olması gerekenlere he he deyip, ufaktan gazını alıp geçiyorum. Toksik mevzusuda bize özel değil, 3 yıldır İrlanda'dayım aynı
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 6.06.2024 14:14
Benim mutsuz olmamın tek sebebi; rezalet optimizasyonlar. Adam gibi optimize edilmiş bir oyun oynadığımda gerçekten daha mutlu hissediyorum. Bu dönemde zaten yaratıcılık beklemiyorum eskisi gibi çünkü yapımcılar yaratıcılığı sjw ile karıştırıyor. Özetle 32gb ram rtx4070 kartla beni rezil etmeyin bee
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.06.2024 16:00
Abi 3-5 dakika sonunda sildiğin oyunları tahmin etme yarışması yapalım mı? Herkes beş oyun ismi yazar, ödül olarak en çok doğru tahmini yapan beş okurun ortak karar verdiği bir oyunu, +18 olmaması şartıyla, hafta sonu iki saat canlı yayında oynarsın. +Haberi hafta sonuna kadar manşette kalır.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.06.2024 15:35
beter olsunlar ps3 döneminde sadece biz itiraz ediyorduk ehonomi çoh eyi diyorlardı kur farkını 10 sene geç anladılar 10 yıl anlatamadım 1 dolar 1 tl olsayı almıyordu kafaları şimdi anlasalar ne yazar
MK Okuru
MK Okuru 4.06.2024 18:39
00:07 aynen ps3 dönemiyle şimdi oyun alabilmek aynı dolar 3 tl iken bir oyun 120 tl ama şimdi dolar 32 tl iken 1200 tl ama aynı abi işte bunlar yüzünden oyucuları aptal sanıyorlar evet bu kitle çok büyük olabilir ama tüm oyuncular böyle değil
MK Okuru
MK Okuru 4.06.2024 00:07
23:03 - PS3 döneminde fiyatlar ne ise şimdi de öyle, gelire oran da öyle. Farkı o dönemler Steam'de ülkeye özel fiyatlandırma yapılıyordu, şimdi ise bize ABD ile aynı fiyatları kitlemeye çalışıyorlar ve buna fit bir kitle de mevcut maalesef. Sen ABD değilsin, ona göre fiyat talep edeceksin.
MK Okuru
MK Okuru 3.06.2024 23:03
her dönem varmış bunlardan ps3 döneminde yine millet oyun alabiliyordu dolar 3tl iken yok aga adam olmaz bunlar
MK Okuru
MK Okuru 1.06.2024 23:58
Onun için DOLAR kullanmaman, ya da üretim devi olman gerekiyor. İkisi de olmadığına göre rüya görmenin manası yok. 1.5 TL 1 dolar idi, zaten ekonominin başına ne geldi ise o dönem geldi. Üretim azaldı, ithalat aşırı arttı ve ondan sonra ekonomi sizlere ömür.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.06.2024 15:23
Xbox seriex x yanına bir game pass... Çözüm kolay da anlayan yok sanırım.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Oyuncular Neden Bu Kadar Mutsuz?
İlginizi Çekebilir