Geoff Howland: Lupine
Games’in sahibi, baş programcısı, idarecisi ve projelerin geliştirilmesini
koordine eden kişidir. Şirketini, başarılı bir şekilde tek kişiden 10 kişiye
çıkartmış ve yılda ortalama 2 oyun çıkartan bir şirket haline getirmiştir.
Oyun yapmanın yanında oyun yapma ve iş dünyası hakkında makaleler yazmış,
Bağımsız Oyunlar Festivali’nde Tavsiye Kurulu’nda (Advisory Board)
bulunmuştur. Eğer bu makale hakkında soru veya öneriniz varsa
ghowland@lupinegames.com adresinden kendisine ulaşabilirsiniz.
OYUN YAPMAK
İkincisi ise gerçek dışı beklentiler içeriyor. Starcraft, Everquest ve Quake, milyonlarca dolar bütçeleri olan profesyonel takımlar tarafından yapılmışlardır. Daha da önemlisi bu oyunlar, oyun yapma konusunda çok deneyimli olan kişilerce yapılmıştır. 'Hadi oyun yapalım' diyerek mega oyunlar yapmamışlardır. Ufak tefek işlerle başlayıp yol almışlardır. Oyun yapma niyetinde olan arkadaşların anlamaları ve akıllarının bir yerine kaydedilene kadar tekrar etmeleri gereken nokta budur.
Oyun yapmadaki bütün yeteneklerin tecrübe kazanmayla elde edildiğini anlayana kadar (küçük işlerle başlayıp, ilerlemek), projelerinizi hiç bir zaman bitirememeye mahkumsunuz demektir. Bu şekilde, kademe kademe ilerlemeden ciddi işler yapan az sayıda grubun işlerini bitirmeleri, küçük işler yaparak ilerlemelerinden çok daha fazla zaman almaktadır.
NEREDEN BAŞLAMALIYIM?
Tetris! Tetris, iyi bir oyun yapımcısı olma yolunda mükemmel bir başlangıçtır. Neden? Çünkü tetris, bir oyunda bulunması gereken bütün elemanları içerir ve minumum çalışma gerektirir. Ayrıca iyi görünen bir Tetris oyunu yapmak için sanatçı olmanız gerekmez. Renkli bloklar çizebilen her insan ticari nitelikte bir Tetris oyunu yapabilir.
Tetris'le başlamanın diğer bir yararı da şudur: Tam olarak çalışan bir oyun yapmanın yanı sıra, eğlenceli ve bağımlılık yaratan, akabinde temel olarak ticari bir sürümü kadar iyi görünen bir oyun yapmış olmaktır. Bloğu kimin çizdiğinin önemi yoktur ve tetramino'lar (Tetris'teki şekiller) 4 bloğun bir araya gelmesiyle oluşur.
Tetris, bütün oyunlarda ortak olan bütün birimleri içerir. Bir döngüsü vardır (oyun bitene kadar tekrarlanan işlemler). Döngü, girdiyi okur, işlemi yapar, elemanları günceller (tetramino'ların düşmesi) ve bitiş durumunu (victory/loss condition) denetler.
Yapacağınız bütün oyunlar, bu
şeyleri yapar, bu yüzden işlemi öğrenmek ve uygulamak son derece önemlidir.
Bunu tamamladığınızda, gelecekte yapacağınız oyunlarda ne kadar zorlanacağınızı
ve vaktinizi alacağını anlayacaksınız. Bütün bunları en azından bir kez
yapmadan, hiçbir zaman bütün elemanlara hakim olamazsınız. Daha büyük
projeleriniz olduğunda, zamansızlıktan ve karmaşıklıktan üstesinden
gelemeyeceğiniz daha çok bilinmeyen karşınıza çıkacaktır.
Tetris oyunun bir versiyonu, Amazing Blocks
Tetris hakkında belirtmek istediğim bir başka şey de, bir Tetris oyunu yaptığınızda ona “Tetris” diyemezsiniz. Tetris, Tetris oyununun yaratıcısı Alexey Pajitnov’un sahibi olduğu Tetris Şirketi’nin tescilli markasıdır. Bu ismi kullanmak tamamen onların hakkıdır ve eminim, “isminde ‘tris’ geçen ve düşen bloklarla ilgili bir oyun yapılamaz” şeklinde bir davayı kazanmışlardır.
Tabi oyununuza “Gökler Yıkılıyor” gibi ya da içinde “tris” olmayan bir isim verirseniz bunun bir sakıncası yoktur. Çünkü oyunun oynanış şekline, arayüzüne ve düşen bloklar fikrine sahip değillerdir.
SIRADA NE VAR?
Tetris oyununu tamamen, kesin
olarak bitirdikten sonra bir sonraki aşamaya geçmeye hazırsınız demektir:
Breakout.
Bir Breakout versiyonu, Manic Ball
Breakout da benzer bir oyundur, ama Tetris’tekinden daha gelişmiş bir çarpma tespiti gerektirir. Ayrıca topun, raketin ve bolkarın değişik bölgelerinden farklı açılarla sekmesi için bazı basit fizik yasasına uygun hareketler eklemek gerekir.