Parçalanmış insanların hikayesi: Shattered Memories
Oyun tecrübesini değiştiren en önemli dış unsurlardan birisi oyun oynadığınız mekanlar olsa gerek. Bu durumun farkına ilk vardığım vakit
Silent Hill: Shattered Memories oynadığım zamanlar olmuştu.
Shattered Memories’in çıkış tarihi 2009 kış ayı. İstanbul korkunç bir kış yaşıyor, her gece kar fırtınası panjurları donduruyor, sabah ise güneş nazlı bir kadın gibi birkaç dakika kendisini gösterdikten sonra tekrar sinsi bulutların ardında gizlenmeye başlıyor, İstanbul soğuk, gerçekten soğuk.
Silent Hill ile ilgili ilk tecrübeme daha önce bu sayfalar şahit olmuştu. Çocukluğumun en travmatik oyunu olan Silent Hill, benim için gerçekten oyunlar konusunda betimleyici bir faktör olmuştu. Bu oyunun “Reimagining” versiyonu olan Shattered Memories ise Silent Hill isimli çizgimin başlangıç ve bitişini oluşturmakta.
Belirteyim, eğer Shattered Memories oynamadıysanız, bu yazıyı okumayın, Silent Hill serisini biraz olsun benimsediyseniz ve seviyorsanız bir
PSP veya
Wii edinip derhal bu sanat eserini oynayın, siz sormadan söylüyorum; çok şey kaçırıyorsunuz.
Shattered Memories, orijinal Silent Hill oyununun bir “Reimagining” versiyonu. Peki ama bu ne anlama geliyor? Bunun anlamı şu; oyun orijinalinden karakterler ve çoğu elementi kullanarak daha farklı ve ilki ile alakasız bir kurgu halinde oyuncuya sunuyor. Bu oldukça radikal bir karar, özellikle Silent Hill’in yapımcı ekibi
Team Silent’ın eserini alıp böyle bir kararla yeniden tanımlayacağını belirten
Climax Studios bu işin altından ilk etapta nasıl kalkacaktı? Bu gerçekten serinin hayranlarının en çok çekindiği şeylerden birisiydi.
Climax Studios’a biraz değinmek istiyorum. Climax Studios Shattered Memories dışında oyun dünyası dahilinde adı anılan başka bir oyun daha yapmadı. 97 Yılında Sega Saturn ve PlayStation için yapılan
WarCraft II: The Dark Saga port çalışması dışında kayda değer işleri olmayan bu grup, çok ciddi olmayan yapımlara imza atmıştı. Silent Hill’i yeniden tasarlama işini nasıl bu stüdyo aldı gerçekten hikayenin bu kısmını hep merak etmiştim ve edeceğim sanırım fakat iyi ki almışlar diyorum.
Shattered Memories, sevdiğimiz kitabın farklı bir yazar tarafından yazılmış hali gibi. Team Silent’ın vizyonunu Batı oyun anlayışı ile birleştiren Climax Studios’un gerçekten şahane bir iş çıkarttığını söyleyebilirim.
Oyunla ilgili oldukça bilgi verdim zaten, şimdi tekrar 2009 Aralık ayına dönüyoruz. Dediğim gibi, Shattered Memories’i PSP’de oynamaktayım, oldukça soğuk bir İstanbul havası var. SM’nin temasına oldukça uygun, kasvetli bir ay geçirmekteyim. Gündüz vakti startı veriyorum, oyunun açılışında oldukça ilginç bir uyarı beni bekliyor. Silent Hill oyunlarını bilenler bilir, her SH oyununun başında “Bu oyunda oldukça rahatsız edici elementler bulunmaktadır, eğer rahatsız olacaksanız oynamayın” gibi bir ibare bulunur, Shattered Memories bunun oldukça farklı bir versiyonunu sunuyor.
“Bu video oyunu sizi oynadıkça psikolojik olarak profillendirir. Sizi zamanla tanıyarak, bu bilgiyi oyun dünyasını şekillendirerek gösterir. Bilgisini size karşı kişisel bir kabus yaratmak uğruna kullanır. Bu oyun siz onu oynadıkça sizinle oynar.”Oldukça iddialı, bir o kadar inanılmaz rahatsız edici bir ibare. Oyuncuyu ilk etaptan hem caydırıcı hem de meraklandırıcı bir uyarı. Shattered Memories bunu nasıl başarıyor peki?
Oyun içinde Harry’yi kullanarak baktığınız her cisim, verdiğiniz her karar gerçekten oyun dünyasını ve hikayeyi, karakterleri değiştirmeye yarıyor. Bu bilgiler ışığında sizi pek çok farklı sona iten Shattered Memories, bu özelliğin hakkını sonuna kadar veriyor.