MaxQ, Ansel, Gameworks, Battery Boost nedir ve ne işe yarar?

Ersin Kılıç 15.08.2018 - 14:14
MaxQ, Ansel, Freestye, Gameworks, Battery Boost ve dahası

Oyun ve teknoloji dünyasının en önemli firmalarından biri olan NVidia, ekran kartları ve geliştirdiği teknolojiler dışında yazılımsal anlamda da oyunlara büyük bir katkı sağlıyor. Firmanın ekran kartlarında kullandığı birçok önemli detay bulunmakta. Saatlerimizi harcadığımız oyunlarda bu teknolojilerin çoğunu kullanıyor olsak da, es geçtiğimiz ya da bilmediğimiz önemli geliştirmeler de mevcut. İşte video ile desteklediğimiz bu yazımızda NVidia'nın MaxQ, Ansel, Freestye, Gameworks, Battery Boost ve Whisper Mode gibi özelliklerini olabildiğince basit ve yalın bir şekilde anlatacağız.

NVidia MaxQ nedir?

NVidia MaxQ hem performans hem de tasarım anlamında öne çıkan bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde ekran kartlarında ufalmaya giden firma, soğutma kısmında atak yaparak, kartların çok daha verimli ve az enerji tüketmesini sağlıyor.  yani getirdiği teknoloji performansa etki etmenin yanı sıra daha hafif ve ince oyuncu laptoplarının da ortaya çıkmasını sağlıyor. 

NVidia Battery Boost nedir?

Dizüstü oyuncu bilgisayarlarının en büyük problemlerinden birisi de batarya süresinin oldukça kısıtlı olması. NVidia Battery Boost bu probleme odaklanıyor ve daha uzun süre oyun oynayabilmeniz için oyuna göre verimliliği otomatik ya da manuel olarak ayarlamanıza olanak sağlıyor. 

Yani Battery Boost, oyuncuların istediği akıcı oyun deneyimini sunmak için doğru oranda gücü sağlamak üzere GeForce GPU'ların yüksek verimli performansını düzenliyor. Yani yüksek grafik ayarı gerektiren oyunlarda daha dinamik GPU kullanılırken, daha düşük grafikli oyunlarda ise sistem otomatik olarak GPU kullanımını düşürüyor ve batarya performansını da bu sebeple yukarıya taşıyor. Tabi bunun yanı sıra başta da dediğim gibi ayarları kendiniz de yapabiliyorsunuz. Yani Counter Strike tarzı oyunlarda performans 60 FPS altına düşmesin istiyorsanız, bunu manuel olarak değiştirmeniz de mümkün.

NVidia teknolojileri ne işe yarıyor?

NVidia Whisper Mode nedir?

Whisper modu adından da anlaşılabileceği gibi bilgisayarınızın daha sessiz çalışmasını sağlıyor. prize takılı iken oyun oynadığınızda normalde oldukça gürültülü çalışan oyuncu dizüstü bilgisayarları, Whisper modu açıldığında ise çok daha iyi bir performans sergiliyor. Güç verimliliği için grafik ayarlarını aynı anda yapılandıran sistem aynı zamanda oyunun fps değerini de ayarlıyor. Bu sayede oyunlarda deneyim ve performans kaybı yaşamazken, daha sessiz bir ortamda oyununuzu oynamış oluyorsunuz.

Geforce Experience ayarlarına girdikten sonra oyunlar sekmesine geçerek hem Whisper modunu hem de Battery Bosst modunu aktifleştirebiliyorsunuz.

Game Ready Driver

GeForce Experience ile bütünleşik bir şekilde çalışan Game Ready Driver'ın iki önemli kullanım kolaylığı bulunmakta. öncelikle eskiden olduğu gibi sürücü arama derdinden kurtuluyorsunuz. GeForce Experience yeni bir ekran kartı sürücüsü çıktığında sizi uyarıyor ve çok kolay bir şekilde sürücü kurma işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz.

Sistemin bir diğer önemli noktası ise aylarca beklediğiniz oyun için hazırlanan sürücüye birkaç gün önceden ulaşabilmeniz. Yani popüler bir oyun çıkmadan önce, o oyuna özel olarak hazırlanan sürücüyü indiriyor ve çok daha iyi, optimize bir performans elde etmiş oluyorsunuz. Yani sistem daha oyun çıkmadan, bir nevi ekran kartınızı o oyuna hazırlıyor da diyebiliriz.

NVidia teknolojileri ne işe yarıyor?

NVidia Ansel ve Freestyle nedir?

NVidia Ansel, oyunlardan 360 derece, normal ya da daha yüksek çözünürlükte fotoğraf almamızı sağlayan bir uygulama. Oyun içi kamera olarak da adlandırabileceğimiz Ansel sayesinde dilediğiniz açıdan farklı filtre seçenekleri ile fotoğraf almanız mümkün kılınmış. Üstelik parlaklık, açı gibi olguların yanı sıra bu filtrelerde dilediğiniz gibi oynama da yapabiliyorsunuz. 

Freestyle ise oyunun görsel deneyimini etkileyen bir uygulama. Ansel'de de karşımıza çıkan filtreleri dilediğiniz tonlama ve ayarlar ile tüm oyun boyunca kullanıyorsunuz. Yani bir oyunun tonlamasını beğenmediyseniz o oyuna farklı bir filtre atabilirsiniz. Ya da oyunu baştan sonra kadar siyah beyaz oynama gibi seçenekler de tamamen sizin elinizde.

Destekleyen oyunlarda Ansel özelliğini Alt+F2 ile aktifleştirirken, izin verdiğiniz takdirde Freestyle özelliğini ise Alt+F3 tuşları ile aktifleştirebiliyorsunuz.

NVidia Highlights nedir?

Özellikle rekabete dayalı oyunlarda en büyük problemlerimizden birisi de sergilediğimiz güzel performansları kayıt altına alamamak. Tüm maçı kaydettiğimizde çok kötü bir performans sergileyebiliyoruz. Ya da kayıt altına almadığımız zamanlarda çok iyi hareketler yapabiliyor ve o anı yakalayamadığımıza pişman oluyoruz. İşte NVidia'nın geliştirmiş olduğu Highlights özelliği tam da bu noktada yardımımıza koşuyor. Oyun kazandığımda, birini vurduğumda tarzında seçeneklere sahip olan sistem, sizin yerinize en önemli anlarınızı otomatik olarak kayıt altına alıyor ve seçtiğiniz klasöre depoluyor. Bu sayede tüm maçı değil, maçın en güzel anlarını kayıt altına almış oluyorsunuz.

NVidia teknolojileri ne işe yarıyor?

NVidia Gameworks nedir?

NVidia Gameworks içerisinde farklı katmanlara ayrılan ve oyunların daha gerçekçi gözükmesini sağlayan oldukça önemli bir teknoloji. Oyunlarda yer alan atmosfer detaylarından, kıvılcım gibi partikül efektlerine, sis ve duman gibi etkenlerden, saç ve tüğ gibi kısımlara kadar bir çok noktaya etki ediyor. 

Duman, ateş, su, derinlik, gölgeler, saç gibi öğelerin fiziğine odaklanan Gameworks, aynı zamanda patlamalar ve ışıklandırma gibi daha birçok öğeye etki ederek oyunların çok daha güzel gözükmesine olanak sağlıyor da diyebiliriz.

Yorumlar 6
MK Okuru
MK Okuru 16.04.2024 07:25
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.08.2018 11:43
Çok detaylı bilgi. Teşekkürler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.08.2018 16:51
En saçma olanı battery boost bir insan pilde niye oyun oynarki
MK Okuru
MK Okuru 16.08.2018 10:50
Adaptörü takacak yeri olmadığından ?
MK Okuru
MK Okuru 15.08.2018 21:33
Ben yolculuk ederken filan oynuyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.08.2018 02:42
mesela optimus teknolojisi insanı verem etmeye yarıyor düşük ekran kartını görüyor bazı oyunlar yükseğe alamıyorsun tam rezillik
Kalan Karakter: 300 Gönder
NVidia teknolojileri ne işe yarıyor?
İlginizi Çekebilir