NVIDIA Ofislerine Polis Baskını

Murat Olcan 2.07.2024 - 20:11
Fransız hükümeti, NVIDIA'nın Fransa'daki ofislerine baskın düzenleyerek rekabete aykırı ticari uygulamalarla suçlamaya hazırlanıyor.

Fransız hükümeti, NVIDIA'nın Fransa'daki ofislerine baskın düzenledi ve ABD merkezli GPU liderini rekabete aykırı ticari uygulamalarla suçlamaya hazırlanıyor. NVIDIA'nın Fransa'daki ofisleri, Fransız antitröst düzenleyicisi tarafından hedef alındı ve şirketin rekabete aykırı uygulamalarla suçlanması bekleniyor.

NVIDIA'ya Yönelik Antitröst Soruşturması

Reuters ve "konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi" kişilerden gelen haberler, bu durumu NVIDIA ile mücadele eden ilk hükümet yapıyor. Fransız otoritesinin, Eylül 2023'te grafik kartı işine yapılan ve Reuters kaynaklarının "NVIDIA'yı hedef aldığını" söylediği önceki baskınları takip eden bir itiraz beyanı veya çizelgesi var. Bu baskınlar "bulut bilişimle ilgili daha geniş bir soruşturmanın" parçasıydı.

NVIDIA'nın GPU pazarındaki hakimiyeti, özellikle AI GPU işinde, Fransa'nın dikkatini çekti. Reuters'in bildirdiğine göre, bu durum geçtiğimiz yıl jeneratif yapay zeka lideri OpenAI ve ChatGPT ile daha da güçlendi ve "Atlantik'in her iki yakasında da düzenleyici incelemeleri tetikledi".

Konuyla ilgili çalışan bir Fransız gözlemci, YZ endüstrisinin, HPC ve YZ'nin temel taşı haline gelen GPU'larla %100 uyumlu tek sistem olan NVIDIA'nın lider CUDA çip programlama yazılımına olan bağımlılığı konusunda endişelerini dile getirdi. Ayrıca, NVIDIA'nın CoreWeave'e dikkat çekerek yapay zeka odaklı bulut hizmeti sağlayıcılarına yaptığı son yatırımla ilgili endişelerini de dile getirdiler.

Olası ceza, Fransız antitröst kurallarını ihlal ettikleri için küresel yıllık cirolarının %10'una kadar çıkabilir, ancak Reuters, NVIDIA'nın son zamanlarda 3,3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşarak finansal piyasalarda zirveye ulaştığı için çok büyük olacak "cezalardan kaçınmak" için tavizler de sağlayabileceklerini ekliyor. Reuters, "konuya aşina bir kaynağın" aktardığına göre, ABD Adalet Bakanlığı'nın Federal Ticaret Komisyonu ile Büyük Teknoloji incelemesini "bölüşürken" NVIDIA'yı soruşturmada başı çektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar 2
MK Okuru
MK Okuru 5.07.2024 09:38
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 2.07.2024 21:05
Bir denetleme değil, baskın mı, emin misiniz? Üstelik genel merkez yerine ofislere. Bence baskın olduğuna göre başka bir suç var. Antitröst kuralı ihlal ettiği için baskın yapmamışlardır. Yapay zeka ile Fransa başkanlık seçimlerine şaibe bulaştırmış olabilir. Bu durumda sırada Google, Microsoft var.
MK Okuru
MK Okuru 3.07.2024 10:29
Evet baskın, fiziksel olarak girip süreci, belgeleri, bilgisayarları kontrol ediyorlar yasadışı bir iş var mı diye. 9 ay önce de aynı sebepten ötürü yine Nvidia'ya aynı şekilde baskın yapmışlardı. Orası Amerika değil, yapay zekayla seçimlerin değiştirilmesi çok gündemde değil.
Kalan Karakter: 300 Gönder
NVIDIA Ofislerine Polis Baskını
İlginizi Çekebilir