Nioh 2 İnceleme

Platformlar PlayStation 4
Nioh 2 İnceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Team Ninja - Koei Tecmo
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon,Hack'n Slash,Role Playing Game
Merlin Puanı 89
Artılar + Eskisinden daha akıcı ve keyifli dövüş mekanikleri
+ Ayrıntılı karakter oluşturma seçeneği
+ İlgi çekici ve düzgün anlatılan bir hikaye
+ 100 - 150 saatin üzerinde oyun süresi
Eksiler - Tekrar eden düşmanlar can sıkabiliyor
- Zor olsun diye kasılan bölüm ve düşmanlar
- İstediğiniz ekipmanlara sahip olmak için grind yapmak yorucu olabilir
Özel İnceleme
Samet Basri Taşlı 11.03.2020 - 03:40
Sengoku döneminin daha sakin dönemlerinde geçen ve ilk oyunun öncesini anlatan Nioh 2, mücadelelerin nasıl başladığına şahit olma fırsatı sunuyor.

Nioh 2 İnceleme: 2017 yılında yayınlanan Nioh, Soulslike türü oyunlar arasında en başarılı isimlerden birisi olarak kabul edilebilir. Playstation 4’e özel çıkan ve bir süre sonra da PC kullanıcılarıyla buluşan Nioh, Japonya tarihindeki gerçek isim ve yerleri dahil ettiği dünyasının yanı sıra, her bir silah ile bambaşka bir deneyim sunan dövüş sistemi ile de büyük övgüler almıştı.

Team Ninja, E3 2018’de Nioh’a devam oyunu yapacağını duyurduğunda, aklımızda bir sürü soru oluşmuştu. Oyun hangi dönemde geçecek? Yine Witcher’dan gelmiş gibi gözüken William ile mi oynayacağız? Bu defa oyunun hikayesinden bir şey anlayabilecek miyiz? Zaten oldukça başarılı olan dövüş sistemini ne kadar geliştirebilirler? Nioh 2 dediler ama öncekinin üstüne ufak tefek eklentiler yapıp, DLC paketi gibi getirirler mi? Bunlar ve benzeri soruları cevaplayacağımız incelememize hoşgeldiniz. 

Nioh 2 İnceleme

Sakin dediğime bakmayın, Sengoku döneminin en sakini bu şekilde

İlk Nioh 1600’lü yıllarda, Sengoku döneminin sonlarında geçiyordu. Bu oyunda ise biraz daha geçmişe, 1555 yılına gidiyoruz. Sengoku döneminin daha sakin dönemlerinde geçen Nioh 2, mücadelelerin nasıl başladığına şahit olma fırsatı sunuyor. İnsan bir baba ile yokai annenin çocuğu olan ana karakterimiz, kötü yokaileri avlayarak yaşayan bir samuray. Japon kültüründe ruhlar tarafından ele geçirilen varlıklara verilen genel bir isim olan yokailer, Nioh serisinde en çok göreceğimiz düşman türü. Toukichiro adında bir tüccar ile ortaklık kurup, paralı asker olarak çalışmaya başladığımız hikaye, ilerleyen bölümlerde Japonya’yı bir çatı altında toplamak isteyen Oda Nobunaga’nın hizmetine girmemiz ile devam ediyor. 

İlk Nioh’un en zayıf kısımlarından birisi hikaye anlatımı diyebiliriz. Neredeyse hepsi tarihte yer alan gerçek kişilerden oluşan karakter kadrosu ile çok güzel bir alternatif dünya sunsa da, ara sahneler ile oyun arasındaki kopukluk yüzünden neler olduğunu anlamak gerçekten zor oluyordu. Akılda “Az önce çay içiyorduk, neden yağmur altında yaratık kovalıyorum?” gibi sorular oluşturması, oyunun en çok eleştirilen taraflarından birisiydi. 2. Oyunda ise Japonya’nın büyük birleştiricisi ünvanı ile tanınan Toyotomi Hideyoshi’nin hikayesi, hem ara videolar hem de oyun içerisindeki NPC’ler yardımıyla, oldukça akıcı ve anlaşılabilir bir şekilde işlenmiş. Yani evet, bu defa hikayeyi kesinlikle takip edebiliyoruz!

2. oyunun dövüş dinamikleri ilkinin üzerine oturtulmuş. Ama çok daha fazla yenilikle birlikte.

Hikaye ilk oyundan 50 yıl kadar önce geçiyor.İlk oyundaki ana karakterimiz William Adams’ın doğumundan önce başlayan hikayede yeni bir isim öne çıkıyor; Toyotomi Hideyoshi. Japonya tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Hideyoshi, Nioh 2’nin alternatif dünyasında iki farklı karakterin ortak adı olarak geçiyor. Kendi oluşturduğumuz karakter ile ortağımız Toukichiro, hikaye ilerledikçe Hideyoshi ismini alıyor. Farklı türden kişileri bir araya topladığımız ekibimiz ile birlikte lordumuza hizmet etmeye çalışırken, bir yandan da ailemizin başına gelenlerden sorumlu olan kişiyi bulmaya çalışıyoruz.

Oyunun karakter yaratma ekranı oldukça ayrıntılı. Karakterimizi dönemin tarzına uygun bir şekilde oluşturabiliyoruz. Aynı zamanda yarı yokai olduğundan, form değiştirdiğimiz zaman nasıl bir şekil alabileceğimizi de seçebiliyoruz. Sahip olduğumuz her formun saç ve boynuz şekillerini düzenleyebilmek mümkün. Oyunun ayrıntılı bir zırh ve silah görünümlü değiştirme seçeneği olduğunu da düşünürsek, oynadığımız karakteri ciddi anlamda kişiselleştirmemiz mümkün. “Ben karakter oluşturmak istemiyorum, keşke William olsa” diyen oyuncular da düşünülmüş. Eğer konsolunuzda Nioh kayıt dosyası varsa, William görünümüyle de oynamak mümkün. Ayrıca oyunun ileriki bölümlerinde eklenen Hidden Teahouse üzerinden, oyun içerisinde gördüğümüz karakterlerin görünümlerini de satın alabiliyoruz. 

Oynanış kısmından ne haber?

İlk oyuna benziyor endişelerini bir kenara bırakın. Nioh 2'de ilk oyundan çok daha fazlası var.

Nioh’un başarısındaki en büyük etkenlerden birisi oynanışıydı. Bloodborne ile Ninja Gaiden arasında bir denge oturtmuş olan oyun, birçok farklı silah ve teknik ile oyuncuya bir sürü seçenek sunuyordu. Nioh 2 ile ilgili en büyük endişem ise, ilk oyunun üzerine çok fazla bir şey koymadan karşımıza çıkma ihtimaliydi. Her ne kadar başarılı bir sisteme sahip olsa da, ikinci oyun diye başına oturduğumuz şeyin farklı bir hikaye ile sunulan ilk oyun olmasını istemeyiz. Team Ninja bu konuda endişelerimi boşa çıkarmayı başardı. 

Eğer ilk oyunu oynadıysanız, ikinci oyuna çok çabuk alışabilirsiniz. Silahı tutuş şeklinize göre değişen saldırılar, stamina yerine kullanılan “Ki” savunmaları ve kullandıkça daha fazlasını öğrenebileceğiniz yetenekler hala duruyor. İlk oyunda oldukça tatmin edici bir yetenek ağacına sahiptik diyebiliriz ama yeni oyunla birlikte bu ağaç başka bir seviyeye ulaşmış. Geliştirilecek 11 farklı silah ağacı, ninja teknikleri, büyü yetenekleri bir yana, samuray ve yokai güçlerimiz için farklı yetenek ağaçları bulunuyor. 

Oyunda Yokai güçleri de olmak üzere her türlü özelliğe farklı bir yetenek ağacı atanmış.

Oynanışa getirilen en büyük yenilik “Shiftling” kategorisindeki yokai güçleri olmuş. Karakterimizin yokai tarafını ortaya çıkaran bu güçler sayesinde düşman saldırılarını engelleyebilir, kötü yokailerin özlerini toplayarak onlara karşı kullanabilir ve kısa bir süreliğine yokaiye dönüşerek, düşmanların kendi gücünün tadına bakmasını sağlayabiliriz. Önceki oyunda bulunan “Spirit Weapon” sistemi yerine gelen “Yokai Shift” ile kısa bir süreliğine 3 farklı türden yokai formlarından birine dönüşerek neredeyse durdurulamaz bir güce sahip olabiliyorsunuz. Seçtiğiniz ruha göre farklı silahlara ve görünüşe sahip olan yokai formu, zorlu savaşlarda en büyük yardımcınız oluyor. Ayrıca Bloodborne’daki tabanca sistemi benzeri, R2 - O tuşuna basıp düşmanın saldırısını durduran ve karşı saldırı yapabilen bir özellik de oyuna eklemiş. 

Yokailerin özünü almaktan bahsettik, o kısmı da biraz açalım. Öldürdüğümüz yokailer zaman zaman özlerini düşürebiliyor. Tıpkı ekipmanlar gibi bu özleri de kuşanabiliyor ve sahip olduğu yokainin tekniklerini kullanabiliyoruz . Özellikle boss dövüşlerinde sizi çok üzen hareketleri, habersiz rakiplerinizin üzerinde kullanabilmek oldukça keyifli. 

Yeni eklenen yokai güçleri ile birlikte, toplanacak eşya sayısı ciddi anlamda artmış durumda. 11 türde silah, her silahın 5 farklı nadirlik seviyesine sahip onlarca versiyonu, farklı ağırlık ve özellikte zırhlar, set parçaları, yokai özleri derken kendinizi kaybediyorsunuz. Oyunda toplanacak çok fazla şey var ve bu yüzden kendinizi grind yaparken bulmanız mümkün. Toplanacak eşyalar konusunda oyunun Soulslike türünden çok, Diablo tarzı Action-RPG oyunlarına yakın olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tam bir loot cenneti diyebiliriz. 

Oyun zor mu?

Nioh’da şikayet edilen noktalardan biri de oyunun zorluğu ve grind yapmadan ilerlemenin çok zor olmasıydı. Yan görevlere girmeden, sadece ana görevleri yaparak ilerlemek isterseniz oyunun ilerleyen kısımlarında oldukça zor anlar yaşamanız kaçınılmazdı. Nioh 2 ise bu konuda bazı geliştirmeler yapmış. Oyunun bazı kısımlarında ekibinizden üyeler size katılıyor ve beraber ilerleyebiliyorsunuz. Ayrıca diğer oyuncuların bıraktığı “Benevolent Grave” adındaki mezarlara vereceğiniz 2 ila 5 “ochoco cup” ile, oyuncunun karakterinin bir kopyası NPC olarak size katılıyor ve belli sayıda düşmanı yenene kadar yardımcı oluyor. Özellikle kalabalık gruplar karşısında ya da yokailerin kirlettiği “Dark Realm” bölgelerinde çok işe yarıyorlar. 

Oyunun bazı kısımlarında ekibinizden üyeler size katılıyor ve beraber ilerleyebiliyorsunuz.

Oyunda 3 kişiye kadar co-op oynama seçeneği de bulunuyor. Oyun henüz yayınlanmadığı için co-op seçeneğini deneme fırsatım olmasa da, geçen oyundaki gibi bir sisteme sahip olduğunu söyleyebilirim. 1 samurayın gücünün yetersiz kaldığı yerlerde bir “ochoco cup” karşılığında diğer oyuncuları çağırabilir ve 3 samuray olarak yola devam edebilirsiniz. 

Bu kadar şey yazdık ama oyunun hiç mi kötü yanı yok? Ne yazık ki var. Hemen yukarıda bahsettiğim “kolaylaşmış oynanış” sadece bir yere kadar devam ediyor. Oyunun ilerleyen bölümlerinde düşman yerleşimi, rakiplerin ciddi anlamda ölümsüz hale gelmesi gibi sıkıntılar var. Dark Realm içerisinde, yüksek hasar veren, aşırı fazla can ve Ki sahibi düşmanlar tarafından çevrilmiş iken, bulamadığınız bir yokainin çevredeki ölü oyuncuları kaldırması gibi bölümler hayatta yaptığınız tercihleri sorgulamanıza sebep olabiliyor. 

Oyunda 3 kişiye kadar co-op oynama seçeneği de bulunuyor.

Dark Realm oyuna yeni eklenen bir alan. Güçlü bir yokai ya da ruh taşları tarafından kirletilmiş bu alanlarda karakterimizin hareket kabiliyeti ciddi anlamda kısıtlanıyor. Boss dövüşlerinde de karşımıza çıkan bu alanlarda rahat hareket etmek için Shiftling formuna geçtiğimizde alanın negatif etkileri ortadan kalksa da, kısıtlı bir süreye sahip olduğumuz için çok faydası olmuyor. Bu yüzden yetenekleri geliştirmek gerekiyor. Shiftling yetenek ağacında bölgenin etkilerini azaltan pasif yetenekler bulunuyor, Omnyo kısmında ise etkileri tamamen kaldıran büyüler bulmak mümkün.

Oyunun en önemli kısımlarından biri de boss dövüşleri. İlk oyunda boss dövüşleri genel olarak dengeli olsa da, DLC paketleri ile birlikte zorluk dengesi tamamen ortadan kalkmıştı. Benzer bir durum ile bu oyunda da karşılaştım. Oyunun önerdiği seviyenin üzerinde olmama rağmen, yüksek can barına sahip, 3 vuruşta canımı bitirebilen bir boss ile yaklaşık 4 saat uğraşmak zorunda kaldım. Yanımıza çağırabileceğimiz NPC’lerin yapay zekası ise ateşin içinde durup dövüşü izleyecek seviyede olduğundan, sağladıkları destek de bir yere kadar iş görüyor. Bir başka boss dövüşü ise, düşmanın aşırı büyük olması yüzünden kameranın kendini kaybetmesi gibi problemler sebebiyle gereğinden daha zor hale geliyor. Tabi “sonuçta ölmek bu oyunun parçası” diyerek oyuna devam ettik ama herkes bu kadar sabırlı olmayabilir. (Ben de değilim, 4 saat aynı yerde takılınca oyuna bir gün ara vermek zorunda kaldım) 

Oyunun grafik açısından beni tatmin ettiğini söyleyebilirim. Ara sahneler zaten görsel olarak oldukça güzel. Geçen yılların karakterler üzerindeki etkilerini görmek mümkün. Karakter tasarımları ve ortamlar üzerinde uğraşıldığı belli oluyor. Özellikle Japonya’nın kendine has bahçelerindeki kiraz çiçeği ağaçlarını görünce, neden etkilendiğimi anlayacaksınız. 

Grafikler tatmin edici bir seviyede

Oyun performans için iki farklı seçeneğe sahip. Menü kısmında “Action Mode” ya da “Movie Mode” seçeneklerinden birini seçerek, görsel güzellik ya da akıcılık arasında seçim yapmak mümkün. “Action Mode” oyunu hem normal PS4 hem de PS4 Pro’da 60 FPS görmenizi sağlıyor. PS4 Pro’da 1080p çözünürlükte görüntü alırken, normal Playstation 4’te 720p dinamik çözünürlük sunuyor. “Movie Mode” ise her iki konsolda da 30 FPS 1080p çözünürlükte oynama imkanı sağlıyor. 

Boss savaşları oyunun tabi ki merkezine oturtulmuş

Movie Mode daha düzgün bir görüntü sunsa da, anlık tepkilerin çok önemli olduğu bir oyun oynadığınızı unutmayın. Ben normal bir Playstation 4’te oynamama rağmen, oyunun büyük bir kısmında hiç rahatsız olmadım. Yalnızca ekibimize katılan ruhların kendini tanıttığı videolar anlam veremediğim bir şekilde düşük FPS ile hazırlanmış gözüküyor.

Genel olarak baktığımızda, ilk oyunun bütün iyi yanlarını alıp, üzerine bir sürü yenilik eklemeyi başarmış bir oyun Nioh 2. Bazen “ilk oyunun aynısı bu” dedirtse de sıkılmadan oynamaya devam ediyorsunuz. Açık bir dünya yerine harita üzerinden görev seçerek ilerlememiz ilk oyunda da şikayet edilen bir noktaydı. Hikaye boyunca zaman da ilerlediği için, görev seçmenin oldukça mantıklı bir yöntem olduğunu kabul etmek gerekiyor. Tekrar eden düşmanlar ise zaman zaman can sıkabiliyor. İki bölüm önce zırhınıza çizik atan iskelet, aynı mızrağı kafanızdan geçirdiğinde biraz üzülebilirsiniz.

Nioh 2, hızlı aksiyon yapısının yanı sıra tasarım anlamında da özenle hazırlanmış bir oyun olarak karşımıza çıkıyor

Eğer Dark Souls - Bloodborne tarzı oyunları seviyorsanız ve ilk oyundan keyif aldıysanız, Nioh 2 sizi kesinlikle memnun edecektir. Souls serisine aşina değilseniz, fakat düzgün bir aksiyon oyunu istiyorsanız, Nioh 2’ye mutlaka bir şans verin. Nioh 2’yi bu inceleme için biraz hızlı bir şekilde, yan görevlere çok fazla takılmadan, 60 saat gibi bir sürede bitirdim. Yukarıda bahsettiğim sıkıntıları bir yana koyarsak, bu sürenin büyük bir çoğunluğundan da aşırı keyif aldım. Hatta yakında farklı silah ve teknikler ile tekrar oynamayı planlıyorum. Oyun, haritalardaki gizli bölgeleri keşfetmek, farklı silah ve zırhların peşinde koşturmak, yan görevler, “Twilight Missions” adındaki daha zorlu görevler falan derken en az 100 - 150 saat sürecek bir maceraya ev sahipliği yapıyor.

Bloodborne varken, Playstation 4’ün en iyi aksiyon oyunu demek zor olabilir ama ilk oyunun üzerine getirdiği yenilikler ve akıcı savaş mekanikleri ile Nioh 2 şimdiden yılın en iyi oyunları listeme girdi. 

Yorumlar 11
MK Okuru
MK Okuru 3.12.2024 20:58
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.03.2020 12:17
ZIrhli Çekiç balta kılıçlı aksiyon oyununda dondurucu ve yavaşlatıcı ve düşmanı dost haline getiren büyülerin olmadığı kısacası hiç bir büyünün olmadığı sadece çekiç balta ve kılıcın kullanıldığı okların sınırlandırıldığı oyun isterim böyle oyunlara bir milyar bile veririm varsa bana hemen a mail at
MK Okuru
MK Okuru 23.01.2024 00:15
Sekiro
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.03.2020 12:13
Dark souls oyununda donduran yavaşlatan büyü yok sadece ateş büyü buz atıyorsun klicla cekic ve baltayla verdigin hasar gibi hasar gidiyor tabi ben büyü kullanmadan çekiç ve baltayla oynuyorum oyuzden dark souls gibi oyun isterim donduran ve yavaşlatan büyünün olmadığı oyun isterim
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.03.2020 12:09
Ben dondurucu ve yavaşlatan büyülere düşmanı etkisiz hale getiren büyülere kısaca oyunda büyü kullanılmasına karşıyım niohdada aynı şey zor oyun diyorlar ama yavaşlatan ve donduran büyüleri kullanınca oyun çok kolay oluyor oyun zevkinin içine ediyor bu yüzden oyun oynamıyi bırakmayı düşünüyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 20.03.2020 05:03
Guzel inceleme
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.03.2020 17:19
oyunu 2 saatte bitirdim bu kadar kısa olduğunu bilseydim 497 TL vermezdim. takasa verdim
Naru61
Naru61 20.03.2020 05:01
bu kisiliksiz kendince oynamis ey Allahim ulkedeki beyin kitligina son ver
MK Okuru
MK Okuru 16.03.2020 09:01
17.19 at yalanı öpsünler inananı. 2 saatte bitirmişmiş. Ulan palavracı en dandik yaratık en az 10 dk da ölüyor oyunda sen git çocuk kandır. Oyunu oynamadığın ta burdan anlaşılıyor zaten
MK Okuru
MK Okuru 12.03.2020 21:32
Sakaysa komik degilse doktora gorun
Kalan Karakter: 300 Gönder