Nintendo'nun yeni konsolu Switch, Zelda: Breath of the Wild ile birlikte oyun dünyasını kasıp kavura dursun, bugün ortaya çıkan yeni teknik bilgiler, oyunların FPS düşüşlerinin nedenini ortaya çıkarmış gibi gözüküyor. Bildiğimiz üzere Nintendo Switch 4 çekirdekli bir işlemci ve 4 GB Ram ile birlikte geliyordu.
Ancak bugün Switch için oyun geliştiren bağımsız bir yapımcının yaptığı açıklamaya göre Nintendo Switch'e geliştirilen oyunlar 4 çekirdekten yalnızca 3 tanesini kullanabiliyor. Ayrıca 4GB'lık Ram'in de 3 GB'ı oyunlara açık durumda. Kalan 1 çekirdek ve 1 GB Ram ise sistem tarafından ayrılmış durumda. Benzer bir durumu Xbox One ve PlayStation 4'te de görüyoruz. Xbox One'da 8 GB'lık RAM'in 3 GB'ı sisteme, PlayStation 4'te ise 2 GB'ı sisteme ayrılmış durumda. Ayrıca Xbox One ve PlayStation 4 konsollarının da 8 çekirdeğinden 2'si sisteme ayrılmış durumda.
Nintendo şuanki satışlara güvenmesin eğer yapımcılar bu konuda aıkıntı yaşar ve zaten az olan 3.parti desteği hiç olursa satışlarda Wii u seviyesinde olur.Nintendonun artık tek bir hata hakkı bile kalmadı.3.parti desteği switch'in kaderini belirleyecek.
Sistem cekirdegi ve bellegi ileride daha az guce ihtiyac duyabiliyor. Gelecek bir guncellemeyle ram ve cpu beklentisini dusurur yapimcilara daha fazla olanak saglarlar. Ps4 ve xbox anlik kayit yaptigindan daha cok bellege ihtiyac duyuyolar.
Evet şimdi rahatça yorum yazabilirim, farklı işletim sistemleri farklı durumlara göre optimize çalışabilmek için sistemin belleğini farklı şekillerde çekirdek uzayı ve kullanıcı uzayı olarak ayırabilir. Bunun nedeni sistem çağrılarının yapılabilmesini sağlamaktır. Fakat bu durum yanlızca kullanıcı yazılımları için genelleştirilebilir, sistem işlemleri ve iplikleri için bellek uzayı çoğunlukla bu şekilde değildir. Aynı şekilde kişisel bilgisayarlarımızda (ki oyun konsollarından pek farkı yok) çalışan işletim sistemleri de aynı şekilde yapılanmıştır. Eğer işletim sisteminin arayüz sağlamasını ve çok-programlı olmasını istiyorsanız bunu yapmak zorunda kalırsınız. En azından bildiğimiz anlamdaki işletim sistemleri böyle fakat akademik çalışmalarda dış çekirdekli işletim sistemleri de kullanılabilmektedir. Bunun dışında kullanıcı işlemleri ve çekirdek için asimetrik CPU kullanan bir işletim sistemini uzun süredir görmemiştim. Muhtemelen bu da kullanılan ARM SoC ile alakalı bir optimizasyon diye tahmin ediyorum. Hem oyun konsolu olması (yoğun grafik işlemleri gibi öncelikler) ve farklı bir işlemci mimarisi kullanmasından dolayı evimizdeki bilgisayarımızla kıyaslamak doğru olmaz.
Örneğin yaygın olarak Windows NT sistemler, GNU/Linux sistemlere göre daha az çekirdek uzayı ayırırlar. Ama bu Linux geliştiricilerinin akılsız olduğunu göstermiyor, bu tasarım tercihidir. Bunun dışında uzun süredir CPU'ları kullanıcı ve işletim sistemine asimetrik ayıran bir sistem görmemiştim.
Bunun yanında bu direk olarak çalışan işlemin hızını etkilemez, işlemin ne kadar çekirdek uzayında ne kadar kullanıcı uzayında çalıştığı o sisteme özel bir konudur. Şu şöyle bu böyleyse işlem daha hızlı çalışır veya grafik işlemleri daha hızlı olur diyemeyiz. Devamı da var...