Global krizden pozitif etkilenen MMO oyunları milyonları peşinden sürüklüyor. Oyunlar için ayrı ligler oluşuturuluyor ve müsabakalar gerçekleştiriliyor. Dünyayı kasıp kavuran MMO oyun fırtınasına Türkiye de dahil oluyor. Sektör devleri ile aynı masaya oturan Türk firması Sihirli Kule MMO oyunları hakkında bilgi verdi.
28 Ağustos 2009; İstanbul; MMO, yani Massively Multiplayer Online Games yani Devasa Büyüklükteki Çok Oyunculu Online Oyun sektörü her geçen yıl daha da büyüyor. Dünya sektör büyüklüğü milyar dolarlarla ölçülen MMO oyunlarının Türkiye Pazar büyüklüğü senelik bazda $ 45 milyon. 2010 sonunda bu rakamın $ 60 milyon olması beklenen sektör Türkiye’de Sihirli Kule firması ile kendini tanıtıyor. Sihirli Kule Genel Müdür Yardımcısı Kazım Akalın “ Başta Asya ülkeleri olmak üzere Batı Avrupa ve Kuzey Amerika bu konuda gelişmiş diyebileceğimiz bölgelerdir. Türkiye yeni yeni varlığını gösterdiği bu sektörde henüz emekleme evresinde. MMO oyun sektöründe ileride olan Asya ülkelerinden en az 5 yıl gerideyiz” dedi.
Dünya MMO sektörünün başkenti olan Kore 90’lı yılların sonunda bir kaç oyun yapım stüdyosu ile başladı işe. 2000’li yılların başına gelindiğinde devasa bir sektör halini alan MMO oyunları şu anda sadece Seul’de yüzlerce oyun yapım ve yayıncı şirketine ev sahipliği yapmakta. Türkiye her ne kadar geç tanışmış olsa da sektör ile hızlı bir gelişme gösteriyor.
Her ülkenin veya her bölgenin oyunlar üzerinde beklentileri çok farklı oluyor. Bu beklentilere cevap verebilmek adına birçok firma farklı oyunlar üzerinde çalışıyor. Ortadoğu, biraz daha Doğu Avrupa’ya yakın gidiyor. Batı Avrupa’da ise Fransa, Almanya gibi ülkelerde oyuncuların beklentisi ve sahip olduğu internet hızı, bilgisayar donanımları Türkiye’ye göre oldukça yüksek. Bu bağlamda oyuncu beklentileri de grafik kalitesi ve oyun içeriği yönünde oluyor. Ancak Doğu Avrupa ve Ortadoğu’da oyuncular, internet hızının daha düşük olması ve PC özellikleri sebebiyle oyunu oynayabilmek ve zevkini çıkartabilme ile sınırlı kalıyor.