Activision-Blizzard'ı satın alma girişiminde, Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi'nden Microsoft'a izin çıkmadı. Firma bu karara itiraz edeceğini açıklasa da bundan sonra hem Sony hem de Microsoft'u zorlu bir süreç bekliyor gibi görünüyor.
Microsoft'un Activision-Blizzard'ı 68.7 milyar dolara satın alma girişiminde sular pek durulacak gibi görünmüyor. CMA'nın kararı sonrasında yapılan açıklamalar Microsoft'un konu üzerinde daha uzunca bir süre konuşulup, farklı hukuki yolların deneneceğini gösteriyor. Ancak bu bizi farklı konuları değerlendirmeye itiyor. Öncelikle Microsoft'un neden Activision-Blizard'ı satın almaya çalıştığını açıklayarak işe başlayalım.
Geçtiğimiz yılın başında Microsoft'un Activision-Blizzard'ı satın aldığını açıklamasının ardından sektör bir anda sorulara hatta karmaşaya boğuldu. Bunun en önemli sebeplerinden biri Activision'un elinde tuttuğu Call of Duty markasıydı. Sony, bu oyunun konsollarının satışında çok önemli bir rol oynadığını iddia ederek, satın almayı engellemek için karşı dava açtı.
Geçtiğimiz nesil konsollarda büyük bir hezimete uğrayan Microsoft'un şu anki nesilde de istediği ilerlemeye ulaşamamış olması, firmayı daha güçlü adımlar atmaya, sektörde kalıcı olabilmek ve pastadan daha büyük pay alabilmek için girişimlerde bulunmaya zorladı. Güçlü bir oyun satış platformu, yeni aksesuarlar ve teknolojiler gibi açıklamalar ardı ardına gelmeye başladı. Oyuncuların gözünde kaybolan itibarını yeniden kazanabilmek için son derece olumlu adımlar attı.
Ancak bunların tek başına yetmesi elbette imkansızdı. Diğer taraftan da oyun sektöründe sürekli konuşulan ve daha kârlı bir şirket haline gelebilmesinin en önemli yolu, içerik kütüphanesinden geçiyordu. Microsoft'un elinde önemli başlıklar olsa da firmanın istediği yükselmeyi yakalayabilmesini sağlayabilecek kadar yeterli değildi. Bu sebeple en kolay yol olan olan satın alma yöntemini tercih etti.
İşe, önce Bethesda'nın çatı şirketi olan Zenimax'i satın alarak başladı. Bu satın alma açıklandığında diğer konsol üreticisi firmaları çok fazla etkileyecek bir potansiyele sahip değildi. Ancak Microsoft'un oyun konsolları piyasasındaki yerinin yanı sıra bir de PC oyunculuğunun da hakim platformlarından biri olması, Activision-Blizzard'ı satın alması ile tamamen yön değiştirecek bir sektör ortaya çıkartacaktı (ki bu şans hala devam ediyor).
Activision-Blizzard'ın elindeki oyun markalarının çok güçlü olması Sony'nin de bu oyunlarda elinin güçsüzleşeceğini ortaya koyuyor.
Listedeki yapımların hepsi Sony için bir anlam ifade etmese de kimileri, diğerlerinin açığını kapatarak başlı başına sektöre yön veren yapımlar arasında yer alıyor.
Call of Duty'i bir kenara bırakın, Diablo, Overwatch gibi yapımların yanı sıra, PlayStation konsolları ile özdeşleşen Guitar Hero, Spyro, Tony Hawk's Pro Skater ve Crash Bandicoot gibi markaların da PlayStation konsollarında yer almayabileceği anlamına geliyor.
Microsoft, Sony'nin geri çekilmesi için Call of Duty'i 10 yıllığına PlayStation platformalarına getirmeye devam edeceğini söylemesi pek de işe yaramadı. Zaten bence, buz dağının görünen yüzünde Call of Duty oyunlarının öne çıkması sadece bir örnek olarak ortaya atıldı. Activision-Blizzard'ın diğer başlıklarını da kaybedecek olma ihtimali, Sony'i bir anda lider konsol üreticisi konumundan listenin sonuna itebilir.
Microsoft-Sony savaşının merkezinde Call of Duty yatıyor
Böyle bir duruma düşmeyi kim ister ki? Hele ki konuşulan milyar dolarlar ise... Bu noktada Sony elindeki tek koz olan yasal yolları denemeye yöneldi. Ancak, Microsoft özellikle son dönemde Xbox Game Pass ile oyuncuların kalbini kazanmayı başarmış olması, işlerin Sony tarafında biraz geri tepmesine sebep oldu. Sonuçta PS4 zamanındaki kadar güçlü bir PlayStation markası yok karşımızda. Pandeminin de etkisi ile hem cihaz hem de aksesuar anlamında gerilemeler yaşıyor.
Ayrıca sektörde "exclusive" kavramı ile özdeşleşen oyunları getiren, ardından da bunları PC'de yayınlayan yine Sony olunca, ana kitlesinde de çatlaklar yaşamaya başladı. Çünkü onlara vaad edilen, konsola özel oyunları sadece kendilerinin oynayabileceği idi. Merlin'in Kazanı'na gelen yorumlarda da benzer durumları hep gördük. İki konsolun fanatikleri arasında çıkan sözlü tartışmalarda Sony tarafı "Sizde Uncharted bile yok" derken, Microsoft tarafı karşısına çıkartacak oyun bulamıyordu. Her ne kadar kimi zaman "Halo" gibi yapımlar öne sürülse de ondan çok daha iyi olan bir yapım, Call of Duty zaten PlayStation konsollarında vardı.
Bu noktada her iki firma da bu davanın kaybedeni oldu bence. Microsoft davayı, Sony de büyük bir fanatik oyuncu kitlesini kaybetti. Elbette Microsoft bu işin peşini öyle kolayca bırakmayacaktır. Ancak şu aşamada görülen o ki işler istediği hızda yürümeyecek ve Sony'e yeni hamleler yapabilmesi için zaman tanıyacak.
Microsoft'un ulaşmak istediği konuma sahip olabilmesi için birçok yeni duyuruyu da yapması gerekiyor. Keza aynı şekilde Sony tarafının da pozisyonunu koruyabilmesi için platforma özel yeni içerikler oluşturabilmesi ve eski kitlesini geri kazanabilmek için adımlar atması gerekiyor.
Microsoft ilk adımı attı ve 11 Haziran'da bir Showcase düzenleyeceğini açıkladı. E3 zamanına denk gelen bu etkinlik firmanın tüm kozlarını oynayacağı bir showcase olacaktır. Starfield gibi çok uzun zamandır beklenen yapımlar hakkında çok fazla detay alacak olsak da Microsoft'un oyuncuları etkileyebilmek için çok daha büyük bir duyuruya imza atacağına inanıyorum.
Diğer taraftan Sony cephesinde ise, son aylarda bugüne kadar gerçekleşen State of Play ve Showcase'lerden daha büyük bir etkinliğin PlayStation tarafından düzenleneceği yönünde. Ancak benim düşünceme göre PlayStation 5 Pro ya da Marvel's Spider-Man 2 gibi içeriklerin bu etkinlikte gösterilmesi, en azından beni, tatmin etmeye yeterli olmayacaktır. Sony'nin eski itibarını kazanması ve konumunu güçlendirebilmesi için, o da Microsoft gibi tamamen yenilikçi ve oyunculardaki heyecanı zirveye taşıyacak bir açıklamalar silsilesi yapması şart. Zira PS5 için henüz yeterli ya da beni heyecanlandıran bir başlığa hala sahip değil.
İki firma arasındaki büyüyen rekabet bizler için faydalı olacak. Her iki firma da, özellikle PS3 ve X360 zamanındaki gibi bir rekabete sahip olması, ardı ardına açıklanan IP'leri getirecektir. Bunların ne kadar doğru olduğunu da Haziran ayında düzenlenecek etkinliklerden sonra göreceğiz.
----------
Bilgilendirme için teşekkürler, ancak Activision hala yayıncılar arasında görünüyor.