90'ların sonunda SMS'in hayatımıza girmesi ile birlikte görüştüğümüz kişilerle yüzyüze konuşmayı bırakın, telefonla dahi zor konuşur olduk. Hele ki 2010'lara doğru mobil internetin hızla yaygınlaşması ve akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile birlikte Whatsapp gibi anlık mesajlaşma uygulamalarının çoğalması, iletişim şeklimizi köklü olarak değişikliğe uğrattı.
Bugün ise ABD'de Binghampton Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma, mesajlaşma şeklimizin karşı tarafta ne gibi bir etki bıraktığını ortaya koyan bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
Times gazetesinin yer verdiği araştırmanın sonuçlarında, "'Mesajlaşmada insanlar yüz yüze diyaloglarda izini sürdüğü ipuçlarını yakalayamıyor. Bunun yerine farklı ipuçları aranıyor. Emojiler, yazım ve imla hataları yanı sıra noktalama işaretlerinin nasıl kullanıldığı da karşı tarafın hisleri konusunda ipuçları veriyor," denildi.
İşin ilginç yanı ise araştırmada, mesajlaşların sonuna nokta koyulmasının, karşı tarafta negatif bir etki yarattığını, sonunda nokta olmayan mesajların ise daha samimi geldiği ortaya kondu. Bunun sebebi ise nokta koyulmasının karşı tarafta tartışmanın veya diyaloğun sonu olarak algılanması olduğu belirtildi.
Sizce de mesajlaşırken koyduğumuz cümlelerin sonuna nokta koyulması, siz de veya karşı tarafta bir olumsuz duygu uyandırır mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Bende ne zamandır bunun farkındayım. Mesela "." koyunca insan da bir soğukluk, uzaklık hissediliyor. Konuşmamak istediğini varsayıyor insan. Konuyu kapat diyor gibi algınalıyor.
Bakın Şimdi;
+kanka ne yapıyorsun?
- oyun oynuyorum knk.
+ kanka ne yapıyorsun?
- oyun oynuyorum knk ( gülücük eklersek samimi de oluyor)
Bakın Şimdi;
+kanka ne yapıyorsun?
- oyun oynuyorum knk.
+ kanka ne yapıyorsun?
- oyun oynuyorum knk ( gülücük eklersek samimi de oluyor)
+ kanka ne yapıyorsun?
- oyun oynuyorum knk :)